Lumea Noastră - 12 noiembrie 2011
Tema emisiunii: Sfârşitul lumii - De unde vine catastrofa ? Din succesul tehnoştiinţelor ? Este accidentul reuşitei sau al eşecului ?
Articol de Florin Ionescu, 13 Noiembrie 2011, 13:26
Ideile care vă deschid gustul pentru reflectie şi pentru dialog la temă :
„Cînd nu ştii mai nimic şi eşti obligat să iei drept adevăr tot ce are un aer ştiinţific, sfîrşitul lumii pare o uşurare: măcar o să scăpăm de pisălogii catastrofici. Dacă ai curiozitatea lecturii unei analize lucide rămîne o speranţă: sfîrşitul lumii se amînă” - Magdalena Boiangiu – jurnalist şi om de teatru
Woody Allen – regizor, actor, scriitor : "Mai mult ca oricînd în istoria ei, omenirea se află la o răscruce de drumuri. Unul duce la disperare, celălalt la dispariţie. Să sperăm că vom avea înţelepciunea să facem alegerea potrivită".
Nu sînt mulţi cei care văd sfîrşitul lumii într-un peisaj dominat de magnolii înflorite şi de adieri bine mirositoare ale vîntului. Catastrofele create de exagerările accidentelor climatice prevestesc, parcă într-un mod mai corect, momentul cînd viaţa oamenilor, a plantelor şi a animalelor pe care ei le folosesc se va termina într-un mod brusc şi brutal sub ape, în foc, duse de vînt. Recentele uragane şi inundaţii au creat, însoţite de neputinţa civilizaţiei de a le diminua consecinţele, din acest punct de vedere, un orizont de aşteptare apocaliptic. Nu e clar dacă accidentele climatice vor provoca sfîrşitul lumii sau vor fi oare semnele sale.
Problema nu este dacă va avea loc Apocalipsa, ci cînd, şi mai ales cine va face parte din grupul celor aleşi să supravieţuiască şi să depună mărturie.
Ecologia nu e departe de precaritatea civilizaţiei şi a vieţii. ea înlocuieşte autoritatea divină cu tehnologia care face plauzibil scenariul-catastrofă al sfîrşitului lumii, provocat de încălzire sau de glaciaţiune. Însă o cercetare mai obiectivă a izvoarelor (ecologia - departe de a fi neutră ideologic - este o armă a adversarilor liberalismului şi globalizării), dovedeşte că nimic nu este ireversibil şi că "acolo unde condiţiile climatice sînt mai severe, răspunsul civilizaţiei este mai competitiv".
Cînd nu ştii mai nimic şi eşti obligat să iei drept adevăr tot ce are un aer ştiinţific, sfîrşitul lumii pare o uşurare: măcar o să scăpăm de pisălogii catastrofici. Dacă ai curiozitatea lecturii unei analize lucide rămîne o speranţă: sfîrşitul lumii se amînă.
J. L. Borges - “Moartea îi face pe oameni "grandilocvenţi şi patetici"...