CALENDAR CULTURAL 5 - 11 mai 2018
Recomandări. Știri, reportaje, interviuri
Articol de Sorina Man, 05 Mai 2018, 07:20
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta dimineața, de la 6,05 la 7,00.
Ediția din data de 5 mai 2018
*****
La Alba-Iulia, la început de lună mai, vin "POVEȘTILE" - un festival divers și complet, pentru că vor fi nu doar reprezentații de teatru ci și expoziții, lansări de carte, conferințe, dezbateri și ateliere. În plus, zilnic va fi publicat ziarul festivalului , cu interviuri, cronici, articole de specialitate, pamflete, caricaturi și fotografii.
Reporter Andreea Bogdan
Deși se spune că 13 este număr cu ghinion, nu se aplică zicala atunci când vine vorba despre un festival, pentru că puține ajung să împlinească atâția ani de existență. Festivalul Internațional de Teatru POVEȘTI de la Alba Iulia se numără printre evenimentele care bucură alba-iulienii de doisprezece ani consecutiv și o va face și în acest an, la cea de-a 13-a ediție. Începutul lunii mai așteaptă așadar alba-iulienii și turiștii în sălile de spectacol. Festivalul de Teatru POVEȘTI 2018 se desfășoară în perioada 7 - 13 mai .
Această ediție este una specială, pentru că se desfășoară sub semnul CENTENARULUI ALBA 100, motiv pentru care festivalul va fi deschis cu cel mai mare eveniment teatral din România, GALA PREMIILOR UNITER.
Spectacolul are loc în data de 7 mai, cu începere de la ora 20,00, într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala arhiepiscopală și Biserica Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment, pentru ca patrimoniul simbol al Cetății Alba Carolina să fie și decorul Galei Premiilor UNITER.
AUDIO
*****
Festivalul de teatru "REFLEX" de la Sfântu Gheorghe a fost gândit ca un punct de întâlnire al celor mai diverse stiluri artistice și teatrale contemporane din Europa. Ediția din acest an reconfirmă acest ideal.
Reporter Mălina Negrea
Cea de-a patra ediție a Festivalului internațional de teatru REFLEX de la Sfântu Gheorghe , care se va desfășura pe parcursul următoarelor două săptămâni, a început aseară cu un spectacol de flamenco, susținut de artistul spaniol Juan Manuel Fernandez Montoya, cunoscut publicului cu numele Farruquito.
Festivalul, organizat de Teatrul Maghiar Tamas Aron, aduce la Sfântu Gheorghe prestigioase trupe din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Slovenia și România, cu spectacole dintre cele mai diverse. Prima ediție a festivalului a avut loc în martie 2009, cu prilejul aniversării a 60 de ani de existență a teatrului Tamas Aron și s-a născut din curiozitatea de a privi dincolo de propriul spațiu cultural dar și din dorința de a promova valorile artei teatrale contemporane și de a racorda publicul autohton la noile curente europene.
AUDIO
*****
Proiectul "Satul meșteșugurilor " din inima Parcului natural Comana împlinește doi ani de activitate.
Asociația "Moara de hârtie" invită publicul să participe sâmbătă și duminică la seria de activități speciale pregătite aici pentru această aniversare .
Amănunte în interviul realizat cu Dana Georgescu, de la asociația "Moara de hârtie".
S. M. - Ce ați reușit să faceți în acești doi ani?
D.G. - Ne-am dorit , într-adevăr , să readucem în contemporaneitaate tradiții manufacturiere, românești și universale, și să le dăm mai departe generațiilor viitoare într-o formă cât mai interesantă și cât mai aproape de ce-și doresc oamenii zilelor noastre. Noi vrem să arătăm că meșteșugurile sunt vii și că pot face parte încă din viața noastră, că pot fi o sursă de bucurie dar , în același timp, o sursă de venit pentru cei care mai cred în ele. Totodată credem că educația, pornind de la meșteșuguri și de la valorile satului românesc tradițional, este una de calitate, foarte importantă în dezvoltarea copiilor.
Am dezvoltat de la zero, chiar lângă atelierul-muzeu Moara de hârtie, mai multe ateliere de meșteșuguri precum țesut/cusut/brodat, prelucrarea papurei, olărit și ceramică. Avem și un aatelier de prelucrarea lemnului, o moară veche și în curând sperăm să deschidem și o brutărie și bucătărie.
S.M. - Cum au reacționat copiii care au participat la atelierele de descoperire a meșteșugurilor?
D.G. - Sunt foarte uimiți copiii, pentru că sunt lucruri pe care majoritatea dintre ei nu au ocazia să le mai vadă, inclusiv ceea ce se întâmplă în atelierul-muzeu Moara de hârtie unde avem echipamente istorice pentru tipar și legătorie de carte.
