Cardul, PIN-ul şi fraudele
Secretul PIN-ului ne ţine banii în siguranţă.
Articol de Daniel Neguţ, 10 Septembrie 2012, 14:16
Conform datelor centralizate de Banca Naţională a României, la jumătatea acestui an erau în circulaţie, în ţara noastră, peste 13 milioane de carduri valide, dintre care aproape 11 milioane erau active, fiind utilizate în mod curent.
Aşadar, a avea un card este un lucru banal… Dar şi riscant, în sensul că puteţi fi ţinta infractorilor, dacă nu ştiţi să-l folosiţi în siguranţă! Pe site-urile emitenţilor de carduri găsiţi câteva recomandări utile, care vă pot feri de fraude.
Indiferent dacă scoateţi bani din cont, ori dacă faceţi o plată într-un magazin, pentru a utiliza un card bancar este absolut necesar să tastaţi codul PIN (Numărul Personal de Identificare). De aceea, securitatea banilor dumnevoastră ţine – în mare parte - de secretul acestui cod, pe care nu trebuie să-l cunoaşteţi decât dumneavoastră! Iar cel mai bine este să nu-l scrieţi nicăieri, ci doar să-l memoraţi. Însă, dacă simţiţi nevoia să-l notaţi, totuşi, undeva, atunci nu puneţi în acelaşi loc cardul şi bileţelul pe care este scris PIN-ul.
Dacă aveţi mai multe carduri, specialiştii anti-fraudă vă recomandă să utilizaţi PIN-uri diferite! În cazul în care alegeţi să vă schimbaţi PIN-ul, evitaţi combinaţiile de cifre care pot fi aflate uşor, cum ar fi data naşterii cuiva din familie sau cifre din numărul dumnevoastră de telefon. Când retrageţi banii prin bancomat, acoperiţi cu palma zona de tastare a PIN-ului, pentru a fi siguri că nu observă altcineva din preajmă cifrele pe care le formaţi.
Dacă plătiţi cu cardul în vreun magazin, nu acceptaţi ca vânzătorul să folosească vreun motiv pentru a vă ţine cardul sub tejghea. Cardul dumneavoastră si terminalul POS (aparatul în care introduceţi cardul pentru a face plata) trebuie să fie la vedere…
În fine – dar fără a epuiza subiectul – nu daţi curs eventualelor e-mail-uri care vin, aparent, din partea unor banci şi care vă solicită să le spuneţi codul PIN.
Nici o bancă nu vă cere să divulgaţi secretul PIN-ului dvs! Astfel de mesaje sunt trimise doar de grupuri infracţionale organizate, cu unicul scop de a vă sustrage, ulterior, banii din cont! Este chiar recomandabil să anunţaţi imediat banca respectivă că aţi primit un asemenea e-mail, pentru a se încerca identificarea expeditorului.