Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vaccinarea, cea mai bună soluție pentru creșterea imunității

Medicii români din New York, Camelia și George Ganea, au vorbit despre experiențele lor, în cei 30 de ani de când practică medicina peste ocean.

Vaccinarea, cea mai bună soluție pentru creșterea imunității

Articol de Luminiţa Voinea, 02 Iunie 2020, 17:26

Aflați în epicentrul pandemiei de coronavirus, la New York, doi medici români, Camelia și George Ganea, au ajuns pe prima pagină a celebrului cotidian New York Times.

Medicii eroi au salvat viața unui adolescent infectat cu COVID-19, pacient cu slabe speranțe de supraviețuire.

Este meritul celor doi medici născuți în România, o familie respectată și iubită de toți membri comunității românești de la New York, care profesează de peste trei decenii în medicina pediatrică.

Pandemia de coronavirus i-a pus în fața unor situații noi, cărora au trebuit să le facă față la cele două cabinete medicale unde își desfășoară activitatea, povestește medicul George Ganea.

Este o realitate acută și acerbă pe care o trăim de câteva luni. Coronavirusul este necuoscut, capricios, plin de surprize. Este important de realizat că, în aglomerările urbane, experiența este foarte diferită față de zone cu populație mai puțină. În New York, suntem în punctul zero, aici e epicentrul pandemiei. Dintre pacienții celor două cabinete medicale, mulți bunici și părinți n-au fost foarte norocoși, în fiecare zi păstrăm un moment de reculegere, în amintirea acestor oameni pe care i-am îngrijit”.

Iar soția sa, Camelia Ganea, medic pediatru, spune că pandemia i-a făcut să se autodepășească.

Nu am fost pregătiți. Toată pandemia ne-a pus într-o situație de lider, felul în care te comporti cu pacienții este felul în care ei vor răspunde la tragedie. Am fost impresionată, a existat o coeziune specială, lumea respectă legea. Au înțeles, au stat acasă”.

Imunitatea, o sabie cu două tăișuri

O imunitate bună a organismului ne păzește de multe pericole, inclusiv de infecțiile cu diverși viruși.

Dincolo de igiena corporală și purtarea măștii de protecție, pentru copii, igiena somnului joacă un rol esențial.

Este foarte important să se pastreze programul din timpul școlii, chiar dacă acum cursurile sunt on-line. Implementarea igienei somnului este una dintre cele mai importante arme în ce privește creșterea imunității, în dezvoltarea psihicului și in felul în care noi înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru, copii și adulți”, spune medicul Camelia Ganea.

Atenție, însă. O imunitate crescută a organismului nu este mereu benefică, pentru că poate provoca diverse alergii sau boli autoimune.

Este normal ca un copil să aibă 4-6 răceli pe an, chiar 10, dacă merge în colectivitate.

Un copil nu trebuie ținut într-un glob de sticlă pentru că imunitatea nu se dezvoltă cum trebuie.

Dacă ești sănătos și bine hrănit, imunitatea este optimă. Dacă cei mici sunt prea curați și nu sunt expuși la agenți infecțioși și cercetările indică faptul că imunitatea nu se dezvoltă cum trebuie. E important să ai imunitate adecvată pentru factorii infecțioși. Imunitatea crescută poate provoca alergii și boli autoimune, nu este adecvată”, afirmă medicul George Ganea.

Vaccinarea, cea mai bună soluție pentru prevenție și creșterea imunității

În opinia celor doi medici, care practică medicina de peste 30 de ani, soluția în acest moment pentru prevenție și creșterea imunității o reprezintă vaccinarea.

Mai puțin periculoasă decât bolile naturale, ar fi administrarea de vaccinuri bine preparate și care sunt eficiente. Dupa atâția ani de medicină pediatrică, în care am vazut cazuri de tuse convulsivă, de epidemii de gripă, de meningită și, mai recent, pandemia de coronavirus, aș putea spune că, în afara de igiena personală și antibiotice, vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor și cea mai bună soluție pentru a crește imunitatea în mod adecvat”, spune medicul George Ganea.

La copii, imunitatea se formează începând cu vârsta de două luni, când se administrează primul vaccin.

Chiar dacă există și efecte secundare ale vaccinării, acestea se manifestă diferit, în funcție de răspunsul imunologic al organismului, dar beneficiile sunt evidente.

Nu toți copiii imunizați au un răspuns imunologic adecvat, din diferite motive. Cei care au făcut vaccinul sunt și ei expuși la risc, chiar dacă dezvoltă o imunitate foarte bună, există o întârziere fiziologică până în momentul în care produci anticorpi. Ei nu dezvoltă însă o boală fulminantă, ci minoră. Nu văd niciun motiv pentru care oamenii să nu își vaccineze copiii împotriva unor boli care pot fi devastatoare”.

În ceea ce privește șansa de a avea un vaccin împotriva coronavirus, cei doi medici sunt sceptici că va apărea până la toamnă.

Este o cursă acerbă pentru descoperirea de modalități terapeutice, inclusiv vaccinuri și medicație antivirală. Suntem norocoși pentru că au existat două situații în care coronavirusurile au creat dificultăți: epidemiile de SARS și de MERS și cercetătorii au desfășurat programe, în primul rând să descifereze tainele virusului și chiar au avut idei de vaccin. Nu este foarte ușor. În toată lumea sunt protocoale foarte severe pentru că vaccinuile vor fi administrate la milioane de oameni și trebuie să fie foarte sigure. Nu știu dacă vom avea un vaccin în câteva luni, dar va fi în viitorul nu foarte îndepărtat”, spune medicul Ganea.

Vaccinul antiHPV

În prevenirea cancerului de col uterin, vaccinul contra infectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) a revoluționat lumea medicală în ultimii ani.

