Lumea Noastră - 19 mai 2012
Viaţa e o luptă ? Cu cine ne luptăm ? Cu cine ne aliem ? Lupta pentru (orice) putere e normală şi necesară ?
Articol de Florin Ionescu, 21 Mai 2012, 14:46
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
„Are dreptul sau chiar datoria o societate democratică si liberala să interzică sau să condamne anumite spuse, expresii, idei … sau orice cenzura este de evitat? Si dacă există limite ale exprimării publice chiar şi într-o astfel de societate, cum şi de catre cine pot fi ele impuse? Vinovaţii trebuie pedepsiti penal sau numai blamati moral ? - Andrei Cornea - eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof român
Dan C Mihăilescu (critic literar, istoric literar şi eseist ) :„Cum bine ştim, esenţa verbală a românului este "a fi". Cu asta are el a se judeca în fel si chip. "A face" şi "a avea" sunt pentru noi verbe de linia a doua, de figuraţie, bune, poate, pentru catolici, protestanţi s.a.m.d., adică "să fie la ei, acolo". Noi nu ţinem neaparat să facem şi să avem, ci să fim, pur şi simplu. Ba, mai mult: să dăinuim. Atîta. Restul: moft. Noi cu fiinţa, ei - cu treaba lor”.
Loviturile sub centură, momirea celor slabi de înger (sau grei la pungă), diabolizarea concurenţei şi încercarile de a o paraliza prin zvonuri, sugestie de grup ori dezvăluiri de senzaţie fac parte din joc (politic). Oriunde in lume, ţelul guvernanţilor e sa-si păstreze fotoliile, dar nu oriunde ele pot fi păstrate doar cu minciuni, prefacatorie şi manipulări.
Ca și în alte locuri "fierbinţi" ale planetei şi acolo luptele din secolele trecute par ca s-au petrecut ieri, învingătorii nu s-au trezit din beţia victoriei, învinșii nu şi-au consumat doliul, trupurile martirilor încă nu s-au răcit. Nimic nu este mai expresiv decît apelul la trecut, dar nimic nu poate fi mai greu de dovedit decît că istoria se repetă.
Nae Bădulescu – jurnalist la Europa Liberă şi BBC : „Prăbuşirea comunismului, aşa cum foarte pertinent remarca Jean-Francois Revel, s-a datorat în foarte mică măsură lucidităţii intelectuale, clarviziunii mass-media sau iniţiativelor politice occidentale. Ea s-a datorat, în esenţă, "superiorităţii economice a capitalismului asupra socialismului şi a democraţiei asupra totalitarismului". Mergînd mai in profunzime, destrămarea brutală a imperiului comunist şi-a avut originea în minciuna care l-a creat şi căreia îi devenise sclavă”.