CALENDAR CULTURAL 26 mai - 1 iunie 2018
Recomandări. Știri, reportaje, interviuri
Articol de Sorina Man, 29 Mai 2018, 09:14
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00.
Ediția din data de 26 mai 2018
*****
"Weekend la Castel " este evenimentul care aduce sâmbătă și duminică, 26-27 mai, la Castelul Banffy de la Bonțida, o seamă întreagă de activități, jocuri interactive, ateliere creative, spectacole pentru copii dar și proiecții de film și cine-concerte , pe timp de seară. Astfel, de la ora 21,45, va putea fi urmărit în premieră în România , într-o variantă recent descoperită, recuperată și restaurată de British Film Institute, primul film semnat de faimosul regizor Alfred Hitchcock. Este vorba despre filmul Grădina plăcerilor, considerat a fi una dintre cele mai curajoase producții britanice ale vremii.
"Weekend la Castel" este un eveniment organizat în cadrul celei de-a 17-cea ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care și-a deschis porțile vineri la Cluj-Napoca.
Claudiu Pădurean , cu detalii despre TIFF 2018:
Cea de-a 17-a ediție a TIFF a debutat cu proiecția filmului Foxtrot, o creație a regizorului iasraelian Samuel Mauz. Filmul a fost proiectat în cinematograful în aer liber, amenajat în Piața Unirii. Pelicula este una care stârnește controverse pentru că pune într-o lumină nouă conflictul din Orientul Mijlociu. De fapt, multe dintre filmele care vor fi proiectate vor stârni dezbateri aprinse, estimează directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov : Ni s-a părut că în climatul politic actual , foarte turmentat, filmele care sfidează cumva noile norme ale corectitudinii politice trebuie să aibă o șansă la Cluj, pentru că ni se pare că acei regizori care nu acceptă să li se pună un pumn în gură și au curajul de a vorbi despre subiecte incomode trebuie să o facă.
La festival sunt așteptate mari nume ale cinematografiei mondiale iar actrița franceză Fanny Ardant va primi premiul pentru întreaga sa carieră. Ediția din acest an va miza foarte mult și pe noile tehnologii, inclusiv pe producții din registrul realității virtuale.
AUDIO
*****
În urmă cu 122 de ani, pe data de 27 mai 1896, avea loc prima reprezentație "high-life" în România, cum o numea presa vremii, a cinematografului "Lumiere", la doar cinci luni după reprezentația pariziană. Evenimentul a avut loc la sediul ziarului "L'Independance Roumaine" din București, o clădire situată pe strada Clemenței nr.1, astăzi strada C.A.Rosetti. Este o informație care vine în completarea poveștilor de luat aminte într-un tur pietonal al zonei. Apropo de plimbări tematice prin București, notăm în calendar propunerea pe care o face asociația " Vânătoarea de comori arhitecturale" pentru data de 2 iunie : un joc urban, cu hărți și indicii, pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Asociația deschide sezonul de vânătoare de comori arhitecturale și la Câmpulung Muscel, duminică 3 iunie.
*****
La Târgu-Jiu se încheie în acest sfârșit de săptămână evenimentele speciale organizate cu ocazia Zilelor orașului.
Reporter Răzvan Stoichițoiu.
AUDIO
*****
Începând de sâmbătă 26 mai și până pe data de 3 iunie, la Brașov are loc "Săptămâna Comediei". Evenimentul, aflat la cea de-a șasea ediție, este organizat de Asociația Culturală Fanzin. Pe scena Teatrului "Sică Alexandrescu" vor putea fi văzute spectacole ale Teatrului Nottara, Metropolis, ACT, Odeon, Teatrului de Comedie din București dar și producții ale teatrului gazdă.
Un maraton de spectacole de teatru, cu nume mari ale scenei românești, începe sâmbătă - 26 mai 2018 și la Petroșani, la Teatrul "I.D. Sîrbu", aflat la ceas de sărbătoare.