S.M. - Să precizăm că aveți o seamă de oaspeți care animă foarte frumos aceste ateliere. Îi veți avea și în acest sfârșit de săptămână.
D.G. - Așa este. Dacă în cursul săptămânii noi lucrăm cu grupe de copii sau adulți care participă la ateliere, la sfârșit de săptămână , începând cu acesta care este și aniversar, vom avea invitați la diversele ateliere. Sâmbătă și duminica aceasta, de pildă, vom începe cu un atelier cu flori. Participanții la sărbătoarea noastră își vor putea împleti coronițe din flori. O vom avea ca invitată pe artista Valentina Andrei.
De la ora 16,00 vom avea o șezătoare. Participanții pot să lucreze împreună cu meșteșugarii noștri sau pot să vină doar să asculte ghicitorile și poveștile lor. Pe parcursul ambelor zile vom avea demonstrații în atelierele noastre. Participanții vor putea să-și facă o foaie de hârtie manuală, păpuși din papură, să lucreze ceva la atelierul de ceramică sau cel din lemn. De asemenea va fi împreună cu noi un pasionat al fierăriei.
Pentru ziua de duminică , pe lângă aceste demonstrații interactive, îi vom avea invitați pe copiii de la Școala din Comana. Este vorba despre un mic ansamblu îndrumat de unul dintre învățători, domnul Ionel Cucu. Ei ne vor cânta la fluier. De la ora 16,00 am pregătit o nouă șezătoare, de data aceasta cu fluiere și povești. Vom povesti despre vechi instrumente, vom cânta, copiii se vor juca, vom fi în compania Marucăi, a lui Beatrice și Florin Iordan.
Informații detaliate găsiți accesând www.moaradehartie.ro sau https://satulmestesugurilor.ro
AUDIO
*****
La Arad este în plină desfășurare Festivalul Internațional de Teatru de AnimațieEUROMARIONETE.
În program sunt incluse 17 spectacole, susținute de artiști păpușari din Australia, Brazilia, Olanda, Bulgaria, Ungaria, Timișoara, Brașov, Oradea, Cluj-Napoca și Arad.
AUDIO
*****
Festivalul Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova se apropie de sfârșit.
Sâmbătă și duminică, publicul are ocazia sa vadă un spectacol unic în lume. Este vorba despre "Ace și opiu", în regia lui Robert Lepage, cel pe care Peter Brooke îl numea geniul regiei mondiale contemporane. Spectacolul, prezentat de compania Ex machina din Canada, este pentru prima dată în România. Cele două reprezentații sunt programate în Sala Mare a Naționalului craiovean. Despre acest spectacol dar și despre alte aspecte ale festivalului , ce se va încheia duminică seara, vorbește co-directorul festivalului Vlad Drăgulescu în interviul realizat de Florin Firu.
AUDIO
*****
Duminică, 6 mai 2018, Secția de Animație a Teatrului Municipal Bacovia din Bacău prezintă premiera piesei "Aventurile lui Habarnam", adaptare după textul scriitorului Nikolai Nosor.
Scenografia spectacolului este semnată de Gavriil Siriteanu iar muzica de Zeno Apostolache Kiss.
Regia îi aparține Oanei Leahu, profesor universitar la Târgu Mureș.
Reporter Gabriel Pop
"Este vorba despre un text și o carte, de fapt, care a luminat copilăria multor generații și care rămâne de mare actualitate, pentru că este povestea unor prichindei care ne învață tot felul de lecții despre viață, despre încredere și despre generozitate. Nu cred că este un subiect care își pierde actualitatea.
Am început producția spectacolului pe data de 14 februarie, pentru că în spectacol sunt 18 păpuși și multe decoruri. Eu cred că relația copilului cu păpușa, atât timp cât va exista copilărie, nu se va putea rupe. O să vedeți, indiferent de jocurile interactive la care participă sau de câtecomputere au copiii, când văd o păpușă, fie ea și o păpușă simplă de lemn sau de cârpă, toți sunt fascinați." (Oana Leahu, regizor)
AUDIO
*****
Sâmbătă, 5 mai 2018, de la ora 11,30, are loc la librăria Humanitas Cișmigiu din București lansarea seriei de cărți "Istoria povestită copiilor", purtând semnătura scriitoarei Simona Antonescu.
S.M. - Sunteți cunoscută îndeosebi pentru romanele istorice pe care le-ați scris, "Fotograful Curții Regale", "Darul lui Serafim", "Hanul lui Manuc".
Publicul are acum ocazia să vă descopere și dintr-o serie de cărți scrise pentru copii , pe care ați intitulat-o " Istoria povestită copiilor". Cum a apărut acest proiect?
