CALENDAR CULTURAL 30 decembrie 2017- 5 ianuarie 2018
Recomandări. Știri, interviuri, reportaje
Articol de Sorina Man, 05 Ianuarie 2018, 19:44
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.
Ediția din 30 decembrie 2017
*****
S-a întâmplat într-o zi de 30 decembrie...
AUDIO
*****
Până la mijlocul lunii ianuarie, la Muzeul de Istorie din Suceava, pot fi admirate lucrările incluse în ediția din 2017 a Salonului de artă fotografică "Bucovina mileniului III".
Mihaela Buculei
AUDIO
*****
Interviu realizat de Florin Firu cu directorul artistic al Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, Vlad Drăgulescu
" Pentru noi a fost un an cu foarte multe bucurii. Am reușit să aducem din ce în ce mai mulți craioveni și le mulțumim foarte mult pentru lucrul acesta. Aproape toate sălile au fost spre plin, multe dintre spectacole s-au jucat cu casa închisă și este meritul publicului nostru care a început să ne răsfețe și sper să fim la nivelul așteptărilor lor și în 2018.
" Gaițele" este , poate, cea mai populară premieră din prima parte a stagiunii 2017-2018. Acest spectacol s-a jucat numai cu casa închisă. Deja prima reprezentație din ianuarie este vândută de acum o lună de zile, ceea ce ne face să credem că am reușit să prindem un segment foarte important din publicul craiovean cu această producție.
Piesa a și câștigat titlul de cel mai popular spectacol din partea publicului, în urma sondajului pe care noi l-am făcut cu vreo două luni de zile înainte de Gala TNC.
O altă premieră, "Autorul" - piesa lui Tim Crouch în regia lui Bobi Pricop, regizorul casei - a adus de asemenea săli pline. Și acest spectacol s-a jucat cu casa închisă, de data aceasta la Sala I.D. Sârbu. E un spectacol care pune foarte multe întrebări și care aduce publicul în situația de a fi actor. Este o montare foarte îndrăzneață, cu un text foarte îndrăzneț de Tim Crouch, considerat copilul rebel al dramaturgiei contemporane britanice.
Gala TNC a venit să mulțumească atât publicului cât și actorilor noștri, dar și personalului nostru tehnic, pentru că ne dorim foarte tare să-i celebrăm pe acești oameni minunați care , la fiecare spectacol, stau în spatele actorilor și îi sprijină pentru a aduce publicului ceea ce ne dorim.
AUDIO
*****
O interesantă colaborare cu Teatrul Național din Craiova a început în 2017 și Centrul Național al Dansului Contemporan București, după cum am aflat de la managerul CNDB, Vava Ștefănescu.
" La Craiova s-au deschis porțile Teatrului Național și ne-au invitat , cu mare generozitate, să organizăm o mini-stagiune, prima , cu producțiile sau co-producțiile CNDB.
Centrul nostru își pusese în minte ca țintă pentru 2017 să deschidă filiale, să zicem, încă trei capete de pod sub titlul de Centrul național al Dansului, gândindu-ne la Iași, Cluj, Timișoara. Dar, cum potriveala de acasă nu e aceea din târg , probabil că vom deschide un centru mai întâi la Craiova și apoi la Târgu Mureș, unde s-au arătat foarte interesați. Iată că pentru 2018 avem deja promisiuni, proiecte și idei de colaborare. "
AUDIO
*****
Iris Barbura este o prestigioasă coregrafă care și-a început activitatea în România, la început de secol XX. In anii '30 ea a deschis o școală de coregrafie la București, proiect la care s-a asociat și Sergiu Celibidache. CNDB a continuat să readucă în atenție povestea și realizările ei , într-un proiect despre care ne-a vorbit Vava Ștefănescu.
" În prima parte a anului 2017, împreună cu Fundația Camaro din Berlin și cu Beth Soll, o coregrafă din SUA, am relansat proiectul de cercetare Iris Barbura la Berlin. S-a lansat și un catalog, foarte bogat în relatare, care conține multe studii despre Iris Barbura. Este un rezultat al muncii compartimentului nostru de cercetare și documentare, Corina Cimpoieru și Igor Mocanu - în principal, care au descoperit-o pe fosta studentă a lui Iris Barbura și am reușit să o aducem aici . Beth Soll, care are 73 de ani, a creat împreună cu elevii Liceului de coregrafie o lucrare în spiritul lui Iris Barbura.
Coregrafă remarcabilă, revoluționară , Iris Barbura a avut o perioadă de Berlin și una de New York, Itaka - SUA.
La Camaro, Iris Barbura a făcut parte dintr-un grup avangardist Badewanne. Arhivele coregrafice din Koln au pus la dispoziție mare parte din fotografii, pe lângă ceea ce mai aveam și noi și așa am prezentat, cu sprijinul ICR, spectacol, expoziție și catalog. A fost un mare eveniment. Să sperăm că în 2018 vom avea proiectul la New York, tot cu sprijinul ICR.
Ne-ar mai trebui probabil încă o armată de lucrători ai dansului pentru că, deși ne-am înmulțit anul trecut, forțele tot nu ne ajung, dar suntem foarte bucuroși de câte ori putem și reușim să facem lucrurile adevărate, nu că ni le dictează cineva ci pentru că știm că e nevoie și știm că sunt lucruri care generează mai departe inspirație și posibilitate și creează cumva și idei și viitor. Cred că anul 2018 va fi foarte frumos din punctul acesta de vedere."
AUDIO
*****
Un text premiat în SUA, care a cunoscut o ecranizare de excepție în 2005 sub titlul "Proof", avându-i în rolurile principale pe Anthony Hopkins și Gweneth Paltrow, dar a fost prezentat și ca piesă de teatru de mare succes pe Broadway, este pus acum în scenă la Teatrul Maria Filotti din Brăila. Premiera are loc la începutul lunii ianuarie 2018.
Gina Bahor
AUDIO
*****
În suita concertelor de An Nou, cel de la Sala Thalia din Sibiu ocupă un loc aparte în sufletul sibienilor și nu numai.
Carmen Vulcan
AUDIO
*****
Agendă cinematografică
AUDIO
*****