Reporter Ilie Pintea
Publicul din Valea Jiului are parte de unsprezece zile în care spectacolele de teatru, concertele sau expozițiile de pictură se țin lanț în cadrul Galelor Teatrului dramatic Ion Dezideriu Sîrbu din Petroșani care împlinește șaptezeci de ani. Vor fi unsprezece spectacole de teatru cu nume mari ale scenei românești, așa că interesul publicului e pe măsură.
Directorul teatrului, actorul Cosmin Rădescu : " Sunt deja câteva spectacole sold-out iar celelalte se apropie de epuizare. Așteptăm cu emoție , cresc emoțiile pe zi ce trece, tot teatrul este într-o efervescență așa cum n-a mai fost niciodată. Această Gală atât de amplă și de generoasă este așteptată de publicul din Petroșani cu sufletul la gură. Suntem sub tirul cererilor de bilete."
În plus avem la Gală o Carmina Burana. Nu știu dacă a mai fost în ultimii 30-40 de ani o operă la Petroșani!
"Este un spectacol de anvergură, un spectacol simfonic cu peste o sută de artiști."
Galele teatrului I.D.Sîrbu încep de la ora 10,00 cu un marș de la Casa Memorială din Petrila a scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu, în cadrul căruia actorii dar și voluntari din zonă vor purta masca lui Sîrbu sub bagheta artistului Ion Barbu.
"Va fi un marș inițiatic. Zilele trecute am constatat că iarăși am dat peste o cifră rotundă. S-ar împlini 30 de ani de la ultima vizită a lui I.D.Sîrbu în Petrila . A plecat din Petroșani mergând pe jos până la Petrila, venind să-și vadă pentru ultima dată mormintele părinților săi. Acum, după 30 de ani, îl multiplicăm pe Sîrbu de câteva zeci de ori și facem traseul în sens invers."
Teatrul din Petroșani este una dintre instituțiile de cultură cu tradiție din această parte a țării și a reușit să formeze un public avizat și dornic de evenimente culturale.
AUDIO
*****
La Roman a început vineri , 25 mai, un festival dedicat scriitorului Max Blecher - "Blecherfest". La București continuă festivalul "Panait Istrati", deschis tot vineri, cu evenimente dedicate la MNLR, Institutul Francez și Librăria Kiralina. O mulțime de noutăți editoriale și evenimente din plin ne așteaptă săptămâna viitoare la Salonul Internațional de carte BOOKFEST. Editura Casa Radio vine cu invitația unor întâlniri cu "fonoteca în mișcare". Pentru vineri, 1 iunie, Editura Casa Radio pregătește un eveniment dedicat copiilor, intitulat "Basmele și ilustrațiile de altădată - copiii de astăzi". Este vorba despre un micro-atelier de storytelling cu Ioana Nicolae și Daniel Ivașcu.
******
Săptămâna viitoare începe la Baia Mare o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru ATELIER.
Reporter Adrian Marchiș
La 1 iunie va bate gongul deschiderii celui mai vechi festival internațional de teatru din România, ajuns acum la cea de-a 25-cea ediție. Evenimentul teatral oferă publicului din Baia Mare spectacole de teatru-dans, teatru instrumental, teatru cu obiecte, gestual dar și spectacole pe texte actuale din dramaturgia românească și universală.
Inițiator, organizator și director al Festivalului Atelier este dramaturgul și prozatorul Radu Macrinici, managerul Teatrului municipal Baia Mare :
" Când a început, în 1992, era un festival cu totul și cu totul nou în România, pentru că privilegia forme noi de expresie teatrală, ceea ce la noi nu prea găseai atunci. Între timp aceste forme au pătruns în repertoriul teatrului românesc dar nu s-au canonizat, nu s-au clasicizat, nu au devenit atât de prezente încât să zicem că nu mai e nevoie de acest festival. El în continuare caută noul, provoacă teatrele, provoacă artiștii, experimentează. Lucrurile sunt în mișcare și Atelierul încearcă să atingă nervul sensibil al lumii contemporane."
Prin ce se caracterizează această a 25-a ediție a festivalului? Este altfel?
