LIVE BLOGGING - Alegerea unui nou papă
Selecţie de articole, galerii foto şi video pe siteul românia-actualităţi.ro despre pregătirile pentru alegerea noului papă.
Articol de Ionuţ Dragu, 12 Martie 2013, 13:53
Noul Suveran Pontif şi-a făcut prima apariţie în public la Roma
Suveranul Pontif a celebrat, împreună cu cardinalii din Colegiul Sacru, o slujbă, în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, în cadrul primei sale apariţii în public la o zi după ce a fost ales.
Alegerea noului Papă, salutată în lumea întreagă
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, speră că noul Suveran Pontif va continua să promoveze dialogul inter-religios, la fel ca predecesorul său, Benedict al XVI-lea. Uniunea Europeană îi urează un pontificat lung, pentru a putea să promoveze "pacea, solidaritatea şi demnitatea umană".
Cine este Jorge Bergoglio
Noul papă şi-a luat numele în onoarea Sfântului Francisc din Assisi. Jorge Bergoglio a fost numit cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea în Consistoriul din 21 februarie 2001.
Jorge Bergoglio, noul papa al Bisericii Catolice
Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a devenit cel de-al 256-lea papa, luandu-si numele Francisc I. Este primul papa iezuit din istorie si primul papa sud-american.
O nouă încercare nereuşită
Cardinalii reuniţi în Conclav nu au reuşit, din nou, miercuri dimineaţă, să aleagă viitorul Suveran Pontif. Fum negru a ieşit miercuri în jurul orei 12.40 pe coşul Capelei Sixtine.
Fum negru deasupra Capelei Sixtine
Fumul negru a început să iasă pe coşul Capelei Sixtine la ora 19:40 (20:40, ora României), semnalând că prima zi a Conclavului s-a încheiat fără alegerea unui Papă.
Cardinalii se retrag în conclav
La Vatican a început conclavul care în următoarea perioadă urmează să aleagă noul papă. Cardinalii se retrag în Capela Sixtină de căte ori este nevoie pentru a-l alege pe noul Suveran Pontif. Am discutat LIVE cu specialistul nostru pe teme religioase Remus Rădulescu.
Favoriţii la Sfântul Scaun
În procesul de alegere a viitorului suveran pontif se înfruntă mai multe curente. Sunt aşa-numiţii reformişti, cărora li se opun conservatorii. Cardinalii membri ai curiei papale şi cei din "lumea nouă". "Europenii" faţă în faţă cu cei dinafara continentului. Cardinalii africani conservatori versus cardinalii sud-americani consideraţi mai receptivi la schimbările din lumea modernă.
Procedura de alegere a Papei
Regulile de alegere a Papei au fost supuse multor schimbări până să fie definitivate în mecanismul actual de desemnare a Suveranului Pontif de către cardinali.
Biserica Catolică a modificat, pe durata celor două mii de ani de istorie, în repetate rânduri modalităţile de desemnare a unui Papă, înainte de a ajunge la soluţia actuală de alegere în conclav, în timp ce Evanghelia nu precizează modalitatea în care trebuie ales succesorul Sfântului Petru.
Conclavul, adunarea cardinalilor electori
Cardinalii electori s-au reunit sâmbătă la liturghie, iar Capela Sixtină a fost echipată cu tradiţionalul şemineu destinat arderii buletinelor de vot.
Pentru a obţine un vot valabil în conclav, noul papă trebuie să obţină cel puţin două treimi din voturile cardinalilor electori, adică minimum 77 de voturi.
Candidaţi la scaunul papal
Cine sunt cardinalii cu cele mai mari şanse de a deveni papă?
"Fotoliu apostolic vacant"
Papa Benedict al XVI-lea a apărut pentru ultima dată în public la Castelul Gandolfo, salutând miile de credincioşi veniţi să îl întâmpine.
De acum, începe perioada numită "de fotoliu apostolic vacant" până când un nou Suveran Pontif va fi ales de Conclavul Cardinalilor.
Papa Benedict va locui aproximativ două luni la reşedinţa de vară a Suveranilor Pontifi, după care va reveni la Vatican şi va sta într-o mănăstire.
Video: Papa Benedict părăseşte Vaticanul
Mai multe ştiri despre alegerea noului Suveran Pontif aici.