Peştera Liliecilor
Casă pentru 17 specii ocrotite de lege.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 19 Martie 2011, 10:54
Aflată în masivul Buila-Vânturariţa, Peştera Liliecilor este situată la doar câteva sute de metri de mănăstirea Bistriţa din localitatea vâlceană Costeşti.
De ce merită să ajungeţi până aici? Ei bine, mai întâi pentru cele 17 specii de lilieci pe care această peşteră le adăposteşte, toate ocrotite prin lege, iar mai apoi pentru peisajul din interiorul peşterii.
Însă, până să intraţi în ea, va trebui să fiţi însoţiţi de un ghid, altfel vă veţi uita nedumeriţi căutând intrarea în peşteră pentru că aceasta este foarte îngustă, accesul în ea făcându-se pe alocuri şi ghemuit.
O dată ajunşi însă în Peştera Liliecilor, veţi putea admira diferite desene, forme de calcar şi bineînţeles liliecii ce vă vor zbura deasupra capului. Iar admirând tot felul de forme din peşteră, treptat, veţi descoperi şi un schit, acesta fiind cel mai vechi monument din peşteră datând de la finele secolului al XV-lea.
Apoi din centrul peşterii, dacă veţi parcurge un traseu scurt pe o galerie, veţi ajunge la Izvorul Pustnicilor, unde există două ochiuri de apă care provin din infiltraţii. Abia mai apoi în deschiderea mare a grotei veţi da peste un alt schit ctitorit în 1633 (foto). De aici, se ramifică galerii de proximativ 15 metri unde sunt adăpostite coloniile de lilieci.
În speranţa că nu vă temeţi prea mult de lilieci, vă lansăm invitaţia de a vizita această peşteră ori de câte ori veţi avea drum prin Costeşti-Vâlcea.