Si asta pentru că “ucigașul tăcut”, așa cum mai este numit cancerul de col uterin, reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume.

În Statele Unite ale Americii el a fost introdus acum 20 de ani.

Potrivit medicilor români, peste Ocean sunt infectate 80 de milioane de persoane și apar 14 milioane de noi infecții în fiecare an. Din cauză că HPV este asimptomatic, oamenii nu știu că au acest virus.

Vaccinul este eficient și în scăderea numărului de alte cazuri de cancer, în afara celui de col uterin.

După introducerea vaccinului, nu numai cancerele de col uterin au scăzut, ci și cancerele anale, orale. Țările cu cea mai mare rată de vaccinare au înregistrat o scădere de 85 la sută în bolile produse de HPV si 55% scădere în cancerele cervicale de stadiul II. Este de fapt al doilea vaccin pe care îl avem împotriva cancerului ”, spune medicul Camelia Ganea.

Cei doi medici afirmă că vârsta optimă pentru vaccinare este 11 ani și se poate administra atât la fete, cât și la băieți.

Vaccinarea antiHPV poate începe însă de la 9 ani, pentru că prin vaccinare crește imunitatea organismului împotriva unei infecții primare.

Este indicat ca vaccinul antiHPV să se administreze persoanelor până la 26 de ani, pentru că după această vârstă oamenii sunt ori infectați, ori au o altă atitudine asupra vieții sexuale, cu mai multă protecție.

De altfel, cei doi medici spun că au administrat vaccinul și băiatului lor, în vârstă de 16 ani.

Efectele secundare există, dar sunt puține, așa cum dealtfel se întâmplă în cazul oricăror medicamente, pentru că astăzi purificarea vaccinurilor este foarte ridicată.

În ziua de azi, vaccinurile sunt foarte eficiente și foarte sigure. Nu era aceeași situație acum 10, 15, 20 de ani. În ultimii 15 ani, purificarea vaccinurilor este foarte ridicată. Sunt eficiente și cu puține riscuri. Există și efecte secundare, ca și la alte medicamente, cum este paracetamolul, care are efecte secundare de insuficiență hepatică. Orice substanță pusă în organism îți poate da un efect secundar, dar în general, vaccinurile sunt foarte sigure în zilele noastre”.

Proiecte pentru tinerii din România

Medicii Camelia și George Ganea continuă să fie legați de țara lor natală, România.

Împreună cu băiatul lor, au demarat un proiect pilot de “public debate“ pentru tinerii români, desfășurat anul trecut la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța, acolo unde s-a născut Camelia Ganea.

Fiul nostru consideră că elevii din România ar putea beneficia de acest tip de dezbatere publică. Este un tip de dezbatere în care o echipă formată din doi parteneri trebuie să pledeze pro și contra unui subiet cu aceeași convingere, argumente, aceleași date științifice. Te învață să te pui in poziția celuilalt, a opoziției, elevează discursul public, politic, discuțiile interumane și scade incidența hărțuirii, bullying-ul, a povestit George Ganea.

Proiectul a fost primit cu entuziasm de tinerii liceeni din România, iar a doua etapă, la nivel național, se va desfășura în mediul on-line.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 1/2 iunie 2020, poate urmărită în linkul de mai jos

www.facebook.com/romaniaactualitati/videos

Plasma, tratamentul minune pentru infecții și boli noi
Serviciul de noapte 19 Mai 2020, 16:07

Plasma, tratamentul minune pentru infecții și boli noi

Tratamentul prin infuzie de plasmă pentru pacienții cu COVID-19 a început să fie folosit cu succes și în România.

Plasma, tratamentul minune pentru infecții și boli noi
Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Serviciul de noapte 14 Ianuarie 2025, 15:04

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025

Asociația "Cred în România" a întocmit un clasament al realizărilor României în anul 2024 și a identificat domeniile cu...

Energia și IT-ul, domenii cheie  pentru România în 2025
Cum va fi 2025 pentru români?
Serviciul de noapte 13 Ianuarie 2025, 10:22

Cum va fi 2025 pentru români?

Adrian Băzăvan, cofondatorul Asociației “Cred în România”, vine la Serviciul de noapte cu Maria Toghina cu argumente care ne...

Cum va fi 2025 pentru români?
Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Serviciul de noapte 08 Ianuarie 2025, 11:42

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr a vorbit despre întâmplări care i-au marcat viața în perioada dictaturii comuniste și despre...

Medicul Ioan Lascăr, povestea din spatele succesului:  “Am fost înfiat de o rudă, ca să pot fi acceptat la liceu”
Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Serviciul de noapte 06 Ianuarie 2025, 10:44

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive

Prof.dr.emerit Ioan Lascăr vine la Serviciul de noapte pentru un dialog despre noutățile din domeniul chirurgiei plastice și...

Noutăți din domeniul chirurgiei plastice și reconstructive
Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Serviciul de noapte 03 Ianuarie 2025, 09:12

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global

Prof.univ.dr.Iulian Chifu, consideră că raporturile de forță se schimbă în mod turbulent peste tot în lume.

Bilanț 2024: O lume mai multilaterală cu schimbări de poziționare la nivel global
Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Serviciul de noapte 30 Decembrie 2024, 09:30

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025

Prof.univ.dr. Iulian Chifu vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o analiză a transformărilor geopolitice majore...

Impactul schimbărilor globale asupra vieții noastre în 2025
Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră
Serviciul de noapte 24 Decembrie 2024, 12:15

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a fost invitatul Mariei Țoghină, într-o ediție specială a Serviciului de noapte.

Dumitru Constantin-Dulcan: Sărbătorile sunt un prilej de a medita asupra noastră