Zbor peste „acoperişul lumii”
Parapantişti români în Nepal
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 04 Februarie 2011, 10:11
La această oră, 10 piloţi români de parapantă – 7 din Târgu Mureş, 2 din Braşov şi unul din Cluj Napoca – se află în Nepal, într-o expediţie pe vârfuri muntoase pe care nu a mai călcat până acum picior de om.
Înainte de plecare, şeful Salvamont Mureş, Szutor Zsigmond, a declarat că expediţia va avea loc în lanţul muntos Anapurna, unde parapantiştii vor încerca să survoleze vârful Machapuchare.
Vârful înalt de 7.000 de metri este considerat sfânt de către nepalezi, care cred că este locul de odihnă al zeului Shiva. De fapt, pentru nepalezi munţii sunt un fel de temple, iar fiecare vârf este sfânt deoarece în credinţa lor crestele înzăpezite protejează locurile de odihnă ale zeilor.
Vârful Machapuchare este deseori comparat cu Matterhornul elveţian. Ca şi particularitate, Machapuchare nu a mai fost călcat de picior de om până acum, deoarece guvernul nepalez nu a dat niciodată aprobare pentru organizarea unei expediţii de alpinişti care să escaladeze acest vârf.
Pentru a survola vârful Machapuchare, parapantiştii se vor înălţa cu ajutorul curenţilor de aer şi vor zbura într-o perfectă linişte, asemeni vulturilor himalayeni.
Temerarii noştri susţin că va fi cea mai ecologică expediţie, pe de-o parte pentru că parapantele nu fac zgomot şi nu poluează, iar pe de altă parte pentru că nici nu vor fi angajaţi zeci de şerpaşi care să care materiale sau tuburi cu oxigen.
Pe lângă zborurile cu parapanta, membrii expediţiei vor încerca să realizeze un documentar în care să prezinte atât zborurile şi peisajele frumoase, cât şi partea culturală a acestui loc, în special legendele ţesute în jurul acestor vârfuri muntoase.
Destinaţia finală a parapantiştilor este oraşul Pokhara, ultimul oraş al civilizaţiei, după care urmează lanţurile muntoase înalte de 7-8.000 de metri.
În Pokhara, membrii expediţiei vor sta circa o săptămână şi vor zbura în regiunea Sarankhot, după care vor campa la 3.600 de metri, pe o pajişte alpină, pentru ca organismul să se obişnuiască cu aerul rarefiat şi să poată urca fără oxigen la 6-7.000 de metri.
Expediţia va dura 4 săptămâni, iar întoarcerea parapantiştilor acasă este prevăzută pentru sfârşitul lunii februarie.