CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Recomandări. Știri, reportaje, interviuri
Articol de Sorina Man, 02 Iunie 2019, 19:42
Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,00.
Ediția din data de 1 iunie 2019
*****
BLAJ
Cu o istorie fabuloasă și merite deosebite în plan cultural, lingvistic și renaștere națională, Blajul ocupă - pe drept cuvânt - un loc aparte în sufletele românilor. Aici s-a predat pentru prima dată în limba română, aici au fost tipărite cele dintâi manuale românești, aici au fost organizate primele spectacole de teatru din țară, ăn 1761, de către elevi și studenți teologi etc. Lista evenimentelor și a personalităților excepționale care îi conturează identitatea Blajului este foarte lungă. La toate acestea se adaugă vizita Sanctității sale, Papa Francisc. Muzeul Arhiepiscopiei Majore din Blaj marchează momentul printr-o expoziție dedicată celor șapte episcopi martiri greco-catolici ce vor fi beatificați duminică, 2 iunie.
Reporter Andreea Bogdan
Audio
*****
De Ziua internațională a copilului, mai multe teatre din țară organizează evenimente speciale. Teatrul Odeon din București le propune celor mici să participe la o adevărată aventură prin culisele sale. Aventurierii sunt invitați să exploreze, pe baza unei hărți, un traseu plin de comori, învățăminte și lucruri spectaculoase. Un tunel magic ăi va conduce către povestea măștilor de teatru, o cărare a ghicitorilor le va pune la încercare pofta de joacă iar o corabie a viselor ăi va transporta pe marea bucuriilor. Este pregătită și planșa micului arhitect pe care copiii pot desena cum își imaginează ei că va arăta teatrul într-un orizont de timp mai îndepărtat.
Audio
*****
BUZĂU
Teatrul "George Ciprian" aduce în atenția publicului buzoian , începând de sâmbătă 1 iunie , în cadrul unui festival de teatru de proiecte, câteva din cele mai importante spectacole ale stagiunii aflate sub constelația iubirii. Festivalul, ajuns la cea de-a 16-a ediție, cuprinde două secțiuni, oficială și outdoor. La acestea se adaugă expoziția permanentă "Musical extravaganza: Răzvan Mazilu și costumul spectacolului de musical" precum și lansarea unui volum dedicat regizoarei Cătălina Buzoianu.
Reporter Cristina Moise
Audio
*****
CONSTANȚA
Noua premieră a Teatrului de stat Constanța aduce pe scenă o cunoscută piesă semnată de irlandezul-britanic Martin MsDonagh, un răsfățat al Hollywood-ului. In viziunea regizorului român, Vlad Massaci, personajul principal este limbajul. Potrivit acestuia, textul vorbește despre oameni simpli, neștiutori în ale corectitudinii politice, care folosesc limbajul ca să exprime ce gândesc, nu ca să-și ascundă gândurile.
Reporter Sorin Cealera
Audio
*****
ORADEA
Duminică, 2 iunie, începe o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea.
Reporter Stelian-Radu Cacuci
" Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea are loc până duminică 9 iunie. In același timp se desfășoară și cea de-a 25-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt.
Vom deschide cu muzică. Avem o premieră a trupei "Iosif Vulcan", musicalul "Sunetul muzicii" și vom închide tot cu muzică, muzică și dans, pentru că avem onoarea de a-i avea pe scenă pe membrii Baletului modern din Kiev, cu spectacolul "Carmen tv".
La Sala Mare vor fi nouă spectacole. Dintre acestea amintesc de Teatrul Național din Târgu Mureș cu spectacolul "Navigatorul", pentru care Richard Balint a primit anul acesta Premiul UNITER pentru rol secundar, Teatrul evreiesc de stat din București cu spectacolul "Ianca" , un spectacol foarte drag mie de la teatrul Apolo 111 din București care se numește "Medeea boys" dar și spectacole din străinătate cum ar fi cel al trupei teatrului "Akhmeteli" din Georgia - "Brutus sau uciderea lui IuliusCezar" , în data de 5 iunie ți spectacolul Teatrului Eugen Ionesco din Chișinău - "Oscar și Tanti Roz" , în data de 4 iunie.
