Care mai de care - 13 martie 2010
Subiecte din București, Vatra Dornei, Napoli, Paris, Freiburg, Amsterdam
14 Martie 2010, 16:35
A fost o zi de 13 fără ghinion la “Care mai de care”, cu subiecte de iarnă întârziată într-un martie primăvăratic. Ediția începe cu “specialiștii” în vreme și … meteorologi ai Ioanei Claudia Iordache și continuă cu lecția de săniuș oferită la Vatra Dornei de “profesorii” de săniuș ai Ioanei Stătescu (foto), pe o pârtie de pe care zăpada nu mai vrea să plece.
Dacă în ediția trecută Gabriela Pentelescu ne-a oferit povestea unei artiste păpușar din România stabilite în Italia, de data aceasta ea ne prezintă un artist păpușar italian îndrăgostit de România. El are chiar și o prezentare în limba română pe site-ul său: www.gasparenasuto.com.
Păpușar dar și sculptor totodată, Gaspare Nasuto şi-a început activitatea în anul 1989 fiind considerat unul dintre maeștrii marionetelor tradiționale napolitane, un punct de referinţă pentru oricine vrea să se apropie de secretele Guarattellelor napolitane. Acestea sunt o formă veche de marionete-mănuşă, aparută la Neapole, în jurul anului 1500. Particularitatea spectacolului este vocea Pulcinellei care se obţine cu ajutorul unui intrument numit Pivetta, pe care păpuşarul îl ţine pe cerul gurii, în timpul reprezentării. Astfel se unesc cele două tehnici, respectiv cea a mişcării păpuşarului cu cea a recitării, care oferă modernitate surprinzătoare spectacolului teatral.
Pivetta | Păpușă | Gaspare Nasuto cu păpușa |
Roxana Vasile a cunoscut la Paris o respectabilă doamnă care, citez, “face ghicit la televiziuni, face ghicit și prin telefon” și, ce să vezi, e româncă.
Iolanda Bădiliță ne oferă un reportaj cu ... cimpoi european! Cei doi interlocutori ai ei sunt Johannes Mayr și Christoph Pelgen, doi muzicieni germani care, după propriile lor spuse, cântă "muzica tradițională de mâine". Cimpoiul și acordeonul sunt două instrumente străvechi folosite în special în folclorul vestic, un fel de baghete magice cu care Johannes și Christoph crează, inspirandu-se din cantecele auzite de la bunici, bijuterii muzicale care te fac sa te simti in alte timpuri. |
Pe autostrada dintre Haga și Amsterdam se află Muzeul Corpului Omenesc "CORPUS". A fost inaugurat acum doi ani de Regina Beatrix.
|
Victor Spirache
victor.spirache@radioromania.ro