În Ţara Beiuşului: oraşul Vaşcău
Situat la 12 kilometri de Vaşcău, izbucul este considerat un unicat în hidrologie.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 16 Decembrie 2010, 15:40
În sudul depresiunii Beiuşului şi la poalele Munţilor Bihor şi Codru Moma este situat micul oraş Vaşcău, cu o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori.
Orăşelul este, totuşi, un punct ideal de pornire în excursie spre platoul carstic Vaşcău, spre avenul şi peştera Câmpenească sau spre izbucul intermitent de la Călugări.
Situat la 12 kilometri de Vaşcău, izbucul este considerat un unicat în hidrologie.
Acesta are forma unei cuve, sau chiuvete, cu un diametru de 60 de centimetri, adânc de un metru.
La umbra unui fag bătrân, izbucul se umple, periodic, de apă, cu un zgomot asurzitor, după care cuva de goleşte. În decurs de 20 de minute, cuva este umplută din nou. Dar, după a doua golire, este nevoie de o oră pentru ca ea să fie, din nou, plină.
Acest ritm inegal, numit „ritm dublu”, de umplere/golire conferă statutul de unicat hidrologic. Se spune că apele izbucului vindecă unele boli şi că aici ar fi existat, cândva, un schit sau o mănăstire, de unde si numele de Izbucul de la Călugări.
Tot în apropiere se găseşte peştera Câmpenească, cu un portal de 20 de metri înălţime, în spatele căruia apele pârâului Ţarinii formează cea mai mare cascadă subterană din România, înaltă de 40 de metri.
Numele peşterii ar proveni, se spune, de la numele depresiunii Ţarina, un vechi loc de păşunat pentru animalele oamenilor din zonă. Locul s-a mai numit şi "Bourişte", pentru că localnicii îşi aduceau şi îşi ţineau aici boii, pentru mai mult timp.
Printre activităţile specifice micului oraş Vaşcău se numără exploatarea si prelucrarea de marmură, producerea vinului, sculptarea lemnului şi piscicultura.
Dar tot aici se practică vânatul sportiv; în pădurile din apropiere se poate vâna, în perioadele permise, cerbul, ursul, capra neagră, cocoşul de munte sau prepeliţa.
Dacă vă hotărâţi să vizitaţi obiectivele turistice de la Vaşcău pe care vi le-am prezentat, se poate ajunge, cu autoturismul, pe DN 76 Oradea – Deva, sau, cu trenul, prin gara Vaşcău – capăt de linie al căii ferate ce vine dinspre Beiuş sau dinspre Salonta. Bun venit în Ţara Beiuşului!