Reţetele coanei Europa
Tocăniţa îşi prezintă verişoarele europene.
13 Mai 2010, 11:35
O salată maaaare, cu multă ceapă verde, ridichi, un strop de ulei de măsline şi lămâie din belşug. E ochioasă şi, pe deasupra şi foarte gustoasă. O găseşti mereu, agăţată de mai orice meniu iar acasă durează fix opt minute să o răsfeţi într-un castron de sticlă, să-ţi poţi odihni privirea pe culori. E bună de păcălit foamea aceea uşoară.
Dar ce te faci când te pândeşte gândul unei mese copioase, parcă-parcă ar mai trebui ceva pe lângă salata cea suplă în calorii.
Ei bine, vă propun o... euro-reţetă saţioasă pe care o găseşti pe tot continentul şi parcă fiecare ţară îi revendică titlul de mâncare naţională când aburii se ridică, fuior, din farfurie. Cum s-o numesc? Tocană de carne cu ceapă, gulaş unguresc sau cehesc? Oricum i s-ar zice, toate aceste bucate sunt surori gemene, doar cosmetica fină a condimentelor face o oarecare diferenţă.
E nevoie de 7-8 cepe, mândre albe, tăiate cu simţ de răspundere în timp ce carnea de vită, vreun kilogram în bucăţele mici, fierbe deja cam de vreo două ore şi e aproape fragedă. Se căleşte până ajuge de culoarea mierii după care se face adunarea cu carnea şi, musai, o lingură de boia dulce, o linguriţă de chimen şi una de piper.
Obligatoriu trebuie lăsate să sporovăiască o jumătate de oră bună iar la urmă, o adiere de sare.
La români, mâncarea asta are dumnezeul ei dacă are alături un boţ de mămăligă şi un pahar de vin roşu, la unguri găluşte şi un deget de pălincă iar la cehi, o halbă gulerată cu bere brună.
Şi aşa savoare capătă salata noastră cu multă ceapă verde, ridichi, un strop de ulei de măsline şi lămâie din belşug...