Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: Alegeri prezidențiale - A treia zi de vot în străinătate

UPDATE: ora 14.00 - În Germania se votează fără probleme. Peste 62.000 de persoane şi-au exprimat opţiunea până în acest moment.

UPDATES: Alegeri prezidențiale - A treia zi de vot în străinătate
Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Radio România Actualităţi, 10 Noiembrie 2019, 09:40

UPDATE ora 14.00 - În Germania se votează fără probleme.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie, ora 14:00) - În Germania se votează fără probleme. Peste 62.000 de persoane şi-au exprimat opţiunea până în acest moment, dintre care peste 1.000 la Bonn, de unde transmite corespondentul nostru Vlad Drăghicescu.

Reporter: Până la ora locală 13:00, la cele două secţii de votare, amplasate în incinta Consulatului României la Bonn, votaseră aproximativ 1.000 de români. Organizarea scrutinului este foarte bună, spun oamenii care au votat aici.

: A fost un vot foarte rapid faţă de celelalte tururi electorale. Nu au fost cozi ca şi tura trecută, cu totul şi cu totul altceva.

: Extraordinar, super, grozav. Am rămas şocată. Nu-mi vine să cred. Nici în România nu am votat aşa frumoas.

: Faţă de cum erau problemele înainte..., se auzea la fiecare vot: probleme în diaspora, probleme, probleme. Acum, nu. Acum, mulţumim lui Dumnezu, totul este bine. Deci, a fost bine şi sperăm să fie bine şi Dumnezeu să binecuvânteze România noastră, să ne putem întoarce şi noi acasă.

Reporter: În Germania pentru alegerile prezidenţiale din acest an au fost aprobate 80 de secţii de votare, de trei ori mai multe faţă de alegerile europarlamentare din luna mai. Procesul de vot a început vineri şi se încheie în această seară la ora 21:00.

UPDATE: Procesul de votare s-a încheiat în Australia, aproape 1.000 de români fiind înregistraţi că s-au prezentat la urne.

UPDATE: ora 13.30 - În Italia au votat aproximativ 77.000 de persoane, cel mai mare număr înregistrat în afara țării

În Italia au votat până la această oră aproximativ 77.000 de persoane, cel mai mare număr înregistrat în afara țării. Elena Postelnicu are detalii despre cum decurge procesul. Bună ziua!


Reporter: Bună ziua! Mă aflu la Accademia di Romania, din Roma, unde sunt organizate două secții de votare. Românii vin și votează, fără să aştepte la coadă. În amble secţii, ca de altfel și la celelalte din capitala italiană, au fost amenajate câte 15 cabine, comisiile electorale fiind alcătuite din 15 membri, ceea ce ajută foarte mult la derularea în condiții optime a procesului electoral, ceea ce au constatat şi românii cu care am stat de vorbă mai devreme.


Reporter: Aţi aşteptat mult ca să votaţi?

-: Nu, chiar deloc.

Reporter: Aţi venit în familie, şi cu copilul.

-: Păi da, pentru viitorul ei am votat.

-: Un minut. A fost foarte frumos, bine. Aşa se face civilizat.

Reporter: V-aţi fi aşteptat că nu e niciun fel de coadă?

-: Nu, nu mă așteptam. Mă gândeam că va fi cel puțin cum arătau în ceilalți ani, cozi kilometrice, lumea care nu are nu are timp, nu are loc să voteze din cauza condițiilor pentru vot. Anul ăsta e foarte bine chiar.


Reporter: Situaţia este asemănătoare la toate cele 142 de secții de votare din peninsulă. Cei mai mulți români care s-au prezentat la urne în cele trei zile sunt la Roma, cu aproximativ 5.400 de cetățeni.

O prezență ridicată se înregistrează însă și la Monza, unde la o singură secție au votat 1.520 de români.

La polul opus, cea mai scăzută prezenţă se înregistrează la secţia de la Isernia, din regiunea Molise, cu 40 de români care au votat în cele trei zile, până la această oră.

UPDATE: ora 13.00 - Aproape 400.000 de români din afara țării au votat până la această oră, o participare record, care le depășește pe cele de la alegerile pentru Parlamentul European din primăvară și din turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014.

Corespondenții Radio România din mai multe capitale europene urmăresc procesul de vot și mergem mai întâi în Spania, unde au fost înființate cele mai multe secții de votare: 143.

