Victoria naţionalei de fotbal a declanşat nebunia în Spania
Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a celebra victoria în semifinala din CM 2010 şi calificarea în finală a echipei de fotbal Spaniei.
08 Iulie 2010, 14:05
Steagul Spaniei atârnat astăzi la balcoanele din toate cartierele Madridului e semnul cel mai clar că "La Roja" a câştigat meciul cu Germania şi s-a calificat în finală.
Pentru prima dată în istoria Campionatului Mondial de fotbal.
Carles Puyol e astăzi eroul naţional, va deveni legendă, golul său cu capul va fi o mini-peliculă istorică.
Vânzările de tricouri cu însemnele naţionalei au depăşit orice aşteptări şi bucuria e imensă.
Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria istorică în faţa Germaniei, al cărei antrenor a recunoscut, cu modestie, că Spania este cea mai bună echipă din lume.
Băile în fântânile din Madrid, Barcelona, Valencia, Pamplona sau cântecele până când s-a crăpat de ziuă pe orice plajă de pe coastă, au fost nelipsite aseară, cea mai frumoasă seară din campionat.
La Madrid, aproape 60 de mii de oameni au ieşit în stradă şi primăria plănuieşte să închidă, duminică, traficul pe Gran Via, cel mai circulat bulevard din capitală, transformând-o astfel într-o uriaşă alee. Asta, desigur, dacă Spania câştigă mult-visata cupă.
Noaptea trecută, până târziu, s-au auzit claxoanele, vuvuzelele şi bucuria cântată a fanilor naţionalei Spaniei. Care nu sunt puţini şi au toate vârstele. De la bebeluşi până la vârsta a treia. Oricum, nimeni nu a adormit până aproape în zori.
Deşi mai sunt câteva zile pentru a ajunge la momentul cel mai interesant din CM 2010, satisfacţia calificării în finală, care rupe blestemul sferturilor - niciodată până în Africa de Sud, Spania nu a reuşit să treacă de sferturi, în 80 de ani de campionat - încât apar manifestări sau declaraţii cel puţin curioase.
Premierul Zapatero spune că se gândeşte la un cadou pentru caracatiţa Paul, care a prevăzut corect victoria Spaniei, iar regina Spaniei, Sofia, în tribuna oficială a stadionului din Durban, îmbrăcată în costum roşu, asortat (sau nu) cu un fular galben, culorile Spaniei, aproape sărea de pe scaun de bucurie. Cu braţele în sus, râzând, a celebrat golul lui Puyol aşa cum niciodată nu am văzut o regină pe stadion.
Majestatea sa rămâne până duminică în Africa de Sud, pentru a putea asista şi la finală.
Şi ce să mai spunem de imnul inventat de catalani după semifinala cu Germania: "Oa, oa, oa, Barcelona es española!" Adică Barcelona e spaniolă! Evident, dacă ţinem seama de procentul de jucători din naţională care vin de la FC Barcelona.