"Niciodată nu pot să spun că am ieșit din grila pe care ne-am propus-o acum 25 de ani. Am prezentat spectacole care au adus într-adevăr ceva nou. Nu avem teatru clasic, nu avem teatru static, avem aceste forme noi de exprimare teatrală.
Anul acesta avem un focus pe Barcelona. Avem patru spectacole din Barcelona și cred că e interesant să vedem cum se prezintă un teatru foarte dinamic dintr-o regiune controversată a Europei. Avem două teatre naționale, T.N. Târgu Mureș și T.N. București, avem o trupă din Italia, una din Bruxelles, Belgia, din Coreea de Sud, din Ungaria și teatrele românești , inclusiv cel din Baia Mare, desigur."
Festivalul Internațional de Teatru ATELIER de la Baia Mare se desfășoară în perioada 1-9 iunie 2018.
AUDIO
*****
Într-o zi de 26 mai, în 1920, sculptorul Constantin Brâncuși participa la Paris la Festivalul DADA, împreună cu Andre Gide, Paul Valery, Fernand Leger și alții, fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat "Contre cubisme, contre dadaisme".
Sculptorul român George Apostu, născut la Stănișești, județul Bacău, în 1934, a fost adesea comparat cu Constantin Brâncuși. Interviu realizat de Gabriel Pop cu criticul de artă Iulian Bucur
G.P. - Ce credeți că reprezintă George Apostu pentru arta românească și pentru Bacău?
I.B. - George Apostu își pune întrebări și își găsește răspunsuri legat de ce ar fi necesar cuiva pentru a fi artist în acel întunecat deceniu de după război. Merge și lucrează cu țapinarii prin păduri și află de acolo cum se lucrează lemnul, află carnea dinlăuntrul lemnului, merge și lucrează cu pietrarii și află cum se taie, cum se cioplește , cum se sfarmă piatra. De acolo de jos pornește George Apostu ca să poată să schimbe ceea ce era la modă în epocă, în acel obsedant, întunecat, nefiresc deceniu . Pleacă la Paris în 1982. Este exclus din Uniunea Artiștilor Plastici. Fuge din România. Când ajunge la Paris nu i se mai întâmplă ceea ce i s-a întâmplat lui Brâncuși, cu care adesea a fost asemănat. Brâncuși a plecat aproape nimeni din România și a devenit un uriaș la Paris. George Apostu a plecat un artist uriaș din România și când ajunge la Paris este un artist nu de duzină dar este un artist obișnuit, astfel încât destinul lui începe repede să se sfarme și doar în patru ani de zile omul va muri.
G.P. - Din păcate, deși este născut în județul Bacău, nu este mai deloc cultivat, poate doar în sens administrativ, anumite instituții purtând numele lui...
I.B. - Da, în orașul Bacău avem un liceu care îi poartă numele, avem o instituție pe malul Bistriței care se numește Centrul de Cultură și Artă George Apostu, avem o syradă care se numește George Apostu. Băcăuani probabil că îi cunosc numele dar nu-i cunosc opera. Edilii bucureșteni au reușit să amplaseze într-o parte a parcului Kisselef cîteva lucrări originale de-ale lui George Apostu iar acolo unde nu s-au putut pune lucrări originale pentru că erau din lemn (cele din ciclul Fluturi, de exemplu) s-au turnat copii în bronz, de foarte bună calitate și au fost amplasate în locuri publice astfel încât bucureștenii pot ușor să intre în contact cu universul lui George Apostu, ceea ce lipsește Bacăului.
Trei opere ale sculptorului George Apostu revin în România, fiind primite prin donație de la E.S. Sheikh Michel Bechana El-Khoury din Liban. Cu acest prilej, Centrul de Cultură "George Apostu" din Bacău organizează pe data de 31 mai un eveniment special. Programul cultural se desfășoară sub genericul "Un an cât un veac" și este dedicat Centenarului Marii Uniri.
"Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc la Teatrul Municipal Bacovia, începând cu ora 18,00. Vor fi prezenți reprezentanții instituțiilor care au colaborat la succesul acestei ample acțiuni dar și cei care l-au cunoscut pe George Apostu sau i-au apreciat opera. Programul va continua la teatru cu decernarea diplomelor Centenar și cu concertul de gală, "Transhumanță". De asemenea invitații vor fi prezenți la Centrul de Cultură "George Apostu", începând cu ora 19,30, când va avea loc inaugurarea expoziției permanente, tată și fiu, a artistului George Apostu, în prezentarea istoricului de artă Pavel Șușară dar va avea loc cu această ocazie și proiecția unui film dedicat sculptorului." (Irina Șerban, consultant artistic al Centrului de Cultură George Apostu)
AUDIO
*****
Marți, 29 mai 2018, are loc la Muzeul Satului din București lansarea ediției 2018 a proiectului CULTURĂ' N ȘURĂ.
Interviu cu regizorul Victor Olăhuț:
S.M. - Vorbim acum despre un proiect cultural foarte frumos și foarte generos. Numele ales - Cultură'n șură - pare să spună totul și , cu toate acestea, sunt atât de multe lucruri de aflat, atât de multe povești adunate. Prima ediție a avut loc în 2013. Regizorul Victor Olăhuț ne va spune mai multe despre proiect și istoria sa.
V. O. - Atunci (în 2013), nimeni nu credea în proiectul acesta. Nici noi nu eram convinși că o să funcționeze, așa că am început cu o ediție pilot în Hida, județul Sălaj, la badea Florea a lui'Juvri. Nimeni nu credea că o să se strângă lumea să se uite la o piesă de teatru. Surpriza noastră a fost să avem în jur de 300 de oameni care stăteau, inclusiv în drum, și se uitau la spectacol. Am dus atunci spectacolul "Fisura" de Flavius Lucăcel, un text românesc.
S.M. - Era pentru prima dată când o trupă de teatru poposea în fața localnicilor de acolo. Ați avut succes!
Care a fost de fapt ideea care a stat la baza acestui proiect?
V.O. - Jumătate dintre români trăiesc încă la țară și trebuie să avem grijă să nu avem o Românie fără suflet. Deja orașele, multe dintre ele nu mai au suflet, adică, mai departe de partea materială nu vede nimeni, nu interesează pe nimeni nimic altceva în afară de ceea ce avem în buzunare, pe masă etc. La țară încă mai există însă un pic de suflet!
S.M. - Și ați găsit tradiționala șură ca spațiu de joc pentru teatru...Cum v-a venit ideea?
V.O. - Da, am reinventat-o. Înainte se făceau jocuri în șură, dans și alte activități ale comunității dar acum a devenit spațiu de depozitare. Așa că noi îi redăm cumva una dintre funcțiile inițiale și se potrivește perfect. Este unul dintre spațiile ideale pentru cultură, cu acustică impecabilă, nu mai e nevoie de decor ș.a.m.d.
S.M. - În câte localități ați ajuns în acești cinci ani?
V.O. - Am ajuns în 24 de localități și am susținut în jur de 40 de reprezentații.
Ceea ce este foarte important în proiectul nostru este să revizităm aceleași comunități, an de an. Avem comunități în care am jucat deja patru spectacole și care ne așteaptă și anul acesta.
S. M. - Să vorbim despre echipa de proiect. Cu cine reușiți să faceți aceste spectacole?
V.O.- Nucleul dur al proiectului este format din Florentina Năstase, actriță la teatrul din Ploiești, Flavius Lucăcel - dramaturg și subsemnatul - Victor Olăhuț. Dar, încet-încet, la acest nucleu încep să adere și alți actori, regizori care își doresc să vină cu un spectacol, așa că sperăm că numărul va tot crește.
S. M. - Cum arată ediția din 2018?
V.O. - În fiecare an avem pregătite spectacole foarte bune dar anul acesta avem unul extraordinar.
Este vorba despre "Doctor fără voie", un spectacol despre impostură, corupție, lupta dintre generații, care prezintă cumva problemele esențiale ale României actuale.
S. M. - O piesă de Moliere, reinterpretată și adaptată spațiului românesc...
V.O. - Avem și o traducere foarte bună și niște actori foarte buni, actori ai tinerei generații - Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Gliță, Bogdan Costea, Lavinia Cozma, Rodica Pașca pe care îi puteți vedea și pe scenele teatrelor din București, îi puteți vedea și pe covorul de la Cannes câteodată...
S. M. - Publicul din București vă poate vedea la o repetiție cu publicul duminică, 27 mai, la teatrul Podul, de la ora 19,00, cu intrare liberă, urmând ca marți, 29 mai, să vă regăsească la Muzeul Satului unde faceți lansarea oficială a ediției 2018, de la ora 17,30, la Șura Bancu.
V.O. - Da. Șura Bancu este o șură din Harghita strămutată în mijlocul Bucureștiului. Este un spațiu absolul superb acolo.
S.M. - Înțeleg că elementele de decor sunt minime, o buturugă și un scaun... iar actorii joacă și roluri duble, astfel încât să aveți cu o economie de mijloace un spectacol frumos.
V.O. - Da, este un spectacol având în distribuție șapte actori, ceea ce este enorm având în vedere dimensiunea șurilor.
S.M. - Care sunt localitățile unde ajungeți anul acesta și ce șuri veți juca?
V.O. - În Ortelec, la Ionu din Pârău, proiectul ajunge pentru prima dată. Vom vedea cum reacționează comunitatea. După aceea, mergem la Hida , la badea Florea a lu'Juvri, unde este cumva casa proiectului, acolo unde a avut loc prima ediție din 2013, totul va merge foarte bine, vom avea lume și discuții foarte interesante după spectacol. Apoi vom fi prezenți în Cristolț, la Victoru lu' Țâlia, unde mergem a doua oară. Anul trecut am fost acolo cu spectacolul "Experimentul" după texte de Ion Băieșu.
S.M. - Și veți încheia programul la Festivalul de teatru ATELIER de la Baia-Mare.
V.O. - Un festival care tinde să devină unul dintre partenerii fideli ai proiectului. Suntem invitați a treia oară cu un spectacol. Anul trecut ne-au dat și un premiu. Acolo avem o șură, cred că este cea mai mare din lume, ar încăpea un avion în ea! Și acolo avem un public foarte bun. Oamenii sunt doritori de genul acesta de evenimente în aer liber.
S.M. - Apropo de public, ar fi interesant de aflat dacă în acești ani a fost un moment mai emoționant, o întrebare, o reacție mai specială a cuiva din aceste sate pe care le-ați vizitat.
V.O. - În satul Cheut, avem o gazdă care este foarte specială pentru proiect, Rodica Birta - fata lui Vasilica a lu' Șoarecele, care, după prima reprezentație, a doua zi , ne-a sunat să ne spună că tot vin copiii la ea la poartă și o întreabă dacă se joacă teatru și în seara asta... Și au tot venit după aceea toată săptămâna să întrebe când o să se mai joace teatru.
S.M. - Și... se joacă!
V.O. - Da, acolo sperăm să ajungem și anul acesta.
Avem însă și probleme. E foarte greu să facem câte un spectacol nou în fiecare an, pe care trebuie să-l și întreținem, pe urmă să-l jucăm ca să nu se deterioreze. Avem și greutăți, nu este totul roz.
S.M. - Cine vrea să fie la curent cu activitățile acestei asociații poate să acceseze website-ul culturansura.ro, să afle modalități de a vă contacta și de a extinde, sperăm, proiectul în mai multe zone defavorizate din țară, pentru că nu au acces la aceste elemente de cultură, la teatru...
V.O. - Da, acces la evenimente culturale susținute de profesioniști, alții decât ansamblurile populare, să obișnuim lumea și cu altceva decât cu dansuri populare.
S.M. - "Cultura-n șură", un proiect cultural care reinventează într-un fel teatrul ambulant și aduce teatrul la sat !
AUDIO
*****