Față de edițiile trecute, pot să spun că a crescut dimensiunea internațională a festivalului. Avem un teatru din Georgia, pentru prima dată la Oradea, avem Baletul Modern din Kiev, Ucraina, tot pentru prima oară, avem un spectacol din Franța care face parte din cadrul Sezonului România-Franța, Spuma zilelor al companiei Underground sugar, spectacol cu intrare liberă care se joacă la Casa de Cultură a Sindicatelor în data de 6 iunie și Teatrul din Chișinău.
Sunt spectacole și la Sala Arcadia, în fiecare zi, de la ora 17,00 sau 18,30, câte un spectacol care se află în concurs. Acolo veți avea ocazia să vedeți spectacole ale ale trupelor independente dar și ale teatrelor de stat." (Victoria Balint, Proiecte culturale și relații cu publicul, Teatrul de stat Regina Maria din Oradea)
Audio
Din 5 iunie și orașul ARAD devine scena unui festival. Este vorba despre "DISCUȚIA SECRETĂ" - unicul festival de literatură și cinema din România. Până pe data de 9 iunie vor fi opt reprize de lecturi publice, opt scurt-metraje, un moment de VIZUAL SLAM POETRY, o expoziție de fotografie. Cu această ocazie va fi acordat un mare premiu pentru cea mai bună carte a anului de către un juriu format exclusiv din scriitori. Principalele locuri de desfășurare ale festivalului sunt cinematograful Arta și terasa Cafenelui literare Joy's.
*****
MUREȘ
Vineri, 31 mai, a început cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Operă "Virginia Zeani". Evenimente de înaltă ținută, concerte, spectacole pentru copii, momente speciale dedicate muzicienilor tineri sau ateliere susținute de profesioniști ai scenei lirice mondiale vor avea loc la Tîrgu Mureș, Reghin și Cluj. Tineri soliști din țări precum Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia și Armenia concurează pentru Marele Trofeu în cadrul prestigiosului "L'Asoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition" .
Reporter Marcela German
Festivalul Internațional de Operă "Virginia Zeani" are spectacole pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, spune organizatorul Marian Jurgiu : " Avem spectacole de la opera Tosca, operă cunoscută dar nu foarte jucată în România, la spectacol de operă-rock, eveniment insolit, am putea spune pentru că așa ceva nu prea există la noi, avem și balet pentru copii. Din experiența anilor trecuți am constatat că acel eveniment de muzică sacră din biserică reprezintă un punct de atracție și provoacă o emoție pe care celelalte spectacole nu o oferă. Anul acesta o avem invitată pe soprana Brigitta Kele care concertează pe marile scene ale lumii. Pe de altă parte îi avem invitați pe foștii finaliști ai Concursului de canto L 'Asoluta Virginia Zeani care vor să încânte publicul cu interpretările lor." Fondurile încasate la spectacolul Italian Opera Concert, susținut de soprana Brigitta Kele vor fi donate pentru înființarea unui muzeu în casa de la Solovăstru în care a copilărit Virginia Zeani. În vârstă de 93 de ani, soprana Virginia Zeani trăiește acum în SUA.
Pe 3 și 4 iunie , la Reghin - orașul viorilor - are loc și primul Concurs internațional de vioară care poartă numele celui care a pus bazele lutieriei în România, Roman Boiangiuc. În cadrul concursului de vioară va avea loc și o expoziție de instrumente cu coardă, organizată de Asociația Artiștilor Lutieri care are sediul în Reghin.
Audio
Îmbinare între rock, clasic și muzică religioasă, opera rock "Cruel" , în regia lui Cezar Ghioca, va avea premiera mondială vineri, 7 iunie , de la ora 19,00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Cu patru soliști vocali excepționali, acompaniați de orgă clasică, un cvartet de coarde și o trupă rock, spectacolul promite o interpretare grandioasă a unei lucrări fusion cu sunet neașteptat și unic, inspirat de lucrările lui Mozart, Brahms sau Shubert dar amintind de punk rock, de Nirvana, Dream Theater sau AC/DC.
*****
GALAȚI
"ELIXIRUL DRAGOSTEI" este acel tip de comedie spumoasă care se joacă de 187 de ani cu săli pline și casa închisă! Asta se întâmplă și la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați.
Reporter Maria Măndiță
Audio
*****
INTERVIUL EDIȚIEI cu Irina Bossy-Ghica
Audio
*****