Petrică Andrei – pianistul jazz-ului de azi
Numele lui Petrică Andrei este bine cunoscut celor ce frecventează sălile de concert şi cluburile de jazz din România.
Articol de Liviu Zamora, 10 Mai 2012, 16:42
Numele lui Petrică Andrei este bine cunoscut celor ce frecventează sălile de concert şi cluburile de jazz din România.
În ciuda vârstei sale are în spate o activitate concertistică susţinută de aproape 20 de ani, totul începând cu marele premiu la secţiunea debutanţi la festivalul de jazz Sibiu în anul 1993, la doar 18 ani, după ce fusese descoperit de celebrul Marius Pop cu care a începuse şi studiul cu un an în urmă.
La vremea aceea era elev la liceul Dinu Lipatti din Piteşti.
În 1994 vine în Bucureşti pentru a-şi continua studiile la Academia de Muzică la clasa lui Anton Suteu, unde studiază jazz-ul şi compoziţia.
Cariera sa a evoluat cântând alături de Garbis Dedeian, Nicolas Simion, Decebal Bădilă şi desigur Aura Urziceanu.
Cu dăruire consecvenţă şi multă energie, discusul său artistic i-a adus numeroase premii la Vilnius în 1993, la Cluj în 1994, la Bilbao şi Paris în 1998, şi meritosul premiu al Uniunii Compozitorilor din România, în 2001, pentru cel mai bun disc de jazz al anului - ''Tribute to Herbie Hancock'', cu care a şi debutat discografic.
Va recidiva în 2006 cu cel de-al II lea disc de autor ''Joy of Live'', premiat şi el de Uniunea Compozitorilor.
O viaţă activă presărată cu numeroase apariţii pe multe meridiane ale globului îl transformă dintr-o speranţă într-o certitudine valorică a jazz-ului românesc.
Anul 2012 înseamnă pentru Petrică Andrei şi anul celui de-al III lea disc compus şi interpretat de trioul său în care îi are ca parteneri pe virtuozii instrumentişti Tudy Zaharescu la baterie , Razvan Cojanu la bass, şi intitulat ''Dedicated Waltz''.
Cariera sa, preocupările şi speranţele sale într-un interviu în exclusivitate Jazz & Blues.