CALENDAR CULTURAL 24 - 31 martie 2018
Recomandări. Știri, reportaje, interviuri
Articol de Sorina Man, 24 Martie 2018, 13:24
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.
Ediția din data de 24 martie 2018
*****
MEMENTO ANIVERSAR
În urmă cu 133 de ani, pe data de 25 martie 1885, se năștea la București Mateiu Caragiale, poet și scriitor român a cărui celebritate a fost asigurată de romanul "Craii de Curtea-Veche". Am ales pentru această ediție un scurt fragment dintr-o adaptare radiofonică, în regia lui Cristian Munteanu.
AUDIO
*****
Sâmbătă, 24 martie 2018, Denisa Comănescu vine la MNLR ( sediul din strada Nicolae Crețulescu nr.8) în cadrul programului Scriitori contemporani, oferind publicului un tur ghidat al literaturii române. Vizitatorii vor avea experiența unui parcurs unic printre manuscrisele, obiectele personale care au aparținut sau au fost colecționate de scriitorii români.
*****
Tot sâmbătă, 24 martie 2018, are loc la Muzeul Hărților Vechi din București un nou atelier din seria de programe Cu Apolodor în jurul lumii, pornind de la întâmplări din cărțile poetului Gellu Naum. Atelierul este dedicat copiilor de vârstă mică și propune o călătorie în Africa. Părinții vor afla cum să construiască un mic teatru de păpuși în care să își găsească loc păpușile confecționate de copii la atelier.
*****
INVITAȚIE LA EXPOZIȚIILE MUZEALE DIN SUCEAVA
Reporter Mihaela Buculei
Muzeul de Istorie din Suceava găzduiește câteva expoziții importante dedicate Centenarului Marii Uniri.
Ne-a vorbit despre acestea directorul muzeului, Constantin Emil Ursu:
"Prima expoziție este cea datorată colaborării noastre cu Muzeul Național Peleș și se intitulează "Comorile Peleșului". Este o expoziție cu piese foarte valoroase, provenind din colecțiile regale de la Peleș, în număr de 121, piese lucrate în diverse ateliere europene care au fost achiziționate de regii și reginele României sau primite cadouri cu diferite prilejuri. "
"Muzeul Bucovinei debutează în anul centenar cu expoziția "Centenarul României Mari", alcătuită din 13 panouri, realizate împreună cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, și Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău . Este mai mult un semnal de unitate a provinciilor care s-au unit cu România în 1918. Expoziția va fi deschisă în data de 27 martie, la aceeași orăț în toate cele trei locații. "
O altă expoziție este intitulată "Oul de Paști - de la cult la artă"." Este o expoziție care se datorează colaborării noastre cu Muzeul Național al Liechtenstein-ului. Cuprinde 262 de piese, ouă provenind dintr-o mare colecție, de peste 2000 de exemplare, care a fost donată în 2010 Principatului Liechtenstein, o colecție foarte diversă care cuprinde ouă tradiționale sau de artă, provenind de pe cinci continente. Expoziția poate fi văzută până la sfârșitul lunii iunie."
O altă expoziție vine din Italia și se numește "Mașinile lui Leonardo Da Vinci" , organizată la inițiativa Ambasadei Poloniei la București și va putea fi vizitată până pe 21 mai.
AUDIO
*****
CULTURĂ TRADIȚIONALĂ
Joi, 29 martie 2018, la Clubul Țăranului Român va avea loc un nou eveniment din seria Conferințelor de la șosea.
Georgiana Vlahbei, cercetător etnolog în proiectul european "Cu tenda" și Vlad Gheorghiu, antropolog, vor vorbi despre ultimul obicei viu la aromânii din România, și anume "Mascații de Bobotează".
*****
Duminică, 25 martie 2018, ialomițenii din Stelnica se întâlnesc la o șezătoare tradițională.
Reporter Clementina Tudor
Ștergarele din bumbac și in, cuverturile alese în buclă, scoarțele bătute sau preșurile din cozi, erau nelipsite din lada de zestre acum 100 de ani. Pentru confecționarea prosoapelor, războiul de țesut era nelipsit din casele bunicilor . Acum a ajuns obiect de muzeu. Dar pentru ca tradiția să nu se stingă de tot, femeile satului prezintă generațiilor actuale cum se trăia și se lucra odinioară. Lucrul se îmbină cu poveștile. Pentru localnici, memorabilă este legenda din Valea lui Ilie, prezentată și ea duminică la Căminul cultural de poetul Florin Ciocea.
"Se spune că într-o iarnă, bogată în zăpadă și tare friguroasă , un tânăr din Maltezi care își luase soție din Retezat, un sat care acum nu mai există, și petrecuse o noapte la socrii, venea spre acasă. Pe drum, fiind zăpadă foarte multă, chiar în dreptul Văii lui Ilie, au dat de o haită de lupi. Tânărul avea o pușcă la el. A tras, caii s-au speriat, mireasa a căzut din sanie și a fost mâncată de lupi."
Pe locul tragediei a fost ridicată o cruce de piatră albă, ca mărturie a legendei dar și ca hotar între două sate.
Duminică vor fi împărtășite și tradițiile legate de pescuit dar se vor degusta și preparate alese, cunoscut fiind că de Blagoveșteni, în postul Paștelui, se mănâncă pește.
AUDIO
*****
Ziua de 27 martie este data oficială la care se sărbătorește ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI.
Cu această ocazie, la Teatrul Odeon din București, de dimineața până seara, porțile vor fi deschise publicului de toate vârstele, pentru a descoperi universul magic din spatele cortinei, sub ghidajul direct al actorilor.
Evenimente speciale sunt organizate ]n data de 27 martie și la Brăila, la Teatrul Maria Filotti.
Gina Bahor a stat de vorbă cu actrița Monica Ivașcu și iată ce a aflat.
AUDIO
*****
"Scrisori din tranșee" este cel mai nou proiect de teatru independent, dedicat Centenarului, al actorului și dramaturgului Valentin Braniște. Amănunte în interviul realizat de Gabriel Pop.
Domnule Valentin Braniște, sunteți actor la Teatrul Bacovia din Bacău dar, în același timp, promovați intens și teatrul independent în timpul liber. Jucați acest tip de teatru în Moldova, în diverse spații neconvenționale din localități. De ce ați simțit nevoia să jucați și un alt tip de teatru?
E foarte bine să încerci toate formele de expresie de teatru, teatru neconvențional, teatru independent, teatru dependent... Eu chiar am devenit dependent de acest teatru de cartier, pentru că pun toate bucuriile și toate nemulțumirile pe hârtie, sunt dramaturg și actor. Suntem patru actori. (www.teatrudekartier.ro)
Ce experiență aveți în arta dramaturgică?
Scriu de cinci ani și pot să spun că dramaturgul copleșește actorul câteodată, îmi pun singur bețe în roate pentru că sunt foarte grele textele mele.
Ce subiecte abordați?
Eu nu caut subiecte cu tot dinadinsul dar îmi apar ele pe parcurs. Sunt subiecte sociale, istorice, SF, de tot felul... Am făcut trecerea de la dramaturgie la poezie, într-un context mai neplăcut dar acum a devenit plăcut.
Să spunem că textele dumneavoastră sunt destul de incisive și abordează o anumită latură a socialului mai puțin cunoscută.
Da, am și texte care pun problema normalității, a politicului coresct, problema misticului, a ateismului și mă străduiesc să fiu cât mai obiectiv, detașat dar totuși să gândesc cu inima și să iubesc cu creierul, așa cum spun în piesa "Scrisori din tranșee".
Această piesă, "Scrisori din tranșee", care se va juca la Palatul Ghica din Comănești, are legătură cu istoria noastră, de 100 de ani de la Marea Unire, dar și cu pasiunea dumneavoastră pentru acest domeniu.
Am o pasiune de când eram tânăr pentru istorie. Îmi place să citesc toate variantele de istorie, începând de la Daniel Roxin, Lucian Boia, Hadrian Daicoviciu, dar în inima mea am rămas tot cu Vasile Pârvan. Pentru mine este o minune că am primit aprobare să fac premiera piesei chiar într-un mediu specific, Palatul Ghica. Acolo poate chiar energiile obiectelor care au fost în acele vremuri îmi vor da putere să duc ceea ce mi-am propus.
AUDIO
*****
CENTENARUL UNIRII DE LA 1918
Marți, 27 martie 2018, la Biblioteca Mihai Eminescu din Botoșani, va avea loc - începând cu ora 16,00 - conferința cu titlul "Marea Unire de la 1918 - o strălucită victorie a geografiei asupra istoriei nedrepte".
Evenimentul este organizat de Memorialul Ipotești - Centru Național de Studii Mihai Eminescu și va fi prezentat de prof.univ.dr. Nicolae Enciu , de la Academia de Științe a Moldovei din Republica Moldova.
Cu această ocazie va fi lansat și un număr special al Revistei Hyperion, dedicat Marii Uniri de la 1918.
Gina Poenaru a aflat amănunte de la Gellu Dorian, președintele Fundației Hyperion Botoșani
AUDIO
*****
În cadrul celei de-a 17-a ediții a programului UNITER , Campania Națională Artiștii pentru artiști, Teatrul Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea prezintă, sâmbătă, 24 martie 2017, spectacolul "Yen" în regia lui Adrian Roman.
Reporter Anamaria Cârstea.
AUDIO
*****
Sâmbătă, 24 martie 2018, se deschide , la București, Târgul de carte SF & Fantasy FINAL FRONTIER.
Cea de-a șaptea ediție se desfășoară timp de două zile la Universitatea Dimitrie Cantemir și vine cu o mulțime de noutăți editoriale, lansări cu stil, realități virtuale și ateliere supercreative.
Nu lipsesc din program atelierele de bandă desenată, limba elfă și anime, jocuri VR, board games de inspirație SF și primul concurs de cosplay găzduit de Final Frontier.
*****
Pentru iubitorii genului polițist/serie neagră, noua premieră de la Teatrul de Vest din Reșița s-ar putea să le împlinească toate așșteptările.
Pătrundem în culise împreună cu Mario Balint.
AUDIO