Lumea Noastră - 10 martie 2012
Oamenii nepotriviţi în locuri nepotrivite : pe scara de bloc (satul pe verticală) şi Mitică, cine-o fi el …
Articol de Florin Ionescu, 13 Martie 2012, 12:15
Ideile care deschid gustul pentru reflecţie şi pentru dialog la temă :
Fiinţă gregară au ba, totuşi omul nu pare făcut s-o ducă bine la bloc. Pînă şi în România, unde excesul de spaţiu de locuit nu e deloc exagerat, pot fi întîlnite blocuri pustii, blocuri neterminate, blocuri răvăşite înainte de a fi fost locuite. Blocurile, mahalalele "pe verticală" există. Nu arată bine, nu duc la nimic bun. E ceva de făcut? Ce? Eu nici nu ştiu şi nici nu voi apuca să văd ce soluţie s-a găsit. Poate că nepoţii nepoţilor celor care s-au născut "la bloc"...Tudor Ionescu - prozator, eseist, traducator.
Un provincial nu va socoti nicicînd provincia inferioară, dar va presupune că bucureştenii se simt superiori, prin simplul fapt că trăiesc în centru. Pentru a para acest tip de reacţie, provincialul va recurge la strategii de minimalizare a preopinentului, utilizînd forme de distanţare ironică, precum diminutivele. Mitică îi serveşte de minune – mai ales că are şi iz regional - prof. Eleonora Sava, de la catedra de Etnologie a Universităţii Babeş-Bolyai.
Blocatarul - Pe timpul "raţiilor" mutau "spiritul scării" la coadă, informîndu-se reciproc asupra produselor ce urmau să sosească, ţinîndu-şi unul altuia locul, descoperind o solidaritate ce funcţiona fără greş în lupta cu "intruşii". Departe de ei stilul locatarilor unor clădiri cu 10 etaje, care mereu au aerul că se văd pentru prima dată iar dacă nu-s vecini abia de se salută în lift. Aceştia din urmă comunică între ei mai ales obligaţi de necazuri şi intră în vorbă ca nişte detectivi pe cont propriu. Blocatarul animat de spirit comunitar şi cu gust de taifas se simte în lumea convenabilă lui de obicei pe scara de la P+4, indiferent dacă la început, la mutarea în casă, hotărîse să n-aibă de-a face cu nimeni. Cînd agresiv, cînd sentimental, spiritul scării se impune.
Mitică - Caragiale a creat un tip literar, pornind de la o tipologie umană existentă. Personajul a ieşit din text în stradă, devenind un clişeu contemporan: un hetero-stereotip, un calificativ utilizat în nord-vestul ţării pentru a-i desemna pe cei din sud în general, pe bucureşteni în special.
O fi un nou Mitică, produs al industrializării, un posibil fiu al navetiştilor de după 1960?