Lumea Noastră - 17 martie 2012
Dragostea şi iubirea. Unde trebuie să se facă educaţia sentimentală : acasă, la şcoală, într-o asociaţie, în Biserică?
Articol de Florin Ionescu, 22 Martie 2012, 19:35
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
Cuvîntul "dragoste" şi expresia "a face dragoste" continuă să fie folosite fără modificări formale, deşi ceea ce denumesc ele doar seamănă, mai mult sau mai puţin, nu e identic cu ce era desemnat astfel altădată. Ion Bogdan Lefter / poet, eseist, critic şi istoric literar.
Un banc grecesc - într-o barcă se aflau un barbat, soţia şi amanta lui. Cum barca lua apa şi cineva trebuia sacrificat - aruncat în apă pentru ca barca să continue să plutească - bărbatul se află în situaţia de a alege între soţie şi amantă. Şi pe cine credeti că a sacrificat el?
Alex Leo Şerban - Tradiţiile unui popor latin-oriental, religia ortodoxă şi "puritanismul" ipocrit al "moralei comuniste" au ridicat un zid atît de compact de mutism în această privinţă încît picanteriile locvace care-au răbufnit după Decembrie '89 par mai mult defulări circumstanţiale. Înainte, măruntele licenţiozităţi treceau în bancuri, glumiţe, povestioare fără perdea; astăzi, ele se etalează pe prima pagină a ziarelor, în "literatura de specialitate" vîndută pe tarabe şi pe micul ecran...
Nu se mai poartă romantismul. Cuvintele preferate sînt sex, Durex, poziţii … şi nu romantism, sărut, dragoste. Noi, tinerii din ziua de azi, ca să supravieţuim trebuie să fim mai duri, şi pentru asta nu avem nevoie de dragoste". Nu cred în revoluţiile conservatoare - decît ca manifestări trecătoare; mă întreb dacă erotismul şi pornografia dură şi generalizată, din prezent, nu sunt altceva decît o manifestare a migrării umanului spre alte suporturi decît trupul. Prefer să cred că un astfel de scenariu SF e un coşmar şi că generaţiile viitoare vor trăi din nou extrema plăcere de-a fi stimulate de un centimetru de gleznă (dar nu sînt sigur că femeile vor fi de acord). Ion Vianu – medic psihiatru şi scriitor.
Faptul că iubirea e înţeleasă astăzi altfel decît ieri ţine de evoluţia codurilor sociale, a standardelor morale, a "filozofiei de viaţă". Comportamentele scandaloase la un moment dat devin cu timpul fireşti şi vor sfîrşi prin a fi considerate naivităţi învechite, prăfuite, prejudecăţi ale bunicilor şi străbunicilor.