Design de dimineață
Modele pixelate, inspirate din lumea IT
Articol de Sorina Man, 30 Ianuarie 2017, 11:52
Imaginile pixelate care au făcut gloria vechilor jocuri pe calculator s-au dovedit a fi o bună sursă de inspirație pentru unii designeri de interior.
Urmând acest model vintage, artista americană Vivian Chu a creat o serie de obiecte , între care și un scaun a cărui imagine pixelată este dată de jocul de volume și nuanțe coloristice ușor variabile ale unor mici cuburi de lemn pe care artista le-a lipit între ele , piesă cu piesă.
Masa Pixel de la Studio Intusen, care are aparența unui cub alcătuit dintr-o aglomerare de 441 de șipci din lemn de bambus , este nu doar o reprezentare pixelată ci îngăduie și o anumită interactivitate .
Printr-o simplă acțiune de împingere sau tragere a elementelor componente se creează spații de depozitare sau de susținere pentru diverse obiecte cum ar fi o carte , ochelarii, telefonul mobil , ceașca de cafea ori altele asemenea.
Pentru cei care se îndeletnicesc cu jocul de construcție denumit Jenga , imaginea ar putea să fie una familiară.
(Pixel table, Studio Intusen)
Inspirat la rândul său de diferențele dintre o rezoluție scăzută și una înaltă, un designer francez - Guillaume Delvigne - a avut ideea unei colecții de lămpi care urmează jocul imaginilor digitale. Cele trei lămpi sunt realizate din porțelan, au aceeași dimensiune și formă dar o consistență diferită a abajurului, ceea ce trimite cu gândul la niște fotografii cu rezoluție foarte bună, bună și scăzută. Numele lămpilor indică exact acest lucru 300 dpi,144 dpi și 72 dpi.
Urmând același joc, designerul Ron Arad, a creat un ansamblu format din sofa și covor denumit Do lo res , de la do low resolution.
Sofaua este alcătuită din mai multe unități, realizate din poliuretan cu dimensiuni , culori și densități diferite, de formă cubică sau rectangulară care pot fi grupate și aranjate în varii felur,i în vreme ce covorul redă și el o imagine pixelată.
(designer Ron Arad )
Designerul rus Amirkan Abdurakmanov a preferat să lucreze la o scară ceva mai mare.
Pornind de la ideea de perete-tablou, folosit în lumea IT, el a creat conceptul de perete interactiv. Este vorba mai precis despre o structură modulară de forme prismatice, vopsite în diverse nuanțe, care se pot roti în jurul unor axe.
Acestea îi permit utilizatorului să modifice culorile panoului și să creeze după plac modele pixelate sub formă de desene sau cuvinte.
AUDIO