Un Euro-Șantier...culinar
Articol de Sorina Man, 12 Noiembrie 2009, 12:45
Treizeci de tineri de la licee de artă culinară din România, Franța şi Italia și-au pus măiestria la bătaie pentru crearea unui „meniu european”. Prezentarea și degustarea au avut loc la Centrul de Excelență în Gastronomie și Tehnologie Alimentară – Aroma, o „zi eveniment” care a încheiat programul de pregătire profesională desfășurat timp de două săptămâni în cadrul proiectului european Euro-Chantier – Euristo.
EUROPE CHANTIER este un program prin care se organizează stagii transnaționale, de una sau mai multe săptămâni, întâlniri care le permit europenilor, tineri sau adulți, în căutarea unui loc de muncă sau salariați, să se cunoască mai bine, să învețe împreună și să realizeze o operă în comun. Programul, elaborat în 2002 și coordonat de asociația franceză CRYSALIS, promovează educația și formarea permanentă, reunind până în prezent treizeci de parteneri din nouă țări europene și trei țări africane.
Tema Euro-șantierului desfășurat în România a fost una culinara, responsabil de proiect fiind Centrul pentru proiecte europene socio-umane din cadrul Academiei Române. Coordonatoarea proiectului, Gabriela Tarabega, mărturisește că a fost surprinzător modul în care tinerii au reușit într-un timp foarte scurt sa depășească barierele lingvistice, să lucreze eficient și, mai cu seamă, să lege prietenii.
(Audio: Ascultați întreg reportajul)