Prima pista de bob din România
O poveste care a început acum 90 de ani.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 16 Decembrie 2010, 15:47
Dealul Capela din Rm.Vâlcea ascunde multe poveşti, iar curbele deosebit de periculoase parcă sunt dovada că aici, cu mulţi ani în urmă, zeci de ştrengari se dădeau cu bobul. Din păcate, numai urmele au mai rămas şi ...poveştile.
Una dintre acestea începe în anul 1920 atunci cînd s-au demarat lucrările la prima pistă de bob din România. Nu localnicii au fost cu această idee, ci însuşi căpitanul Pleşoianu care, ajuns în zonă, şi-a dat seama de potenţialul turistic.
În doi ani de zile, pista a fost gata, astfel încât pe cei 3450 de metri ai săi, zeci de iubitori ai acestui sport de iarnă s-au bucurat în iernile geroase.
Din Piatra Boului, după cum a fost denumit vârful dealului Capela, s-au perindat numeroase persoane pe pista, care în acei ani, ajungea până în dreptul Sălii Sporturilor de astăzi.
Bucuria de a se da cu bobul pe prima pistă de gen din România a fost ştirbită pasionaţilor acestui sport în anul 1967, an care a coincis şi cu ultima cursă organizată pe dealul Capela, după care pista a şi fost închisă.
Profesorul Nicolae Dinescu, cel care a studiat îndeaproape povestea primei piste de bob din ţară, susţine că în acea vreme pista era îngheţată cu apă provenită de la butoaiele conacului Jienilor, aflat la poalele pistei.
Acestea erau duse în vârful Dealului Capela cu două perechi de boi, însă pe o variantă ocolitoare. De acolo, de sus, se descărcau butoaiele şi se dădea drumul la apă pentru ca pista să fie numai bună pentru a-şi întâmpina iubitorii sportului de iarnă.
De-a lungul său, traseul pistei traversa două intersecţii mari, însă cursele se desfăşurau fără probleme căci pe atunci în oraş nu existau decât două maşini.
Şi tot de la profesorul Nicolae Dinescu am aflat că anumite cărţi ale vremii susţin că pista de la Sinaia, pe care se antrena campionul Ion Panţuru, a fost realizată după modelul celei de pe dealul Capela din Rm.Vâlcea.