Oraşul în care oameni ce nu te cunosc îţi spun "bună ziua!"
Roşiorii de Vede la 625 de ani de atestare documentară.
Articol de Matilda Cazacu, 10 Septembrie 2010, 12:17
În luna septembrie oraşul Roşiorii de Vede aniversează 625 de ani de atestare documentară, cu toate că vechimea oraşului se pierde în negura vremii...
Vă invit la Roşioriii de Vede, pe magistrala de cale ferată Bucureşti - Roşiori Nord - Craiova, la 100 de km, sau pe DN 6, Bucureşti - Alexandria - Roşiorii de Vede - Caracal, la km 125, unde veţi descoperi Ruşii de Vede.
O localitate străveche, menţionată de Ptolemeu în secolul al II-lea şi, documentar, la 1385, de doi pelerini germani.
Oraşul devine, la începutul secolului al XV-lea, în timpull domniei lui Mircea cel Bătrân, reşedinţa judeţului Teleorman şi, aşa va rămâne până în anul 1837.
Târgul Ruşii de Vede este aşezat într-o regiune bogată din punct de vedere agricol - Câmpia Burnasului, la răscruce de drumuri care leagă Europa Centrală de Peninsula Balcanică.
S-a dezvoltat la adăpostul pădurii Deliormanului şi pe parcursul unei ape - Vedea -, importantă din punct de vedere economic; cu bălţi de peşte şi cu sate foarte populate.
Ruşii de Vede a fost un loc de schimb activ, între deal, munte şi cîmpie.
Renumite erau, şi mai sunt încă şi astăzi, bâlciurile şi toate târgurile...
Dar, gata cu amintirile! Acum, la plimbare: Biserica Serdăreasa este datată 1832 şi are valoroase picturi, iar în curtea ei este mormântul lui Mihai Păucescu, unul dintre ofiţerii care au participat la declanşarea Revoluţiei la 1848; clădirile cu o arhitectură deosebită ale Primăriei şi a Judecătoriei, datând din 1912; Gara de Est - de la 1889 şi, de ce nu?, să ne plimbăm pe umbroasele alei din Grădina publică sau în Parcul central unde găsim bustul poetului Mihai Eminescu sau în zona de agrement Vedea, aflată la doi paşi de oraş.
Nu trebuie ocolite nici Muzeul de Istorie ”Petre Voivozeanu” sau Centrul cultural cu expoziţii permanente şi temporare de artă.
Dar o să vă placă şi o plimbare în centru, pe strada Rahovei ca să fiţi cuprinşi de liniştea şi calmul de care avem nevoie in aceste vremuri, dar şi de parfumul oraşului de provincie în care, pe stradă, oamenii îşi spun “Bună ziua!” atunci când trec unul pe lângă celălalt, la Roşiorii de Vede.