CALENDAR CULTURAL 20 - 26 ianuarie 2018
Recomandări. Știri, interviuri, reportaje
Articol de Sorina Man, 25 Ianuarie 2018, 13:50
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.
Ediția din 20 ianuarie 2017
*****
În urmă cu 100 de ani, într-o zi de 20 ianuarie, se năștea - la Bacău - Ion Frunzetti, cel care avea să rămână în istoria culturală a României ca scriitor, poet și eseist, traducător, critic și istoric de artă. În semn de omagiu, Galeriile de artă din centrul Bacăului îi poartă astăzi numele.
Tot într-o zi de 20 ianuarie, în 1368, a fost redactat un important document, în numele domnitorului Vladislav I, din dinastia Basarabilor, cunoscut și sub numele de Vlaicu-Vodă. Este vorba despre primul înscris în care sunt menționate numele Slatina și Brăila. Ambele orașe sărbătoresc prin evenimente deosebite cei 650 de ani de atestare documentară.
Documentul original, păstrat la Arhivele Naționale din Brașov, va putea fi văzut sâmbătă, începând cu ora 10,00, la sediul Primăriei Slatina.
În seria de evenimente speciale , organizate în acest an aniversar, este prevăzută și proiecția filmului documentar "Vârstele Slatinei", o producție a Asociației Amprente oltene, sub coordonarea Aureliei Grosu, doctor în istorie. Proiecția are loc luni, 22 ianuarie.
Evenimente aniversare speciale încep sâmbătă, 20 ianuarie, și la Brăila.
Reporter Gina Bahor:
Manifestările dedicate împlinirii a 650 de ani de atestare documentară a orașului Brăila încep sâmbătă și continuă duminică la Teatrul Maria Filotti. Sâmbătă, sala Avangarde va fi gazda Cercetașilor României - filiala Brăila, care vor prezenta momente artistice și scene istorice. Vor fi și cinci tururi ghidate ale teatrului pentru publicul brăilean. La sala de conferințe va avea loc o expoziție documentară realizată cu sprijinul Arhivelor - Filiala Brăila și al colecționarului brăilean Valerică Butoi. În foaierul Mihail Sebastian va fi prezentată o expoziție de carte a dramaturgilor brăileni Panait Istrati , Mihail Sebastian și Fănuș Neagu, o acțiune inițiată de Biblioteca Județeană Panait Istrati. Nu va lipsi fanfara militară care va prezenta cântece patriotice în holul monumental al Teatrului Maria Filotti și tot în același spațiu se va desfășura un spectacol susținut de Ansamblul Național Izvorașul al Palatului Culturii din Cahul, Ansamblul Baștina al Consiliului Raional Strășeni și artiștii Silvia Zăvoreanu și Anatol Mârzescu cu Republica Moldova. În sfârșit, de la ora 17,00, la Sala Oglinzilor va avea loc momentul festiv al deschiderii anului aniversar Brăila 650.
AUDIO
*****
Pe data de 30 ianuarie se împlinesc 457 de ani de la apariția Tetraevangheliarului românesc, lucrare socotită - până nu demult - prima carte tipărită de Diaconul Coresi în limba română. Unul din exemplarele păstrate poate fi văzut zilele acestea într-o expoziție de carte veche , la Cluj.
Reporter Claudiu Pădurean:
Biblioteca Academiei din Cluj oferă publicului ocazia să admire unele dintre cele mai valoroase cărți din România. Printre acestea se numără un tetravangheliar tipărit în Brașov în anul 1561 dar și alte cărți rare, spune bibliotecarul Bogdan Crăciun : "E greu să cuantifici valoarea unei cărți tipărite sau manuscris vechi pentru că, din punctul de vedere al bibliotecarului,toate sunt inestimabile ". Expoziția reprezintă și o incursiune în istoria principalelor centre tipografice de pe teritoriul României de azi, de la Brașov, Blaj, Iași, București , Govora, Râmnicu-Sărat sau Cluj. Directorul B.A.C. , Sorin Crișan, spune că această expoziție reprezintă o bună ocazie pentru a cunoaște istoria cărții în România : "Încercăm să punem în lumină evoluția culturii scrise românești, să arătăm cum au evoluat literele în limba română, cu caractere chirilice, latine etimologizante , caractere de tranziție etc". Printre cărțile expuse la Cluj se numără și "Pravila aleasă" a lui Eustratie Logofătul, tipărită la Iași în 1632, "Cazania" lui Varlaam din perioada 1671-1672, "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie", "Pâinea pruncilor" - scrisă de Paul Barany și "Elegia XXV" a lui Gheorghe Șincai, tipărită în anul 1804.