Spania: Corespondenta RRA, Annamaria Damian - Castellón, în regiunea Valencia, capitala Madrid și Coslada, oraș în regiunea Madridului, sunt localități unde românii merg la vot în număr mai mare. Observăm însă că Spania, deşi are cele mai multe secții, nu are și cea mai mare prezență la urne, până la această oră votând aproximativ 50.000 de persoane.

Mulţi români muncesc şi în weekend, dar, așa cum am văzut, oamenii au venit la vot îmbrăcați în salopete sau în uniforme dis-de-dimineaţă şi ieri şi astăzi.

O parte nu știau că s-a putut vota de vineri încoace, alții însă mi-au zis că informarea nu a fost o problemă și că nu există niciun motiv sau scuză pentru a nu participa la vot. Sunt orașe cu comunități mari, unde s-au înființat câte două sau trei secții, la Madrid fiind deschise nouă secții.

Pentru prima dată, românii de aici sunt mulțumiți de procedura foarte rapidă de vot, nu se mai simt umiliți, ca la alte alegeri, când au aşteptat la cozi ore în şir să poată vota și votează cu zâmbetul pe buze, cuvintele cel mai des pronunţate de ei fiind 'normalitate' și 'civilizat'.

UPDATE ora 13.00 - Cetăţenii români din Marea Britanie votează pentru alegerea preşedintelui

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie, ora 13:07) - În Marea Britanie au votat până acum peste 60.000 de români. Dan Vasiliu are detalii. Bună ziua!


Reporter: Bună ziua! Şi în Marea Britanie, procesul de votare se desfăşoară în condiţii normale.

Nu s-a raportat până acum niciun incident şi cel puţin în Londra nu am văzut să se fi format cozi la vreuna dintre secţiile de votare.

Toţi cetăţenii români cu care am stat de vorbă mi-au spus că sunt forte mulţumiţi că au avut la dispoziţie trei zile pentru a-şi exprima votul şi că au fost organzite mai multe secţii de această dată. Sunt 72, cu 44 mai multe ca la alegerile europarlamentare.

Pe de altă parte, informaţia că în străinătate procesul de votare durează trei zile se pare că nu a ajuns la toţi cetăţenii cu drept de vot şi de aceea unii membri ai comsiilor electorale mi-au spus că nu exclud ca în cursul zilei de astăzi să se înregsitreze un aflux mai mare de participanţi, fără însă ca acest lucru să ducă la apariţia de cozi foarte mari, aşa cum s-a întâmplat în luna mai, la alegerile europarlamentare.

UPDATE: Au fost deschise secţiile de votare din Franţa

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie, ora 8:04) - Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman
Realizator: În străinătate, ce-a de-a treia zi de votare a început în Australia şi Noua Zeelandă, iar cu puţin timp în urmă au fost deschise şi secţiile de votare din mai multe oraşe europene, inclusiv la Paris, unde se află corespondentul nostru, Daniela Coman. Bună dimineaţa, Daniela!


Reporter: Bună dimineața! Mă aflu la Ambasada României, unde funcționează două secții de votare, iar alături, alte trei, în clădirea Consulatului și Institutului Cultural Român. Chiar dacă este foarte devreme, primii alegători sosiți în această dimineață votează deja. De vineri de la prânz și până aseară la ora 21:00 au votat peste 12.800 de români din Franța, locul șase într-un clasament al prezenţei diasporei în cele două zile suplimentare de vot, vineri și sâmbătă, ceea ce reprezintă mai mult decât jumătate decât cei care s-au prezentat în total la europarlamentarele din mai. Iată ce așteaptă câțiva dintre cei care au votat aseară de la aceste alegeri.


-: Este foarte important să participi la viața politică de acasă, e bine de știut că cei de acolo o duc bine și e foarte important ca lumea să voteze pentru o guvernare responsabilă.


-: Votăm cu speranța unei României totale și bine, fără corupție și cu oameni drepți la putere.


-: Sper să fie bine pentru toată lumea şi să râdem mai des și să fim mai puțin gri, să se audă mai bine de noi și înăuntru și în afară.


