LIRE LA FRANCE
O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța
Articol de Sorina Man, 28 Mai 2019, 10:53
O prezență specială în cadrul Salonului Internațional de carte BOOKFEST2019 o va avea Franța, țară care propune un catalog bogat de cărți și publicații , invitați de seamă și un număr de evenimente anume plănuite pentru iubitori ai culturii franceze de toate vârstele.
Într-un interviu pentru emisiunea CALENDAR CULTURAL( din 25 mai 2019), Ioana Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Institutul Francez a făcut câteva pecizări în legătură cu punctele forte ale participării Franței la Salonul Internațional de carte de la București, în perioada 29 mai - 2 iunie 2019.
" Aș spune în primul rând că este vorba de o participare cu totul specială în acest an, în contextul Sezonului România-Franța. În acest cadru, Institutul Francez împreună cu Biroul Internațional al Editurilor Franceze (BIEF) și cu Librăria Kyralina propun un stand special, numit "LIRE LA FRANCE". Acest stand va prezenta o mare diversitate de titluri din toate sferele, nu numai din literatura beletristică ci și din domenii de știință aplicate.
Poate unul dintre cele mai interesante lucruri din acest an este organizarea unor întâlniri atât cu publicul cât și cu profesioniștii din industria cărții. Aș menționa în acest sens două întâlniri cu totul deosebite.
Una dintre acestea va avea loc joi, 30 mai, la ora 17,30, pe tema "Politicile publice în favoarea cărții". Vom avea un invitat special din Franța, de la Ministerul Francez al Culturii, ``domnul Nicolas Georges, care lucrează în Departamentul de carte și lectură. Alături de el se va afla domnul Nigel Bellingham, directorul British Council în România și Ion Matei, directorul Departamentului de carte și lectură din Ministerul Culturii. Este o discuție care evidențiază preocuparea noastră pentru rolul politicilor editoriale în cadrul politicilor culturale , popularizarea literaturii mai ales în sfera publicului tânăr și punerea accentului pe traducerea literară ca factor de cooperare și liant între cele două țări dar și la nivel european.
O altă întâlnire deosebită va avea loc sâmbătă, 1 iunie, de la ora 17, tot la standul Lire la France. Va fi vorba tot despre politicile publice, de această dată în sens mai larg cultural vorbind. Vom avea de asemenea un invitat din Franța, pe Jean-Michel Djian, jurnalist, regizor și specialist în politici publice culturale, alături de care se vor afla Irina Cios, directoarea AFCN, Carmen Croitoru, directoarea Institutului Național pentru cercetare și formare culturală din România și, posibil, domnul Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Avem un program care se adresează tuturor tipurilor de public, de la profesioniști până la copii, mai ales în partea de weekend, sâmbătă și duminică, când vor fi tot felul de ateliere, de momente spontane de lectură, de întâlniri tematice, de bandă desenata, de exemplu, cu invitați din Franța, sau de creație literară. Desigur avem și autori care vor veni să-și lanseze cărțile în România. Unii dintre ei sunt traduși, alții, sperăm, vor avea ocazia să fie traduși în urma prezenței la Bookfest.
Domnul Didier Decoin vine în România la invitația Institutului Francez și a Humanitas Fiction. Dumnealui urmează să participe la două mese rotunde în cadrul standului Lire la France și să lanseze traducerea în limba română a romanului "Le bureau des jardins et des etangs / Biroul pentru gradini și iazuri".
Doamna Sophie Brocas este autoarea unei ficțiuni al cărei subiect este inspirat de sculptura "Le baiser / Sărutul" a lui Constantin Brâncuși, romanul fiind o anchetă ce a generat polemici chiar recent în Franța, deci este un subiect fascinant și de actualitate . Alături de dumneaei la momentul lansării romanului sâmbătă, 1 iunie, ora 14,30 , se va afla doamna Doina Lemny, muzeograf cercetător la Centrul Pompidou, specialist în opera sculptorului român. Va fi o discuție interesantă despre această sculptură și despre ce a putut determina o ficțiune pornind de la un caz real. Cred că va fi un moment interesant.
Ar mai fi două apariții editoriale deosebite. Una dintre ele este o bigrafie inedită a Genicăi Athanasiou, care va avea lansarea tot sâmbătă la standul Lire la France, în prezența autoarei Laurence Meiffret. Este un catalog - biografie realizat în condiții impecabile în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române. Alături de autoare se vor afla Felix Alexa, regizor și domnul Ioan Cristescu, directorul MNLR.
Cealaltă apariție este o carte de referință dedicată autorului suprarealist Victor Brauner, editată de Editura Arta Grafică. Va fi un moment inedit pentru a descoperi altfel un pictor care aparține celor două culturi , franceză și română.
Fiecare seară , de miercuri până duminică, se va încheia cu un moment de lectură spontan, în care invităm publicul să ni se alăture fie pentru a citi, a propune o lectură sau pentru a fi pur și simplu alături de noi pentru un moment de franceză într-un spațiu convivial."
Standul LIRE LA FRANCE va fi inaugurat miercuri, 29 mai, imediat după deschiderea oficială a Salonului Bookfest, în prezența doamnei Michele Ramis, Ambasadoarea Franței în România.