O poveste Maya
Despre uluitoarele virtuți ale boabei de cacao
Articol de Sorina Man, 14 Iunie 2010, 11:24
Numele de cacao vine din limba proto-mayaşă, unde Ka înseamnă Doi, iar Kar sau Kao, Peşte.
Intre misterioasele episoade ale epopeii numită Popol Vuh se găsesc şi referirile cele mai interesante la arborele de cacao şi la miraculoasele sale fructe.
Există un episod care povesteşte soarta a doi fraţi, eroi ce s-au sacrificat pentru a salva lumea de la pieire. Ei au coborît în adâncuri, într-o rituală călătorie. Ea corespunde etapelor de preparare a boabelor de cacao: intrarea în lumea subterană - fermentaţia; întîlnirea cu focul din adîncuri - procesul de prăjire a boabelor; sfărîmarea oaselor de către metalele pămîntului - procesului de râşnire, iar ulterior scufundarea în apa fierbinte - prepararea specialei băuturi numită cacao. Cei doi fraţi gemeni au renăscut în urma metamorfozei sub forma a doi peşti, în timp ce noi ne-am ales cu reţeta preparării unui miracol, ciocolata fierbinte.
Europenii care au venit în contact cu marile civilizaţii ale continentului, numit de ei America, au relatat încă din primele momente despre cacao.
Neobişnuita băutură, realizată din boabele preparate de cacao, a fost şi ea „descoperită” destul de repede, ca şi efectele sale benefice, asupra omului. Motivul este, desigur, faptul că era folosită chiar la curtea marelui rege Moctezuma.
În cea de a doua scrisoare pe care Hernando Cortez o trimite Împăratului Spaniei, datată 30 octombrie 1520, el poveşteşte despre miraculoasa băutură. De atunci, toate scrierile care încep să descrie sistematic „lumea nouă” fac referire la cacao. Badianus Codex, la 1552 notează utilizarea florilor arborelui de cacao pentru a trata oboseala, în timp ce la 1590 Codicele Florentin prescrie o concocţie din boabe de cacao, porumb şi cîteva ierburi, ca leac contra febrei şi dificultăţilor respiratorii, ori pentru slăbiciuni ale inimii.
Ca multe alte alimente speciale, cacao a intrat în Europa prin prăvăliile farmaciştilor şi prescripţiile doctorilor. Din secolul al XVI-lea şi pînă în secolul XX, cacao a fost asociată cu tratamentele menite să întremeze pacienţii, pe unii chiar să-i îngraşe; cu terapiile ce stimulează sistemul nervos, înlăturînd apatia şi moliciunea; respectiv cu cele pentru îmbunătăţirea digestiei, ba chiar şi ca remediu pentru bolile de rinichi.
Ciocolata caldă, băutura atît de specială realizată din cacao a fost introdusă oficial al Curtea Spaniei, în 1544, se pare, de către nobilii Kakchi Maya, aduşi la curtea Prinţului Filip de către călugării dominicani. De aici, în mai puţin de o sută de ani s-a răspîndit la marile curţi ale Europei, iar pe această cale, au început să fie deschise plantaţii în zone noi, cum sunt cele din Caraibe sau Filipine. Numele de cacao a intrat în vocabularul ştiinţific, la rîndul său, datorită lui Line, marele taxonomist care îmbinînd termenii din greaca veche cu mayaşa a botezat specia respectivă Theobroma cacao, ceea ce înseamnă băutura zeilor, cacao!
Asupra însuşirilor divine ale ciocolatei calde există prea puţină controverse. Dacă vreţi să vă convingeţi este suficient să recitiţi însemnările doctorului principal al Regelui Filip al II-lea, Francisc Ferdinandez, care scria:
"Ciocolata este una dintre cele mai complete şi preţioase băuturi, descoperită vreodată, pentru că în întreaga ei alcătuire nu există nici un ingredient care să fie dăunător, prin el însuşi ori în combinaţie cu altele; dimpotrivă toate se înţeleg de minune şi sunt cît se poate de folositoare trupului, fie el bătrân sau tînăr, mare sau de copil, celor obişnuiţi cu viaţa sedentară, ori foarte activi.”
Audio:Ascultați întreaga poveste