Design de dimineață
Obiecte de design rezultate din reciclarea creativă
Articol de Sorina Man, 27 Iulie 2015, 13:09
Cu siguranță este nevoie de ochiul și de priceperea unui designer pentru a imagina dintr-o banală cutie de pizza un produs eco-friendly cum ar fi o lampă de masă cu leduri. Produsul de tip DIY se vinde pe internet sub forma unui kit cu toate componentele electrice incluse. Creatorii lui se înscriu în curentul de reciclare creativă cunoscut sub numele de Up-cycling, care a prins rădăcini și în țara noastră.
Folosirea sub formă de mobilier a paleților din lemn sau a ambalajelor din carton ondulat sunt câteva din exemplele cele mai cunoscute de transformare a unor materiale în obiecte cu o nouă valoare.
Pentru că sunt ușor de folosit și au un preț scăzut, obiectele de mobilier din carton, acum disponibile într-o gamă destul de largă, își dovedesc utilitatea mai cu seamă în amenajări temporare, magazine pop-up, standuri, birouri, spații de joacă dar și în situații de urgență cum ar fi amenajările pentru sinistrați.
Arhitectul japonez Shigeru Ban este renumit pentru proiectele sale de arhitectură temporară din hârtie și carton pe care le-a realizat încă din 1995 pentru persoanele rămase fără adăpost în urma cutremurelor și a valurilor tsunami din Asia.
El a construit chiar și o biserică din aceste materiale ușoare, ea fiind funcțională și după 20 de ani.
(Paper Church by Shigeru Ban )
Preocupat de reciclarea creativă, un alt designer, olandezul Micke Meijar a reușit împreună cu echipa sa să creeze un nou material Newspaperwood, adică un material obținut din reciclarea revistelor și a ziarelor.
Recompensat cu trofeul European Inventor Award în 2013, materialul este folosit acum în realizarea de obiecte de mobilier, obiecte de iluminat, bijuterii dar și în industria automobilului.
AUDIO