CALENDAR CULTURAL 14 - 20 iulie 2018
Recomandări. Știri, reportaje, interviuri
Articol de Sorina Man, 16 Iulie 2018, 06:11
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.
Ediția din data de 14 iulie 2018
*****
Se întâmpla într-o zi de 14 iulie....
Răsfoind istoria culturală a zilei de 14 iulie, aflăm că în 1582 apărea PALIA DE LA ORĂȘTIE, o tipăritură cu o valoare și o semnificație deosebită pentru ținutul Hunedoarei care a contribuit însă din plin și la unificarea cugetului și graiului românesc.
Palia de la Orăștie este unul dintre cele mai vechi monumente literare românești. Locul ei în literatură, împrejurările istorice în care a apărut, calitatea traducerii, grafica și autorii au fost obiectul unor studii importante de-a lungul timpului. Aceasta este cea dintâi încercare de a tălmăci în limba română Vechiul Testament, lucrarea cuprinzând primele două capitole ale Bibliei - Geneza și Exodul.
Lucrarea este rodul muncii a cinci cărturari români și a fost tipărită în răstimp de un an de doi ucenici ai diaconului Coresi.
Singurul exemplar complet a fost descoperit în Biblioteca Fundațiunii Jiga de la Oradea și se găsește în prezent la Biblioteca Academiei din București.
AUDIO
*****
Scriitorul Mircea Cărtărescu și regizorul Radu Afrim sunt invitații speciali ai Festivalului de poezie și muzică de cameră "Poezia e la Bistrița". Cea de-a 10-a ediție a început joi, 12 iulie, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița.
Reporter Cristiana Sabău
AUDIO
*****
La Timișoara și Gottlob, primul sat cu cinematograf renovat din România, începe săptămâna viitoare (19-22 iulie) cea de-a cincea ediție a festivalului "Ceau, Cinema!". Evenimentul, care a reîmprietenit publicul cu filmul european, revine cu filme recente de mare succes, printre care și documentarul francez "Chipuri, locuri' nominalizat la Oscar.
Organizatorii - Asociația Marele Ecran și Pelicula Culturală - promit și anul acesta un festival "zemos". Lubenița este prezentă pe afișe dar și la proiecții, fructele fiind aduse chiar din patria lubeniței, comuna Gottlob.
Amănunte despre marile atracții ale festivalului a aflat Alina Bujancă de la Lucian Mircu (Asociația Marele Ecran).
AUDIO
*****
La Satu-Mare are loc în zilele de 14 și 15 iulie cea de-a doua ediție a Festivalului Fanfarelor. Evenimentul se adresează iubitorilor de muzică de promenada și are anul acesta invitați din românia și Serbia.
Reporter Sergiu Podină
AUDIO
*****
Concerte ale unor titani ai jazzului, revelații muzicale și o vacanță într-un peisaj încântător, cu păduri, lacuri de munte și un sat cu o istorie fascinantă - asta este ceea ce oferă cea de-a 22-a ediție a Festivalului de Jazz de la Gărâna.
Reporter Mario Balint
AUDIO
*****
Artiști din 14 țări iau parte la cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Operă și Muzică Clasică "Hunedoara lirică". Programul cuprinde o serie de spectacole excepționale din distribuția cărora fac parte artiști de renume.
Reporter Ilie Pintea
AUDIO
*****
Seri de răsfăț muzical pentru publicul meloman și la Sinaia, acolo unde se desfășoară EuropaFest Summer Edition până pe data de 24 iulie 2018.
Reporter Simona Uță
AUDIO
*****
"Uniți prin Muzică " este un concert extraordinar care va avea loc duminică, 15 iulie, începând cu ora 19,00 la Biserica Neagră din Brașov. Peste 150 de artiști români, maghiari și sași, alături de alți artiști remarcabili din Germania și Ungaria, vor interpreta o capodoperă a muzicii universale - Oratoriul Patimile după Matei de J.S. Bach.
La eveniment participă și Corul Bach al Bisericii Negre. Un fapt interesant din istoria acestui cor datează din 1935, atunci când a cântat această capodoperă - în primă audiție însud-estul Europei - la Ateneul Român din București.
Reporter Nicolae Jalea
AUDIO
*****