Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO: Ceremonii la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti

Preşedintele Klaus Iohannis, alături de premier şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, au participat la manifestări.

VIDEO: Ceremonii la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti
Președintele Klaus Iohannis la mausoleul Mărăști, Vrancea. Arhivă Foto: facebook.com/klausiohannis.

Articol de Carmen Gavrilă, 06 August 2017, 20:35

Se-mplinesc, astăzi, 100 de ani de la începutul celei mai importante acţiuni militare româneşti din Primul Război Mondial - lupta de la Mărăşeşti.

La Mausoleul din localitate au avut loc, în această seară, ceremonii de comemorare a eroilor neamului care s-au jertit, în urmă, cu un secol. La manifestări au fost prezente cele mai înalte oficialităţi ale statului.

VIDEO:Facebook.com/mapn.ro/

Reporter: Carmen Gavrilă - Peste 25.000 de militari români au murit, au fost răniţi sau au fost daţi dispăruţi în bătălia de la Mărăşeşti.

Pentru ei preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităţilor care au luptat la Mărăşeşti şi a oferit Mausoleului Eroilor drapelul comemorativ Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că victoriile de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz au salvat România şi naţiunea.

Klaus Iohannis: În acea perioadă, România era ameninată nu doar de armatele străine, ci se confrunta cu pericolul bolşevismului, cu disperarea, foametea şi tifosul. Viitorul ţării noastre a fost salvat de eroismul armatei.

Reporter: Şeful statului a mai spus că, astăzi, România este un aliat pe care partenerii se pot baza şi datorită Armatei Române. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, amenţionat, şi el, sacrificiile Armatei Române.

Călin Popescu-Tăriceanu: Pe întreg teritoriul României sunt locuri care ne reamintesc de faptele de eroism, de dârzenie, tenacitatea şi hotărârea ostaşilor noştri care au luptat în Primul Război Mondial, dar dintre toate acestea, Mărăşeşti rămâne veşnic în conştiinţa naţională ca simbol al determinării poporului român şi în patrimoniul gloriei noastre militare.

Reporter: În cinstea celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpurile de luptă în 1917, spunând "Pe aici nu se trece!" a fost intonat Imnul naţional, au fost trase salve de tun, iar Mausoleul Eroilor a fost survolat de avioane ale Forţelor Aeriene Române, inclusiv F-16.

Alocuţiune a preşedintelui Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de la Mausoleul Mărăşeşti

Realizator: Transmitem de la Mausoleul Mărăşeşti alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: "Onorați veterani de război și veterani ai teatrelor de operații, domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, domnule prim-ministru, domnule președinte al Consiliului Județean Vrancea, doamnelor și domnilor senatori și deputați, Înaltpreasfințiile Voastre, excelențele voastre doamnelor și domnilor ambasadori și membri ai Corpului Diplomatic, domnilor generali și ofițeri ai Armatei României, doamnelor și domnilor.


Astăzi se împlinesc 100 de ani de la începutul bătăliei de la Mărășești, încheiată cu biruința eroică a Armatei Române. Aceasta a fost obținută însă cu tragicul preț a peste 25.000 de militari români, morți, răniți și dispăruți.
În numele statului român, îmi plec fruntea în memoria eroilor care își dorm în glorie somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești. Nu-i vom uita niciodată!


Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au salvat ființa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire. Nu putem uita: izbânda de la Mărășești a fost prima bătălie în care Armata Română a fost întărită cu viteazul corp al voluntarilor ardeleni.
Este momentul potrivit să evocăm astăzi cu recunoștință sprijinul Misiunii militare franceze de sub comanda generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917. Îi onorăm, totodată, pe militarii ruși căzuți în luptă pe câmpul de bătălie de la Mărășești, alături de ostașii români.


La un secol de la Primul Război Mondial, îi pomenim pe cei căzuți în luptă care se odihnesc în pământul țării noastre, indiferent de steagul sub care au luptat şi de limba în care au jurat credință acestuia. Fie-le țărâna ușoară!


Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prietenii ne erau puțini, aliații se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al armatei noastre: "Pe aici nu se trece"!
La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de stabilitate şi securitate în această regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României.


Domnilor generali, ofițeri, subofițeri și soldați, am decorat astăzi drapelele de luptă ale unor unități și mari unități. Este expresia faptului că în teatrele de operații, prin profesionalismul și sacrificiile de care dați dovadă în îndeplinirea misiunilor, sunteți continuatorii tradițiilor de glorie ale Armatei Române din marele război.


Cei căzuți în încleștările teribile care au avut loc pe câmpul din jurul nostru stau, așa cum spunea Nicolae Iorga, la temelia pământului reunit al României. Nu este mai mare onoare decât aceea de a păstra memoria eroilor și nu este mai mare privilegiu decât acela de a le purta mai departe crezul. Vă îndemn ca acolo unde vă trimite datoria, în Afganistan, Irak ori Balcani să fiți demni de glorioșii voștri înaintași!


