Proiectul Taskin de restaurare a clavecinului de la Castelul Peleș
Interviu cu Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche București
Articol de Sorina Man, 21 Noiembrie 2017, 09:35
Marți, 21 noiembrie, de la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă , clavecinistul și restauratorul Ketil Haugsand va prezenta stadiul actual și intențiile proiectului de restaurare a clavecinului istoric Ruckers taskin, aflat la Muzeul Național Peleș.
Povestea clavecinului și a proiectului de restaurare în interviul realizat cu Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de muzică veche - Bucharest early music festival:
"O componentă importantă a concertelor de muzică veche ține de instrumente de epocă.
Printre puținele instrumente vechi ,aflate în România , se numără și celebrul clavecin care a fost în posesia primei regine a României, un clavecin de secol XVII.
Este o piesă inestimabilă, clasată în Patrimoniul Național în categoria Tezaur. Printr-o întâmplare, printr-un traseu fericit, acest clavecin care a fost la curtea acelui Ludovic decapitat la revoluția Franceză, a ajuns apoi într-un castel din sudul Franței, aparținând unei alte Elisabeta, o verișoară a Elisabetei noastre, prima doamnă a regatului unit iar mai apoi prima regină a României, a fost preluat de acolo și adus la Peleș. Era pe vremea când Peleșul era o clădire splendidă dar goală și se făceau eforturi pentru a fi utilat cu piese de artă , instrumente muzicale ș.a.m.d.
Are un traseu fascinant care , din fericire, a putut fi documentat. Inițial a fost un Ruckers. Acest Ruckers, ca și Taskin, au fost doi Stradivarius ai clavecinelor, unul flamand iar celălalt francez. Mai apoi Taskin a preluat instrumentul, a păstrat din ele doar placa de rezonanță și câteva dintre mecanisme, l-a transformat integral printr-un proces cunoscut în epocă, numit ravelement. Echipele de experți au identificat acest fapt. Practic, astăzi este un clavecin Taskin, chiar dacă în fișa de clasare se vorbește de Ruckers.
Clavecinul este într-o stare tristă dar recuperabilă. Au trecut pe la Peleș patru echipe de experți din diferite domenii și s-a ajuns la concluzia că poate fi restaurat , în sensul de aducere la viață, nu doar de refacere ca o mobilă splendidă. În viitorul foarte apropiat, ar trebui să se deschidă la Peleș laboratorul local de restaurare, în care să înceapă restaurarea propriu-zisă.
Lucrăm de trei ani la acest proiect. Este vorba de un parteneriat public-privat între Asociația ANTIQUA și Muzeul Național Peleș. S-au parcurs toate etapele necesare, inclusiv acreditarea unui restaurator, Ketil Haugsand, într-un domeniu în care noi nu avem experți, e vorba de mecanisme de clavecin și părți rezonatorii. Cu puțină șansă, la sfârșitul primăverii anului viitor, clavecinul ar redeveni funcțional.
Ar fi extraordinar și este fabulos acest efort pe care îl faceți! Trebuie să spunem însă că este destul de costisitor, motiv pentru care , în câteva rânduri, ați organizat o serie de evenimente, concerte pentru strângerea de fonduri.
În total vorbim de aproximativ 80000 de euro, cam atât va costa totul. Am avut o serie de evenimente de strângere de fonduri pentru susținerea acestor eforturi de restaurare și de punere în valoare, întrucât intenția nu este doar să-l reataurăm ci să realizăm un mic festival sau o stagiune de clavecin la Peleș, iar câțiva importanți claveciniști europeni au confirmat deja participarea. Ar mai fi vorba de realizarea unui catalog, a unui film documentar și a unor înregistrări cu acest instrument."
( Alte detalii despre proiectul de restaurare: earlymusic.ro/events/proiectul-taskin/ )