Ziua mondială a libertăţii presei
Criza provocată de pandemia de COVID-19 a lovit și sectorul mass-media, dar pentru funcționarea democrației este nevoie de o presă independentă și suficient finanțată.
Articol de Radiojurnal, 03 Mai 2020, 16:14
România a mai coborât un loc pentru al doilea an consecutiv în clasamentul mondial al libertății presei întocmit de organizația 'Reporteri fără frontiere'.
Libertatea de exprimare și pluralismul sunt drepturi fundamentale în Uniunea Europeană de care ar trebui să ne reamintim, mai ales astăzi, de Ziua mondială a libertății presei.
Reporter: Gabriela Mitrovici - Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare.
Criza provocată de pandemia de COVID-19 a lovit și sectorul mass-media, dar pentru funcționarea democrației este nevoie de o presă independentă și suficient finanțată.
Conform datelor 'Reporteri fără frontiere', Europa rămâne cel mai sigur loc pentru jurnaliști, dar situația generală a libertății mass-media în întreaga lume s-a agravat.
Astăzi le aducem un omagiu profund celor peste 800 de jurnaliști care au fost uciși în ultimul deceniu din cauza profesiei lor și a luptei lor pentru apărarea valorilor universale.
UNESCO oferă distincția "Guillermo Cano" pentru libertatea presei, iar în acest an i-a revenit jurnalistei de investigații Jineth Bedoya Lima din Columbia, care s-a concentrat pe conflictul armat, procesul de pace din țara asta și pe violența sexuală împotriva femeilor.
A fost ea însăși o victimă, fiind răpită și violată în timpul unei anchetei privind traficul de arme.
(RS)