S.A. - Este o idee a editurii NEMIRA. Laura Câlțea, care este redactor-șef al editurii "NEMI pentru copii", a venit cu această propunere a unei serii de cărți care să îi împrietenească pe copii cu istoria, în așa fel încât ei să o trăiască cumva pe propria piele, să o simtă ca și cum ar fi fost acolo.
S.M. - Cum v-ați imaginat această serie? Am aflat că vom face cunoștință cu două personaje, doi frați gemeni, Ilinca și Călin.
S.A. - Într-adevăr este vorba de istoria privită prin ochii a doi frați gemeni care tocmai se pregătesc să intre la școală. Ilinca și Călin au șapte ani, și-au cumpărat ghiozdanele și, dintr-o întâmplare, cu câteva zile înainte de începerea școlii, au făcut o năzdrăvănie. Au șters toate numele care există în "manuscrisul gemenilor". La ei în familie există gemeni până în trecut, în cele mai vechi timpuri. Pentru că au șters numele, copiii sunt acum obligați să călătorească în trecut, în trecutul propriei lor familii, în așa fel încât să afle din nou numele fiecărei perechi de gemeni care le-au fost strămoși. În felul acesta, copiii ajung pe vremea lui Decebal, a lui Menumorut, pe vremea lui Ștefan cel Mare, a lui Vlad Țepeș....
Sper că micii cititori vor percepe istoria ca pe un lucru personal, în paralel cu istoria despre trecutul propriei lor familii.
S.M. - Spuneți dumneavoastră în comunicatul de prezentare a acestui eveniment așa :
"Cred că undeva, în inima fiecăruia dintre noi, există un ochi pentru trecut.
Dacă îl găsești și îl deschizi, atunci toate cele care au fost ți se arată altfel, mai apropiat, mai familiar."
S.A. - Este un lucru pe care l-am simțit pe propria mea piele atunci când scriam romanele istorice pentru adulți. De câte ori mă documentam, simțeam pur și simplu că trăiesc printre cei despre care citeam. Mi s-a părut că aș putea să transfer lucrul acesta și la copii. Mi s-a părut că , dacă reușesc - eu, în primul rând - să petrec o zi alături de un copil de pe vremea lui Menumorut, atunci voi reuși să transmit tot ceea ce simțea copilul acesta către copiii din ziua de astăzi și să îi fac să își imagineze că sunt realmente acolo și trăiesc o zi împreună cu copiii din alte vremuri.
Pentru că seria se adresează grupei de vârstă 7 - 10 ani, este foarte bine dezvoltată partea de fabulos, de aventură.
Sper din suflet că pentru ei sunt cărți de aventuri. Aș vrea să se îndrăgostească de ele și, pe nesimțite, să le intre în suflet și partea de istorie.
S.M. - Va fi magic, spuneți dumneavoastră, va fi ceva ca un film de aventuri, cu mistere și povești fabuloase!
Întâlnirile cu publicul vor avea loc la București, Cluj, Timișoara, Brașov, Galați și Iași.
Vor fi organizate cu acest prilej și ateliere pentru copii. Ce anume se va întâmpla?
S.A. - Atelierele acestea pentru copii sunt de fapt niște mari aventuri.
Sunt niște vânători de comori , cu indicii. Bineînțeles, copiii vor fi răsplătiți la sfârșit cu surprize, cu premii!
S.M. - Sună extrem de incitant! Vă vom urmări așadar până pe data de 31 mai în acest turneu prin țară.
S.A. - Chiar și după, pentru că pe 1 iunie suntem în Ploiești, pe 2 și 3 iunie la Bookfest.
Este foarte lung turneul și sperăm să ajungem la cât mai mulți copii!
AUDIO
*****
FESTIVALUL FILMULUI EUROPEAN revine cu o nouă ediție care aduce imaginea unui secol de istorie, proiectat timp de o lună în opt orașe: la București ( 7-13 mai), Tg.Mureș, Iași, Timișoara, Sibiu, Alba-Iulia, Galați și Rm.Vâlcea.
Vor fi prezentate peste 60 de filme de ficțiune, documentare și scurt-metraje. Pentru că suntem în Anul European al Patrimoniului Cultural, FFE a pregătit și o secțiune de filme clasice restaurate, cel mai vechi din colecție datând din 1914.
Sîmbătă, 5 mai 2018, de Ziua Internațională a limbii portugheze, la Cinema Elvire Popesco are loc prima ediție a Festivalului scurt-metrajelor în portugheză, având în program nouă producții cinematografice.
*****
Filarmonica din Ploiești își invită publicul la o seară de jazz, sâmbătă - 5 mai 2018.
Reporter Simona Uță.
AUDIO
*****