Lumea Noastră - 21 ianuarie 2012
Tema emisiunii de azi este : Civilizaţia şi protestul în piaţa publică. Cine lipseşte din Piaţă ?
Articol de Florin Ionescu, 22 Ianuarie 2012, 18:59
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
Apatia indignării noastre s-ar putea explica prin faptul că suntem gata de înflăcărare, ca nişte latini, dar şi delăsători ca orientalii fatalişti – Sanda Golopenţia.
… C. T. Popescu - Acum, important mi se pare ca "Piaţa Universităţii" să nu mai dispară indiferent de evoluţiile politice din România. Să se constituie o organizaţie civică, civilă, denumită "Piaţa Universităţii" în care să poată intra oameni din toată ţara (Piaţa este un simbol naţional), studenţi, pensionari, oameni ai muncii, ţărani sau intelectuali, cu condiţia să nu fie membri ai niciunui partid.
… Tita Chiper - Ecaterina Ivasiuc - 1934-2002, soţia scriitorului Alexandru Ivasiuc. Jurnalist din anii '50 şi pînă la colecţia Dilema - Indignarea e a vorbei, apatia ţine de domeniul faptei pe care sîntem prea obosiţi s-o mai ducem pînă la capăt. Dar măcar a ne strădui să gîndim de ce indignarea noastră sfîrşeşte aşa degrabă în dezinteres e încă posibil …
Partea interesantă a acestui protest este faptul că se adună oameni complet neorganizaţi, că vine fiecare cu problemele sale şi nu încearcă să le impună comunităţii. Nu se poate spune că acolo este o masă, nu există un lider, o agendă comună, nu există un proiect comun, există numai oameni care au ceva de protestat.
Cristian Ghinea - jurnalist - Cred că există o specie de oameni cărora le place, care mereu sînt contra.
Claude Karnoouh – antropolog şi sociolog francez – Babes-Bolyai şi Univ Buc. - Democraţia întemeiată pe un contract este o luptă permanentă, o luptă de fiecare zi, pentru a nu permite ca, sub forma ei contractuală, libertatea să cadă în paragină.
Piaţa Universităţii a fost numită o nouă Agora, o spălătorie a sufletelor, o Curte a miracolelor, cel mai curat parlament din istoria României sau "unul din spaţiile cele mai pure ale acestui pămînt". În acelaşi timp Revoluţia devenea "lovitura de stat", "scenariul", "marea îmbulzeală", "loviluţia". Pentru a reda evenimentelor din decembrie '89 puritatea iniţială singura soluţie era "încă o revoluţie". În Piaţa Universităţii experimentau împreună spiritul civic, aşa cum era el înţeles în acel moment. - Prof. univ. Zoe Petre.