Inflaţia, între prognoze şi creşteri de preţuri
Inflaţia din România o observăm în fiecare zi la preţurile din magazine.
Articol de Daniel Neguţ, 12 Septembrie 2012, 12:00
Luna trecută, creşterea preţurilor a fost doar cu puţin peste o jumătate de procent faţă de iulie 2012 şi cu aproape 3,88 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).
Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că media ponderată a creşterii preţurilor produselor şi serviciilor aflate în „coşul statistic” s-a menţinut în jurul unei jumătăţi de punct procentual, ba chiar a scăzut faţă de inflaţia lunii iulie, ceea ce ar fi o veste bună!
Astfel, valoarea totală a ratei inflaţiei pe primele opt luni din 2012 a ajuns la 2,77 procente, cifră care nu este chiar mare, având în vedere că Banca Naţională prognozează că, până la sfârşitul acestui an, se va înregistra 3,2 la sută.
Aşadar, dacă preţurile vor fi ţinute sub control în acest ultim trimestru, ar fi posibil să ne încadrăm în prognoza BNR sau măcar să fim pe-aproape...
În mod concret, inflaţia anunţată de Statistică se regăseşte în diferenţele de preţuri pe care le vedem zi de zi când facem cumpărături şi constatăm că azi am dat o anumită sumă de bani pe un kg de cartofi, iar mâine ar putea să ne coste mai mult.
Am dat exemplul cartofului, pentru că preţul acestui produs a crescut cel mai mult luna trecută – cu aproape 9 la sută - dintre produsele şi serviciile cuprinse în lista INS.
Acest lucru înseamă că preţul unui kg de cartofi a ajuns – de exemplu - de la un leu si 10 bani, la un leu şi 20. Nu este mult, dar creşterile de preţuri de adună, pe măsură ce cumpărăm alte şi alte produse...
Cam aceeaşi creştere s-a mai înregistrat la fasole boabe şi alte leguminoase, în vreme ce preţul citricelor s-a majorat cu peste 6 procente, al ouălor – cu 4 la sută, iar combustibilul s-a scumpit cu circa doi la sută!
Sunt însă şi produse care s-au ieftinit în luna august, comparativ cu iulie. De pildă, preţul mediu al fructelor proaspete a scăzut cu aproape 12 procente! Din păcate, este singurul exemplu notabil.