CALENDAR CULTURAL 17 - 23 februarie 2018
Recomandări. Știri, interviuri, reportaje
Articol de Sorina Man, 18 Februarie 2018, 23:43
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.
Ediția din 17 februarie 2018
*****
19 februarie - Ziua Brâncuși
Pentru a marca cei 142 de ani de la nașterea marelui sculptor român,Constantin Brâncuși, Institutul Cultural Român organizează luni - 19 februarie 2018 - de la ora 18,00, la sediul său din Aleea Alexandru 38, evenimentul intitulat "Brâncuși - Duchamp - Marthe, în intimitatea atelierului din Impasse Rodin."
Vor fi lansate cu acest prilej două albume apărute sub îngrijirea Doinei Lemny ( doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris ). Unul dintre volume reunește corespondența dintre Constantin Brâncuși și Marcel Duchamp, dezvăluind prietenia - rămasă mult timp necunoscută - dintre cei doi mari artiști.
Cel de-al doilea volum, intitulat "Brâncuși și Marthe - sau povestea de dragoste dintre Tantan și Tonton" aduce în atenție corespondența dintre Brâncuși și dansatoarea elvețiană Marthe Lebherz, una dintre marile iubiri ale artistului. Scrisorile, trimise în 1926 de la New York, sunt presărate cu desene pe tema Sărutului. Brâncuși le-a reunit și le-a numerotat, cu intenția de a le publica sub forma unui roman de dragoste.
Lansarea celor două volume de la ICR va fi urmată de o dezbatere între editoarea volumelor, Doina Lemny, și istoricul de artă Robert Velescu. Seara se va incheia cu concertul Isvor Brâncuși, susținut de ansamblul Imago Mundi.
AUDIO
*****
Centrul de Cercetare , Documentare și Promovare Constantin Brâncuși , în parteneriat cu ICR, organizează la Târgu-Jiu, luni - 19 februarie 2018, un colocviu cu tema " Ansamblul brâncușian în contextul centenarului. Intre trecut și viitor".
Tot la Târgu-Jiu, duminică - 18 februarie, la Galeriile municipale de Artă, va avea loc vernisajul unei expoziții de arte vizuale, prilej cu care va fi lansat și cel mai nou număr al revistei "Confesiuni" și va fi proiectat filmul "Comoara naivă", în regia lui Copel Moscu.
Despre alte evenimente organizate în Gorj pentru a celebra Ziua Brâncuși, aflăm din reportajul semnat de Răzvan Stoichițoiu.
AUDIO
*****
Teatrul Național din Craiova prezintă sâmbătă - 17 februarie 2018 - cea de-a doua premieră a săptămânii. Este vorba despre spectacolul cu titlu franțuzesc "Fête", în regia Andreei Ciocîrlan, gândit ca un colaj de comedii molierești, pe tema lumii ca un carnaval.
Și spectacolul "Două loturi", jucat în premieră marți - 13 februarie, în ziua în care s-au împlinit 166 de ani de la nașterea marelui dramaturg român I.L.Caragiale, are la bază un scenariu tip caleidoscop de texte din opera sa.
"Este un spectacol exuberant despre români în perpetuă tranziție" - așa l-au caracterizat reprezentanții Naționalului craiovean. Argumente , în reportajul semnat de Florin Firu
AUDIO
*****
Bârlădenii sunt invitați sâmbătă - 17 februarie la premiera piesei "Efectul razelor gamma asupra anemonelor", în regia băcăuanului Geo Balint.
Piesa , scrisă de americanul Paul Zindel, a fost prezentată în numeroase montări de-a lungul timpului în România și a avut mereu succes, după cum amintește Alina Darie în reportajul său.
AUDIO
*****
Duminică - 18 februarie și luni - 19 februarie, Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani prezintă în premieră spectacolul "Unchiul Vanea", o adaptare după piesa lui Cehov într-o montare modernă.
Reportaj de Gina Poenaru
AUDIO
*****
Duminică seara se încheie seria semifinalelor Eurovision România. Sala de spectacole Mihai Eminescu din Sighișoara este pregătită pentru noua serie de 12 piese intrate în concurs și recitalul extraordinar susținut de Direcția 5. Organizatorii au anunțat că efectele de scenă vor fi unele speciale, oferind un spectacol de lumini și grafică amplificat prin ecranele LED ce însumează 100 mp și cortinele LED de 380 mp. Artistul Marian Ionescu, membru fondator al trupei Direcția 5 este cel care va juriza piesele intrate în concurs.
Tot duminică - 18 februarie, pe scena Operei Naționale București va fi prezentată opera "Don Carlos" de Giuseppe verdi, un spectacol în premieră. Regia, decorul, costumele și luminile poartă semnătura regizorului italian Mario De Carlo. În distribuție se regăsesc nume sonore ale primei scene lirice românești și artiști recunoscuți pe plan internațional, la pupitrul dirijoral urmând a se afla Tiberiu Soare.
Mai semnalez apariția celui de-al doilea volum din trilogia semnată de Nelu Stratone - "Istoria rockului românesc". Prima lansare de carte va avea loc pe data de 22 februarie, la Club A. Va urma un turneu de promovare la Sibiu, Timișoara, Lugoj, Arad, Oradea, Cluj, Brașov.
AUDIO
*****
Muzicologul timișorean Luciana Ianculescu a lansat volumul "Timișoara e poate cea dintotdeauna", primul din cele două dedicate nenumăratelor personalități ale vieții culturale care au trecut prin acest oraș de-a lungul timpului, lăsând aici o parte din sufletul lor. Tot săptâmâna asta la Timișoara, a avut loc vernisajul expoziției de proiecte "Malurile Begăi - Strategii pentru 2021", la Centrul Multifuncțional Bastion. Expoziția cuprinde proiecte realizate de studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnice Timișoara.
Reportaj de Alina Bujancă
AUDIO
*****
Agenda cinematografică a săptămânii
AUDIO
*****