Se schimbă becurile!...
De ce se numesc becurile economice ... economice?
Articol de Daniel Neguţ, 07 Septembrie 2012, 15:45
Printr-o directivă europeană, becurile clasice, cu filament, nu ar mai trebui să se găsească pe rafturile magazinelor de specialitate, fiind înlocuite cu aşa-numitele „becuri economice”.
Explicaţia Comisiei Europene este consumul redus de energie al acestora din urmă, dar şi durata lor de viaţă mai mare, ceea ce ar conduce la deşeuri mai puţine, deci – natura ar fi mai protejată!...
Să nu înţelegeţi, însă, că vine cineva în casa dvs. pentru a vă obliga să schimbaţi becurile vechi, cu acestea.
Nu, în nici un caz !
Becurile cu filament pe care deja le aveţi în acest moment, vor continua să vă lumineze gospodăria până când se vor arde şi va trebui - vrând, nevrând – să luaţi altele.
Însă, atunci, nu veţi mai găsi becuri clasice în magazine, din cele de care aţi avut până acum, aşa că va trebui să cumpăraţi becuri „economice”.
De ce se numesc „economice”?
Pentru că au un consum mai redus de energie electrică faţă de becurile cu filament, reducere care este de 80 la sută. Adică, în timp ce un bec clasic ar consuma 10 kwh, unul „economic” consumă doar 2 kwh, fără nici o diferenţă de luminozitate între ele!
Ceea ce înseamnă că, dacă veţi avea nevoie de un bec puternic, de 100 de waţi, veţi primi unul „economic” de numai 20 de waţi care va face aceeaşi lumină, însă cu un consum de electricitate de 5 ori mai mic!
Din păcate, aceste becuri sunt şi mai scumpe!
De pildă, dacă un bec clasic costa circa 2 lei, cel mai ieftin bec „economic” costă 9 sau 10 lei, dar preţul poate ajunge si până la 30 de lei, în funcţie de puterea lui şi de firma producătoare!
Însă, veţi simţi imediat avantajul consumului mai mic de energie electrică, din factura pe care o veţi primi în luna următoare schimbării becurilor din casa dvs! Iar, în câteva luni, vă recuperaţi şi diferenţa de preţ...