Redescoperă lumea : Chitchen Itza
Fostul centru politic și economic al civilizației maya figurează pe lista celor șapte noi minuni ale lumii.
Articol de Sorina Man, 29 Mai 2015, 12:50
An de an vechile piramide și sanctuare mayașe sunt luate cu asalt de localnicii și turiștii dornici să asiste la momentele încărcate cu energie specială ale echinocțiului de primăvară.
Treptele celei mai înalte piramide din Teotihuacan , închinate Soarelui, devin loc de pelerinaj pentru mii de oameni, mulți îmbrăcați în alb și roșu , culori care - potrivit tradiției prehispanice - îngăduie o mai bună absorbție a energiei bune a momentului.
Situat între Merida și Cancun, situl arheologic de la Chitchen Itza este un alt loc vestit pentru celebrarea echinocțiului. Fostul centru politic și economic al civilizației maya figurează pe lista celor șapte noi minuni ale lumii.
Oamenii vin aici pentru a vedea jocul de lumini și umbre pe care lumina soarelui îl face în acest moment al anului și care dă la iveală un șarpe uriaș ce pare să coboare treptele piramidei. Imaginea șarpelui se poate distinge timp de câteva zile dar efectul cel mai puternic apare la data exactă a echinocțiului, după-amiaza în jurul orei 16 și durează aproximativ o oră.
Piramida Kukulkan este o construcție unică ce îmbină elemente de matematică, geometrie, astronomie și religie. Fiecare fațadă are 91 de trepte. Fiind patru rezultă un total de 364 de trepte la care se adaugă platforma superioară, atingând numărul de 365 egal cu al zilelor dintr-un an. Are nouă platforme terasate iar treptele de pe fiecare fațadă taie aceste terase în 18 segmente ce corespund celor 18 anotimpuri din calendarul mayaș.
Imaginea șarpelui ce coboară treptele piramidei la echinocțiul de primăvară este formată de fapt din șapte triunghiuri isoscele de lumină, având baza pe muchia piramidei.
Se spune că și acustica locului este una specială și chiar se poate auzi sunetul păsării Quetzal printr-un efect de ecou rămas până astăzi înconjurat de mister.
AUDIO