CALENDAR CULTURAL 9 - 15 decembrie 2017
Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.
Articol de Sorina Man, 09 Decembrie 2017, 09:33
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00.
Ediția din 9 decembrie 2017
*****
În Piața Centrală din Bistrița, în fiecare seară până în prag de An Nou, au loc concerte și spectacole specifice sărbătorilor de iarnă, susținute de grupuri de colindători și ansambluri, în cadrul Festivalului de datini și tradiții populare "Rădăcinile eternității".
Reportaj de Cristiana Sabău
AUDIO
*****
Cei care doresc să vadă sau să revadă spectacolul "Un altfel de Crăciun", în regia Monei Gavrilaș și interpretarea actriței Diana Giubernea, o pot face sâmbătă - 9 decembrie - de la ora 17,00 la Muzeul Național al Literaturii Române. Spectacolul este o radiografie emoționantă a destinelor deținuților politici din România comunistă. Scenariul cuprinde texte ale scriitorilor Radu Gyr, Zahu Pană, Dumitru Oniga, Marcel Petrișor, Anatolie Panis - câteva din numele celor care au marcat această perioadă din spatele gratiilor, la Jilava și Aiud.
AUDIO
*****
La Oradea , trupa ARCADIA a Teatrului Regina Maria pregătește pentru duminică - 10 decembrie - premiera unui spectacol pentru copii, în spiritul sărbătorilor de iarnă.
Reporter Stelian-Radu Cacuci
"Spectacolul "Trombonel - hoțul zăpezii" se dorește a fi atât o poveste de iarnă cât și o poveste educativă , prin care încercăm să le inducem copiilor și spectatorilor adulți faptul că acțiunile noastre împotriva naturii pot accentua foarte mult încălzirea globală, ceea ce poate duce la dispariția totală a zăpezii și, implicit, la inutilitatea lui Moș Crăciun. De aceea personajele pozitive vor încerca să facă tot posibilul, cu ajutorul unor copii - special invitați în spectacol, care vor juca alături de actori, să-l învingă pe Trombonel , cel care dorește să facă să dispară toată zăpada și să dispară și Moș Crăciun."
( Florian Silaghi, regizor )
AUDIO
*****
Renumita orchestră populară Rapsozii Botoșanilor vine în deschiderea stagiunii cu spectacolul "Cântece de pe la noi". Spectacolul are loc sâmbătă, 9 decembrie.
Reporter Gina Poenaru
AUDIO
*****
Gala Premiilor Centrului Național al Dansului București are loc miercuri - 13 decembrie, la Teatrul Odeon.
Reporter Sorina Man - interviu cu Vava Ștefănescu, manager CNDB
AUDIO
*****
Pe scena Teatrului Odeon din București, miercuri - 13 decembrie, va fi prezentat spectacolul-evenimentGALA, conceput de coregraful francez Jérôme Bel.
"Am avut bucuria și onoarea să facem parte din programul France Danse Orient-Express, inițiat de Institutul Francez din București, pentru care am fost parteneri strategici.
Așa am reușit să-l invităm pe Jérôme Bel, cu spectacolul său GALA, un spectacol pe care ni l-am dorit foarte mult. Încă din 2016 am început discuțiile, ne-am cam "bătut" pe el și până la urmă am avut câștig de cauză.
Trebuie să spunem că anul acesta a fost o retrospectivă Jérôme Bel în cadrul Festival d'automne de la Paris, un festival care durează două luni. Au fost prezentate aproape toate lucrările lui Jérôme Bel, inclusiv GALA.
GALA are un concept special pentru că schimbă cumva percepția publicului asupra a ceea ce e pe scenă, asupra corpului și asupra dansului, în sensul în care dansul este al tuturor. Spectacolul se recompune în diverse locuri din lume, acolo unde există parteneri , se organizează o audiție unu la unu , deci nu e un casting deschis, pentru persoane care nu sunt neapărat profesioniste. Sunt douăzeci de oameni pe scenă, care acoperă o paletă foarte largă de condiții corporale, sociale, profesioniști și neprofesioniști pe aceeași platformă a bucuriei de a dansa.
De fapt, Jérôme Bel se întoarce la sensul cuvântului amator, adică cel care iubește arta. Bucuria aceea este, de multe ori, mult mai autentică decât confiscarea pe care profesionalismul e obișnuit să o facă.În plus, toată lumea este plătită la fel, nu există vedete, nu există promovare diferită pentru unul sau altul, și egalizarea asta aduce la condiției de a dansa. De aceea, o să întâlnim pe scenă felurite persoane, de la copii până la pensionari, persoane cu condiție fizică foarte diferită și persoane profesioniste, dansatori, balerini, actori, care dansează cot la cot cu ceilalți. Și este o bucurie de spectacol."
( Vava Ștefănescu, manager CNDB )
AUDIO
*****
O expoziție este o modalitate excelentă de a călători imaginar, mai cu seamă pe tărâmuri îndepărtate. este ceea ce reușește să ofere expoziția găzduită zilele acestea de Muzeul de istorie Vâlcea.
Reporter Anamaria Cârstea
AUDIO
*****
Asociația Istoria Artei îi invită pe bucureșteni la ultimul său eveniment de anul acesta, care se va desfășura marți - 12 decembrie, la Librăria Eminescu.
Reporter Sorina Man, interviu cu istoricul de artă Oana Marinache
Ne-am gândit să îmbinăm și partea editorială dar și cea de prezentare a unei personalități a lumii arhitecturii, astfel încât marți, în data de 12 decembrie , ne vom revedea , sper, cu o parte dintre pasionații istoriei arhitecturii și istoriei Bucureștiului, la librăria Mihai Eminescu.
În prima parte, vom avea mai multe promoții editoriale. În ultimii ani, cu ajutorul unor rambursări cu finanțări nerambursabile, am reușit să realizăm câteva monografii de arhitecți, care au lucrat - mai ales în secolul al XIX-lea - în București. Avem și o colecție de memorialistică din care aș aminti acum "Memoriile prințesei Nadeja Stirbey ", din Primul Război Mondial, mai ales că în această perioadă sărbătorim Centenarul Marii Uniri, dar și memoriile cumnatei sale , Eliza Brătianu. Eliza, prințesă Știrbey, a fost căsătorită atât cu Alexandru Marghiloman cât și cu prim-ministrul Ionel Brătianu.
Colecția "Arhitecți de neuitat" , cea în jurul căreia ne vom concentra atenția în partea a doua, se închide anul acesta cu un volum dedicat arhitectului Gaetano Burelli.
( Oana Marinache )
AUDIO