CALENDAR CULTURAL 4 - 10 august 2018
Recomandări. Știri, reportaje, interviuri
Articol de Sorina Man, 19 August 2018, 10:10
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.
Ediția din data de 4 august 2018
*****
Săptămâna Haferland a ajuns la cea de-a șasea ediție. Festivalul, care și-a propus să reînvie tradițiile săsești și să adune laolaltă sașii întorși în țară pe perioada verii dar și turiștii români și străini, se desfășoară sâmbătă la Criț, duminică la Cloașterf și Bunești iar luni se va încheia la Viscri.
Cei care au mai participat și în alți ani au avut ocazia să o cunoască pe Sofia Folberth . Personaj legendar, doamna Sofia Folberth, acum în vârstă de 96 de ani, îi încântă an de an pe vizitatori cu istorii amănunțite și pline de miez despre vechile comunități săsești.
AUDIO
*****
În Parcul dendrologic din Carei se desfășoară, începând de vineri, 3 august, Carei Fest care cuprinde mai multe manifestări cultural-artistice ce vor avea loc în diverse perioade din luna august.
Reporter Silviu Podină
"Carei Fest este un eveniment care cuprinde trei festivaluri. Unul este dedicat copiilor . Avem invitați mici meșteșugari și propunem jocuri instructive și educative. Bineînțeles, avem și evenimente și jocuri dedicate părinților și bunicilor. Carei fest mai cuprinde un festival de folclor, aflat la cea de-a doua ediție. Este vorba despre Festivalul de folclor al naționalităților, în care avem o zi dedicată foclorului german, cu invitați din Slovacia și Croația. O altă zi este dedicată folclorului maghiar, cu invitați din țară și din Ungaria. Carei fest se încheie cu un festival aflat la a 11-a ediție, August fest. Sunt șase seri de concerte, capetele de afiș fiind Alexandra Ungureanu, Gabriel Dorobanțu și trupa Voltaj.
Ziua Folclorului Românesc este un eveniment pe care noi l-am gândit ca fiind dedicat Centenarului Marii Uniri. Vom avea și o paradă a porturilor populare cu invitați din țară."
Bogdan Georgescu, director, Direcția de cultură Carei
AUDIO
*****
Până pe 14 august , în județul Mureș are loc a 25-a ediție a Școlii de vară pentru muzicieni profesioniști, în organizarea Asociației Cultura Viva Sighișoara. Profesori din Austria, Germania, Grecia, Spania, Elveția, Venezuela, Argentina și România predau unui număr de 58 de cursanți din țară și străinătate. În tot acest răstimp au loc și concerte în diferite săli din Sighișoara.
Reporter Marcela German
Școala de vară pentru muzicieni, "Academia Sighișoara", împlinește anul acesta un sfert de secol. În toți acești ani, la eveniment au ajuns peste 2000 de studenți care au devenit ulterior profesori și maeștri. Dealtfel, aici nu spectacolul și divertismentul sunt primordiale ci aspectul de școală și perfecționare, spune organizatorul Alexandru Gavrilovici , violonist elvețian de origine română.
" Tineri și profesori din toată lumea se pot întâlni într-un limbaj comun. Disciplinele sunt variate , vioară, pian, canto, acestea sunt clasele care merg cel mai puternic, dar și violoncel, violă, harpă. Avem și un atelier cu tehnica Alexander, primul de acest gen adus în România . Este un prilej de a-ți trage sufletul ca student și de a-ți pune niște întrebări."
La această ediție participă 23 de profesori din opt țări care susțin 15 masterclassuri pentru 58 de muzicieni din țară și de peste hotare. Au loc și 15 concerte în diverse săli din Sighișoara. Evenimentul este organizat an de an cu sprijinul Ambasadei Elveției în România, spune Alexandru Gavrilovici.
Festivalul este considerat de o publicație de profil ca una dintre cele mai interesante douăzeci de destinații muzicale din întreaga lume.
AUDIO
*****
La Teatrul Maria Filotti din Brăila se desfășoară până duminică, 5 august, seria de cursuri de măiestrie artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco. Sâmbătă seara, participanții - aproape 100 de tinere talente din mai multe țări - vor oferi publicului un concert extraordinar pe esplanada Dunării.
Reporter Gina Bahor
AUDIO
*****
Festivalul de muzică ușoară de la Amara Trofeul Tinereții se desfășoară în mod tradițional în primul weekend al lunii august. La ediția cu numărul 51 au fost selectați 12 concurenți din Maramureș, Iași, Buzău, Călărași, București, Tulcea și Ialomița. Aceștia vor evolua acompaniați de Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor
Reporter Clementina Tudor
AUDIO
*****
Ajuns la cea de-a cincea ediție, Festivalul Strada Armenească propune concerte de muzică tradițională și modernă, spectacole de teatru, dansuri, ateliere de caligrafie, expoziții de fotografie, un bazar de carte precum și activități de tip jocuri de societate și o vânătoare de comori. Duminică 5 august, de la ora 17, doritorii pot participa la un tur ghidat prin cartierul armenesc, organizat de Asociația Cultour. Traseul propus include un popas și la Casa Melik, a cărei poveste am aflat-o de la muzeograful Mihaela Murelatos.
AUDIO
*****
În Mera, sat aflat la o distanță de 13 km de Cluj, tradițiile și obiceiurile străvechi sunt încă parte a vieții oamenilor. În localitate se află un mic muzeu etnografic, un magazin cu produse ale artizanilor locali și un interesant spațiu în care au fost adunate fotografii, hărți și toate obiectele aferente unei gospodării cu bivoli din Transilvania. Spațiul respectiv poartă numele de Muzeul bivolului și este unic în Europa. Aici are loc însă și un festival al muzicilor lumii. Ediția de anul acesta a Mera World Music Festival reunește artiști din țări precum Mexic, Chile, Anglia, Ungaria șii România. Festivalul a început joi și continuă până duminică 5 august, cu concerte și seri de dans.
Reporter Claudiu Pădurean
AUDIO
*****
Sâmbătă, 4 august, începe la Alba-Iulia Festivalul de Artă Medievală. Intitulat Zilele Medievale ale Bălgradului, evenimentul este inițiat de Grupul Skepsis, cu susținerea Societății Culturale Concert.
Este pentru al treilea an când organizatorii aduc în spațiul Cetății magia și farmecul vremurilor de demult, propunând publicului spectacole de stradă dar și ateliere tematice.
Reporter Andreea Bogdan
AUDIO
*****