Vinul şi mâncarea - un coup de foudre
Din "Manualul somelierului" aflăm că prima regulă a asocierii mâncărurilor cu vinul este armonia.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 20 Octombrie 2009, 11:57
O masă bună este aceea pentru care ne exersăm din plin geniul simţurilor. El ne învaţă arta desăvârşită de a însoţi vinul cu mâncarea. Nimic nu ne împiedică să-l folosim. Mai ales că avem un ajutor: Manualul somelierului.
Ce este un somelier? În traducere liberă: un paharnic regal, licenţiat în enologie şi omul de taină al marilor restaurante.
Din Manualul somelierului aflăm că prima regulă a asocierii mâncărurilor cu vinul este armonia. Iar armonie înseamnă potrivirea la ... gust şi arome. Cu alte cuvinte, înseamnă că n-ar trebui să domine nici vinul, mâncarea, nici mâncarea, vinul.
Când se întâlnesc pe cerul gurii, îmbucătura şi sorbitura, comunică subtil.
Vinul şi mâncarea sunt făcute să se împărtăşească, unul de sucurile, mirosurile şi tăria celuilalt, să formeze o pereche. Vinul să pună în valoare aromele ascunse în bucate, iar ele să susţină parfumurile tainice din pahar.
Experienţa Înaltei Bucătării a stabilit, de plidă, că:
vinul alb se potriveşte cu brânzeturile şi cu peştele, ca ...
cel roşu, merge cu carnea roşie, cu vânatul şi cu fripturile condimentate, că ...
vinurile licoroase, aromate sau spumante se beau împreună cu deserturi, că ...
un mare vin, care merită savurat pentru el însuşi, cere compania unei mâncări delicate, că ...
vinurile suave fac pereche cu felurile simple şi delicate, şi, că ...
vinurile grele, robuste, cer feluri asemenea lor.
Vom răsfoi împreună Manualul care ne învaţă arta căsătoririi vinului cu mâncarea, iar restul e ... instinct!
Relatare difuzată în cadrul emisiunii "La minut".