Reporter: Pentru votul prin corespondență se înscriseseră 300 de români din Franța, însă până aseară ajunseseră doar 187 de plicuri. Potrivit evaluarilor, în Franța trăiesc undeva între 300.000 și 400.000 de români. Să amintesc că în turul unu al prezidenţialelor de acum cinci ani au votat dar 7700 de români din toate secțiile deschise în Franța. Pentru acest scrutin sunt deschise 49 de secții de votare, de trei ori mai multe decât la alegerile din mai. Adresele lor exacte au fost publicate încă de la 1 noiembrie pe pagina de Facebook și pe site-ul Ambasadei României din Franța, totul este foarte bine organizat aici, cu săgeţi care indică drumul spre secţie, iar angajații ambasadei îi îndrumă pe alegători și le răspund oricăror solicitări venite din partea lor. Atât deocamdată de la Paris.


Realizator: Mulțumim, Daniela! În total, aproape 300.000 de persoane au votat în străinătate la secțiile deschise în aceste zile sau prin corespondență

UPDATE:

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie, ora 9:02) - Corespondenţă din Londra - Reporter: Dan Vasiliu

Secţie de votare înfiinţată la Londra de câţiva tineri voluntari care nu au reuşit să voteze la precedentul scrutin.


Realizator: Se deschid acum secţiile de votare în Marea Britanie. În primele două zile, procesul de votare s-a desfăşurat fără probleme, nu au fost cozi, iar timpul petrecut de alegători în secţii a fost de câteva minute. În Regatul Unit funcţionează 72 de secţii de votare, cu 43 mai multe decât la alegerile europarlamentare din mai. Dan Vasiliu a fost ieri la o secţie înfiinţată de câţiva tineri voluntari care nu au reuşit să voteze la precedentul scrutin.


Reporter: Mă află în fața secției de votare numărul 556 din Londra, este cea mai estică secția de votare din capitala britanică, este amenajată într-un spațiu comunitar care aparține unei biserici din zonă și are o poveste foarte interesantă în spate, pentru că a fost înființată de câțiva tineri români care nu putut vota la alegerile de precedente din cauza aglomerației şi atunci și-au spus că trebuie să facă ceva pentru a corecta lucrurile.


Iulia Raluca Ioniță: Iulia Raluca Ioniță, președintele secției. Am luat-o încet, încet, am vorbit cu ambasada, două săptămâni ne-am dus în fiecare zi să căutăm o locație, am bătut la uşi, vorbisem cu ceva oameni, am zis: haide să facem chestia asta, noi nu am putut să votăm ultima oară, eu cel puțin sunt de zece ani în Londra și nu am votat decât o dată. I-am întrebat: haideți să facem o secţie de votare, cine vrea să vină, cine poate veni full-time, cine poate veni part-time, ca voluntari şi mi-au răspuns cam 14 persoane.


Reporter: Secţia e făcută de voluntari care nu au reușit să voteze la alegerile precedente și s-au mobilizat ca să creeze această secție. Cum vi se pare treaba asta?


-: Dacă este așa, este un lucru extraordinar.


-: O idee foarte bună, având în vedere lipsa spaţiului adecvat pentru alegeri în general aici, în Londra. A fost o problemă de-a lungul anilor și o idee foarte bine venită.

(editor online R.S.)

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
România 16 Noiembrie 2024, 16:30

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor

Unii economişti spun că anul viitor ar putea fi unul complicat şi recomandă populaţiei să pună bani deoparte.

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
România 16 Noiembrie 2024, 16:27

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială

Aproximativ 4,5 procente din populaţia României au dizabilităţi de diferite grade.

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
România 16 Noiembrie 2024, 16:24

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă

Clubul a primit și o amendă de 10.000 de lei.

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
Prevenţia tusei convulsive la copii
România 16 Noiembrie 2024, 13:38

Prevenţia tusei convulsive la copii

Puţini bolnavi de tuse convulsivă merg la doctor şi ajung să fie diagnosticaţi, atrag atenţia medicii infecţionişti.

Prevenţia tusei convulsive la copii
Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
România 16 Noiembrie 2024, 13:29

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămâna viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe...

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România 16 Noiembrie 2024, 02:59

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural

Este cel mai mare potenţial de producţie de energie din astfel de surse neexploatat.

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
România 15 Noiembrie 2024, 23:30

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE

Ţara noastră este pe ultimul loc cu 858 euro pe cap de locuitor, media europeană fiind de 3.600 euro.

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie
România 15 Noiembrie 2024, 23:29

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie

Valoarea achiziţiei nu trebuie să depăşească 55.000 euro, iar voucherele acoperă 65% din preţ, dar procentul poate ajunge la...

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie