Redescoperă lumea: Arhipelagul Vestmannaeyjar
Grupul de insule, formate în urma erupțiilor vulcanice, oferă vizitatorilor un minunat spectacol al naturii
Articol de Sorina Man, 02 August 2015, 17:01
În largul coastei de sud a Islandei, la o distanță de 11 km de țărm, se întinde arhipelagul Vestmannaeyjar (Insulele Westman). Grupul de insule, formate în urma erupțiilor vulcanice, oferă vizitatorilor un minunat spectacol al naturii: de la ivirile ciudate ale stâncilor, precum cea în formă de elefant, la imaginile pline de culoare și sunet ale coloniilor de păsări, mai cu seamă cele de pufini (cunoscuți și sub numele de papagali de mare).
La începutul lunii august, Heimaey - singura insulă locuită a arhipelagului – a cărei arie depășește cu puțin 13 km2, devine aproape neîncăpătoare pentru miile de amatori de distracție care descind aici pentru Þjóðhátíð - cel mai mare festival de muzică în aer liber din zonă. Ca să vă faceți o idee de dimensiunea evenimentului, vă spun că localnicii sunt cu totul vreo 4000 în vreme ce numărul de vizitatori în cele trei zile de festival a ajuns și la 16000.
Participanții ocupă practic o vale unde își instalează corturile. Șansele de a dormi aici sunt însă destul de mici pentru că distracția este setată să de desfășoare 24 de ore din 24. Cele trei momente de vârf sunt focurile de tabără aprinse vineri seara, focurile de artificii de sâmbătă seara și mega-concertul de muzică autohtonă de duminică seara . In cea din urmă seară, valea capătă o culoare roșiatică de la torțele aprinse, simbolizând forța vulcanului Eldfell. În 1973 vulcanul a acoperit o bună parte a insulei cu lavă, obligându-i pe locuitori să se refugieze în alte părți. Cel puțin 400 de case au rămas atunci îngropate sub lavă. Localnicii au demarat ulterior un proiect de redescoperire a rămășițelor. Proiectul, intitulat Pompeiul nordului, s-a transformat în timp într-o atracție turistică.
AUDIO