Gărâna – Mai mult decât un festival
Tradiţionalul Garana Jazz Festival.
Articol de Liviu Zamora, 13 Iulie 2012, 16:41
Totul a pornit într-o curte a unei case dintr-o localitate întemeiata de emigranţi germani la începutul secolului XIX, la poalele Munţilor Semenicului, de unde izvorăşte răul Timiş, şi a ajuns astăzi la a XVI-a ediţie atrăgând anual mii de fani de muzică de jazz , de munte şi de socializare alternativă.
Putem vorbi de un fenomen social, de un public ce refuză ''muzica de mase'' şi de un festival care se luptă cot la cot cu Sibiul din postura de capitală a jazz-ului carpatin.
Între 12 şi 15 iulie, începând cu ora 19 şi terminând târziu în noapte, pe scena din Poiana Lupului vor urca 16 trupe fie din România sau cu muzicieni ce s-au născut aici, fie cu nume sonore din jazz-ul nord european precum Tord Gustavasen Quartet ,Bugge Wesseltoft sau stele de prim rang din Statele Unite ca şi Marc Ribot sau John Scofield's Hollowbodz Band.
Pe lângă muzică, prietenii şi aer de munte, festivalul va susţine şi 3 expoziţii de fotografie cât şi una de pictură.
După terminarea concertelor va evolua trupa Circus Hoppa with Djimbolia (That's Jim and Ramses Hoppa) din Olanda condusă de Djim Calboreanu, fiul regratatului sunetist al trupei Phoenix, Cornel Swartz Calboreanu, ce s-a stins din viaţă anul trecut şi care a participat la toate cele 15 ediţii de până acum ale festivalului.
Vor mai aparea un Cd Best Of Garana cu filmări şi interviuri inedite trase în anii trecuţi cât şi o carte scrisă de Tinu Pârvulescu (care acum doi ani ne-a mai oferit o lucrare despre Bella Komacsa) şi numită ''Garana Jazz - Povestea unui festival, a locului şi a publicului său'', volum ce îşi propune să surprindă dintr-o varietate de unghiuri dezvoltarea unui fenomen cultural şi social de nivel naţional.
Autorul cărţii şi martorul acestei frumoase povesti ''Made in România'' în continuare
într-un interviu marca Jazz & Blues.