Lumea Noastră - 26 mai 2012
Tema emisiunii de azi este : Bărbaţii / femeile şi rolurile lor în tranziţie.
Articol de Florin Ionescu, 30 Mai 2012, 20:01
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
…Din neolitic, în Antichitate, Evul Mediu... cu cît ne apropiem de prezent lucrurile încep să nu mai meargă, iar în zilele noastre nu mai merg deloc. Este de neînţeles cum nemaiavînd de vînat mamuţi şi nemaiplecînd în cruciade, bărbatii continuă să se simtă superiori femeilor care fac tot ce fac ei şi uneori mai mult - Irina Nicolau (a fost folclorist, eseist, director al Muzeului Ţăranului Român.)
Un proverb polonez spune că pe femeie să n-o baţi nici măcar cu o floare şi el vizează evident violenţa fizică. Violenţa simbolică şi cea psihologică, spun mulţi autori, au o încărcătură emoţională mult mai mare şi pot deteriora psihologic individul. Trauma somatică este adesea vindecabilă, cea psihică poate dura mult sau chiar toată viaţa - Aurora Liiceanu – psiholog, antropolog, scriitor.
Anumite gesturi care cîndva "nu se făceau" ori anumite cuvinte de nespus au putut trece mai tîrziu drept banalităţi. Etichetele s-au relaxat. Pudorile s-au făcut din ce în ce mai mici. Exprimat în stilistici noi, cu mai puţine constrîngeri, în miezul unor realităţi în schimbare, amorul apare... "altfel coafat". Drept pentru care e şi tratat în maniere diferite, atribuindu-i-se semnificaţii şi grade de importanţă variabile în cîmpul vast al existenţei sociale. Istoricitatea de aici vine: nu dintr-o modificare de esenţă a lucrurilor, ci din continua remodelare a viziunii comunitare asupra lor. Ion Bogdan Lefter / poet, eseist, critic şi istoric literar.
Părerea aproape generală a legislativului feminin este una moderată: femeia este cea mai potrivită pentru cratiţă, pentru că natura a înzestrat-o cu calităţi pe masură ; a fi gospodină nu-i nicidecum ceva peiorativ, ci o calitate. Există o mîndrie feminina a profesiei, divers exprimată; doamna Lia Petrovici, deputat PNTCD (într-o legislatură trecută), declara: "Chiar dacă mi-aş putea permite un ajutor, nu cred că cineva ma poate înlocui" (n.a.: la cratiță). Doamna Eugenia Moldoveanu, fost deputat PSD, crede că "a fi gospodină este una din condițiile femeii, chiar dacă este artistă." Doamna Ileana Filipescu, fost deputat PD, consideră treburile casei "în mod tradiţional şi chiar obligatoriu pe seama femeii", iar femeia gospodină - "o bijuterie la casa omului".