Lumea Noastră - 24 martie 2012
Tema emisiunii este : Şeful şi liderul. Şeful devine şef sau se naşte şef ?
Articol de Florin Ionescu, 27 Martie 2012, 12:58
Subalterni oprimaţi de şefi îşi terorizează familia, căutînd să-şi satisfacă (la rîndul lor) nevoia de dominaţie? Cum pot unii oameni să gestioneze existenţa altora cînd nu-şi pot gestiona propria existenţă?
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
Paul Marinescu – prof. univ. doc. Facultatea de Administratie si Afaceri : „Am întîlnit, în multe domenii, oameni care îşi asumă, de multe ori cu inconştienţă, rolul de responsabili de destine (managerul este un responsabil / iresponsabil de destine). Pornind numai de la deviza "nimeni nu e de neînlocuit" ei operează cu teorii, uitînd de realităţi. Declarativele nu pot înlocui rezultatele, iar eşecurile nu pot decît să definească stările de provizorat".
Cuvîntul "şef" a căpătat o tentă peiorativă, desuetă şi provincială. "Liderul", în schimb, este mai ispititor cu încărcătura lui democratică anglo-americană; dacă amîndoi termenii se referă la o persoană care conduce, în cazul "lider"-ului conotaţia de subordonare ( prezentă la "şef") dispare. Accentul cade pe calităţile naturale; aici funcţia pare mai adecvată persoanei (deşi, în fapt, lucrurile nu stau totdeauna aşa) – Iaromira Popovici – jurnalist la Dilema Veche
Manifestări ale dorinţei de a-i conduce şi organiza pe cei din jur se pot observa la tot pasul. Oricine poate vedea cum, în mod spontan, într-un grup, cineva se erijează în şef, indicînd celor din jur căile cele mai eficiente, evident după părerea sa, de a face o acţiune indiferent cît de banală sau nu este ea.
Aurora Liiceanu – psiholog, antropolog scriitor : Nu toţi cei care exersează asupra altora comportamente de dominaţie se bucură de autoritate. Există putere formală şi putere informală(prin lipsa oricărei organizări sau cadru instituţional).
Paul Marinescu – prof. univ. doc. Facultatea de Administratie si Afaceri - Trei proverbe pot spune aproape totul despre ceea ce trebuie să fie un manager : "întinde-te cît îţi este pătura", "nu face umbră pămîntului degeaba" şi "cine se scoală de dimineaţă departe ajunge".