Doamnelor și domnilor, anul 1917 a fost pentru România cea mai grea perioadă din existența ei modernă. Niciodată existența statului român nu a stat într-o cumpănă atât de fragilă, depinzând vital de viziunea decidenților și de patriotismul conducătorilor. Nicicând țara noastră nu a datorat mai mult spiritului de sacrificiu al poporului și al armatei sale. În acea perioadă România era amenințată nu doar de armatele străine, ci se confrunta cu pericolul bolșevismului, cu disperarea, foametea și tifosul.
Viitorul țării noastre a fost salvat de eroismul armatei, izvorât din coeziunea societății în jurul unui proiect pentru o Românie nu doar unită, dar și pentru o Românie mai democratică și mai incluzivă. Prin angajamentul clasei sale politice pentru reforma drepturilor electorale și sporirea drepturilor economice, România anului 1917 avea să-și dezvolte o solidaritate socială care a fost capabilă să conducă la importantele victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, dar și să se împotrivească ferm puternicelor tentative de bolșevizare. Este meritul regelui Ferdinand și al reginei Maria, al guvernului și al politicienilor epocii de a fi însuflețit națiunea prin exemplul lor de stăruință politică și diplomatică. Deciziile de atunci ale clasei politice, în angajamentul ei pentru o Românie întregită, scopul intrării în Marele Război alături de Antantă, dar și modernizată, europenizată sunt exemplu de legiferare cu responsabilitate și asumare a datoriei până la sacrificiu.


Doamnelor și domnilor, rememorarea Primului Război Mondial este un prilej pentru a pune în valoare semnificația sa actuală, în acest moment de cotitură în istoria Europei și a lumii. Marele Război a însemnat pentru multe națiuni, printre care și România, o piatră de hotar. Atunci când s-a declanșat, combatanții au crezut că se va încheia în câteva luni. Când a devenit clar că acest lucru a fost o iluzie s-a sperat că tragedia marelui război va fi suficientă pentru ca omenirea să nu mai cunoască o dramă similară. Din păcate și aceasta a fost o iluzie, sfărâmată crunt de izbucnirea celei de-a doua conflagrații mondiale.

Prin dramele și prin totalitarismele care l-au marcat cu sânge, secolul XX ne arată că libertatea, democrația și pacea nu se obțin și nu se păstrează fără un angajament constant și continuu al fiecărei generații, în favoarea valorilor umaniste pe care se fundamentează civilizația europeană. Trăim de peste 70 de ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru.

Aceasta se datorează existenței Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, și România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menținută doar prin integrarea europeană. Că între aceasta și păstrarea identităților naționale există o deplină compatibilitate, atunci când clasa politică își asumă cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securității, prosperității și solidarității. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism și demagogie, comemorarea marelui război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea. Poate nicăieri nu este mai potrivit să înțelegem acest lucru decât aici, unde strămoșii noștri și-au dat viața pentru un viitor de dreptate socială și unitate națională.

Între aspirațiile națiunii române și viziunea părinților fondatori ai Europei unite există o deplină concordanță. Ea este dată de prețuirea libertății și de aspirația către o societate în care legea este egală pentru toți. Vă chem, în cea mai profundă expresie a cinstirii trecutului, să ne unim energiile pentru a face din proiectul european o construcție solidă pentru viitorul generațiilor următoare. Vom asigura, astfel, consolidarea democrației, prosperității și securității pe continentul nostru. Implicarea activă a României în acest proces,

inclusiv prin elaborarea unui proiect de țară, reprezintă și un angajament concret pentru dezvoltarea și progresul țării noastre. Cea mai de preț recunoștință pe care o putem exprima față de sacrificiul generației Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice și încrezătoare în parcursul său.

O Românie educată și competitivă, o Românie care protejează drepturile și libertățile cetățenilor săi oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorități sau parte a unei minorități. O Românie respectată, construită pe politici stabile și credibile. O naţiune hotărâtă să-şi atingă adevăratul potențial la care au visat înaintașii noștri.Vă mulțumesc!"

Știrea inițială:

De la această oră încep ceremoniile de la Mausoleul Mărăşeşti pentru comemorarea a 100 de ani de la bătălia considerată cea mai importantă acţiune militară românească din Primului Război Mondial.

Preşedintele Klaus Iohannis, alături de premier şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, participă la manifestări.

Din nou în direct trimisul nostru, Carmen Gavrilă.

Reporter: Platoul din faţa Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti s-a umplut de oameni, unii în costume populare. Evident sunt şi foarte mulţi militari.

Aici, în câteva secunde, vor începe ceremoniile. Este vorba despre decorarea drapelor de luptelor ale unităţilor militare, iar preşedintele Klaus Iohannis urmează să ofere drapelul comemorativ "Centenarul bătăliei de la Mărăşeşti".

Şeful statului urmează să susţină şi un scurt discurs la ora 20:40. Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, Armata Română a spus "Pe aici nu se trece"!

Aici a fost cea mai importantă victorie din Primul Război Mondial, considerată de istorici cel mai mare succes militar al Armatei Române din marele război.

Trebuie spus că alături de generalul român Eremia Grigorescu s-a aflat aici şi generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze, care a contribuit la victoria din vara anului 1917.

Aici, la Mărăşeşti, în această zonă au murit 480 de ofiţeri şi peste 21 de mii de soldaţi români.

Sute de vehicule militare britanice, în drum spre un exerciţiu NATO în România
România 18 Ianuarie 2025, 12:01

Sute de vehicule militare britanice, în drum spre un exerciţiu NATO în România

Peste 2.400 de militari britanici participă cu 730 de vehicule militare.

Sute de vehicule militare britanice, în drum spre un exerciţiu NATO în România
SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
România 18 Ianuarie 2025, 11:57

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer

Potrivit SRI, columbianul era afiliat unei reţele extinse de sabotori, controlată prin interpuşi de serviciile secrete...

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
România 18 Ianuarie 2025, 09:27

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial

La alegerile pentru preşedintele României, duminică, 4 mai, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora 21:00, dar...

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
România 18 Ianuarie 2025, 09:08

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin

Reacţia lui Călin Georgescu, după decizia de vineri a ICCJ privind anularea alegerilor prezidenţiale.

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
România 17 Ianuarie 2025, 23:17

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura

Nu au fost semnalate pagube materiale.

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România