"Unul din cinci români" a avut o rudă bolnavă de cancer
Peste 5% dintre români au fost diagnosticaţi cu cancer la un moment dat, de-a lungul vieţii, conform unui sondaj IMAS.
Articol de Marilena Frâncu, 30 Mai 2016, 18:34
Peste 5% dintre români au fost diagnosticaţi cu cancer la un moment dat, de-a lungul vieţii, iar peste 20 de procente au sau au avut cel puţin un membru din familie diagnosticat cu această boală - potrivit unui sondaj realizat de IMAS, la cererea Centrului pentru Inovaţie în Medicină.
Documentul va fi transmis autorităţilor şi instituţiilor implicate în diagnosticarea şi tratarea pacienţilor oncologici, iar medicii de la Centrul pentru Inovaţie în Medicină îşi doresc ca el să ajungă inclusiv la Parlament.
Preşedintele Centrului, Marius Geantă: În general, pacienţii cu cancer au o foarte mică încredere în autorităţile din România şi au foarte puţine aşteptări de la autorităţile din România. Trei din patru români consideră că un medicament nou apărut în oncologie ajunge în România mult prea târziu.
Pentru 45%, diagnosticul de cancer e sinonim cu un deces iminent, dar asta este o credinţă care nu corespunde şi nu rimează deloc cu evoluţiile din ştiinţa oncologică din ultimele decenii. Realitatea este, de exemplu, că având acces la cele mai moderne tratamente, un pacient cu un melanom malign în cel mai avansat stadiu poate să trăiască şi 10 ani, şi 12 ani. Acum cinci ani, durata de supravieţuire era de 3-4 luni de la momentul unui diagnostic de acest tip.
Acelaşi studiu mai relevă faptul că medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor, în timp ce unităţile medicale de stat sunt pe ultimul loc în acest clasament.
Reprezentantul IMAS, Cristina Ghiţă: Pe un prim loc în ceea ce priveşte încrederea se situează medicii şi spitalele private din România. Ambele au un procentaj asemănător, peste 65%. Pe un loc secund avem companiile farmaceutice, Colegiul Medicilor şi pe ultimul loc, cu 35% încredere, spitalele de stat. Există un profil oarecum diferit al celor care au încredere în spitalele private, sunt mai degrabă tineri, cu vârste între 18 şi 29 de ani, pe când cei care au mai degrabă încredere în spitalele de stat sunt oarecum vârstnici, peste 60 de ani.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.010 persoane, în perioada 1-20 aprilie şi are o marjă de eroare de aproximativ 3%.