AUDIO
*****
La 31 ianuarie 1418 se stingea din viață domnitorul Țării Românești, Mircea cel Bătrân. Pentru a marca împlinirea a 600 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, Centrul Eparhial din Râmnicu-Vâlcea - "orașul Domniei mele", cum îl numea Mircea cel Bătrân - găzduiește sâmbătă un Simpozion național ce îi este dedicat. Evenimentul începe la ora 10,00 și se va bucura de participarea a numeroși ierarhi, academicieni, profesori, istorici.
Muzeul Casa Mureșenilor Brașov și Inspectoratul școlar al județului Brașov organizează o npuă ediție a concursului școlar dedicat Micii Uniri , Unirea Principatelor Române dar și Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Reporter Nicolae Jalea:
Cinci trupe de elevi de la școlile și liceele din orașul și din județul Brașov au înscris deja în concurs câte o reprezentație teatrală cu subiect istoric sau literar. Reprezentanții echipelor înscrise în competiție au furnizat un titlu , descrierea propunerii și date de identificare. Concursul va fi jurizat de actori și istorici iar trupele câștigătoare vor fi recompensate cu premii oferite de Consiliul Județean Brașov, Inspectoratul Județean Brașov și sponsori locali. Muzeograful Ovidiu Savu, managerul de proiect : "Concursurile de teatru, susținute de către elevi, piesele de teatru în care ei joacă îi ajută foarte mult, chiar la școală, la limba și literatura română, la istorie, oratorie. E vorba și de curajul de a vorbi în public, chiar pentru viitoarele lor angajări în domeniul muncii. Sunt lucruri foarte importante pentru psihologia și evoluția lor. Cultura lor generală se îmbogățește cu ajutorul teatrului istoric".
AUDIO
*****
Pe agenda Teatrului Mihai Eminescu din Timișoara continuă să fie cap de afiș piesa " Boborul", spectacol montat de regizorul Sabin Popescu. Este spectacolul cu care a fost deschisă seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.
S.M. - Un alt exemplu de spectacol experimental, gen pentru care sunteți atât de cunoscut, este spectacolul "Boborul "după Caragiale, pe care l-ați adus "altfel" în fața publicului .
S.P. - Da, "Boborul" este un spectacol drag nouă, realizatorilor lui dar, se pare, că și spectatorilor, pentru că de patru ani se tot joacă. E un scenariu care pleacă de la proza omonimă a lui Caragiale, dezvoltă tema revoluției în opera lui Caragiale și se conjugă cu Memoriile lui Candiano Popescu, protagonistul Revoluției de la Ploiești. Este un spectacol care se joacă în Berăria din incinta Fabricii de bere din Timișoara , un loc istoric dealtfel, și are o incredibilă rezonanță la public. De patru ani este asaltat practic de publicul nostru.
Este un gând al nostru și al programului meu de a ieși în oraș, de a teatraliza orașul, așa după cum am intrat și în Domul romano-catolic cu spectacolul "Iov", textul biblic în traducerea lui Șerban Foarță, retranscris și retranspus de el. Este un gând de a ne apropia de public la el acasă, nu doar de a-l chema la teatru iar "Boborul" este cea mai reușită experiență pe această idee , ceea ce nu poate decât să ne bucure.
AUDIO
*****
"Zaraza", un spectacol realizat de Răzvan Mazilu, cu un scenariu scris de Daniel Chirilă, este cea mai recentă producție a Teatrului Toma Caragiu din Ploiești. Premiera are loc sâmbătă, 20 ianuarie.
Reportaj de Simona Uță:
AUDIO
*****
Teatrul Marin Sorescu din Craiova lansează o invitație inedită publicului fidel. Evenimentul intitulat "Față în față la cină cu un actor" o va avea ca invitată, luni 29 ianuarie, pe Iulia Colan, câștigătoare a Premiului Publicului pentru cea mai populară actriță din anul 2017. La sfârșitul acestei săptămâni are loc și premiera piesei "Salvatorii melcilor".
Reporter Florin Firu:
AUDIO
*****
Până la sfârșitul lunii ianuarie, în spațiul Galeriilor de Artă Ștefan Luchian din Botoșani pot fi admirate lucrări de artă plastică ce surprind întâlniri cu iernile de altădată.
Gina Poenaru:
AUDIO
*****
My French Film Festival
Până pe data de 19 februarie , românii se pot bucura de o lună gratuită fe film francez online, cu ocazia celei de-a opta ediții a My French Film Festival - un festival planetar, grație internetului. Treizeci de filme se aliniază la start. Între acestea , zece lungmetraje și zece scurt-metraje își dispută favorurile juriului ale publicului, iar alte zece filme snt prezentate în afara competiției. Cea mai mare parte a acestor creații cinematografice sunt produse în Franța, dar selecția cuprinde și filme bulgare, canadiene și elvețiene. Toate filmele sunt disponibile pe site-ul www.myfrenchfilmfestival.com iar unele pot fi văzute și prin unele aplicașii de telefonie mobilă.
AUDIO
*****