Design de dimineață
Elemente decorative naturale din iută
Articol de Sorina Man, 20 Decembrie 2016, 12:52
În decorațiunile interioare nimic din ceea ce este natural nu poate fi ignorat.
Supranumită fibra aurie, iuta are reputația de material ieftin, nepretențios, trainic și biodegradabil. Folosit ca element de suport, acesta este lăsat de regulă în plan secundar, în umbra altor materiale considerate mai sofisticate și mai arătoase. Designul modern i-a descoperit însă calități și valențe care au scos modesta fibră din zona de servitute.
Chiar și în forma sa cea mai simplă, aceea de pânză de sac sau de sfoară, ea a devenit un element decorativ, apreciat mai ales în amenajările de tip rustic sau eco, unde accentul cade pe naturalețe și simplitate.
Sfoara de iută este folosită cu mult succes în acoperirea prin înfășurarea unor suprafețe, fie că este vorba de mobilier, obiecte de iluminat sau decorative. Este una din soluțiile cele mai la îndemână în activitățile de redecorare de tip DIY.
Țesăturile din iută, simple sau în combinație cu alte fibre, în varianta natur sau vopsite apar tot mai des în amenajările interioare sub formă de tapițerie, draperii sau covoare. Asocierea cu lemnul de nuc, stejar sau teak, rattanul, zambila de apă dar și cu cadrele metalice de mobilier este una foarte potrivită.
Urmărind tendința de reciclare creativă, unele colecții de mobilier aduc ca element original în tapițerie sacii de iută folosiți la ambalarea cafelei. Datele și desenele imprimate pe material conferă ansamblului autenticitate și un farmec aparte.
Tehnologiile moderne de prelucrare a iutei au permis obținerea unei texturi mai moi a fibrei cu care se pot realiza țesături mai fine, în combinație chiar cu mătasea.
Mai multe proiecte experimentale precum Jute Lab din Bangladesh au dovedit că fibra de iută este un element excelent în realizarea de noi materiale compozite care se pot folosi inclusiv în industria mobilei.
Apropo de experiment, doi designeri japonezi ( Shinsuke Otani și Yuji Yoshioka) de la Studio Bounce au reușit să creeze o colecție de obiecte, de la boluri și alte recipiente de masă și până la căsuțe pentru păsări, din materialul rezultat prin tratarea fibrei de iută pe care au vopsit-o, au amestecat-o cu rășină și au modelat-o într-o manieră extrem de creativă.
(foto Ryusuke Tatsumi)
AUDIO