Un atac asupra Iranului "este riscant"
Barack Obama a declarat că există riscuri importante în cazul unui atac militar împotriva Iranului şi a subliniat că nu dereşte să vadă mai multe conflicte într-o regiune producatoare de petrol.
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Februarie 2012, 11:29
Într-un interviu televizat, preşedintele SUA, Barack Obama a spus că nu crede că autorităţile de la Teheran au avut "intenţiile sau capacităţile" de a ataca Statele Unite ale Americii.
Mai mult, Barack Obama, citrat de Reuters a adăugat că astfel vrea să pună capăt unui impas.
"Orice fel de activitate militară suplimentară în interiorul Golfului este una perturbatoare şi are un efect negativ mare asupra preţurilor petrolului. Încă mai avem trupe în Afganistan, care se învecinează cu Iranul. Soluţia recomandată este diplomatică", a delcarat Barack Obama.
Declaraţiile preşedintelui american nu au rămas fără ecou.
Autorităţile din Turcia şi-au exprimat îngrijorarea că un atac asupra Iranului ar fi dezastruos.
De la alegerea sa ca preşedinte al SUA, Barack Obama a cunoscut încheierea războiului din Irak şi este aproape de a pune punct şi celui din Afganistan, pe fondul unei nemulţumirii publice în creştere cu privire la cheltuielile de război într-un moment în care economia de peste ocean rămâne şubredă.
Preşedintele american Barack Obama a apreciat că Israelul nu a luat încă o decizie cu privire la un eventual atac asupra instalaţiilor nucleare din Iran.
"Nu cred că Israelul a luat o decizie" cu privire la bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene, a declarat Barack Obama într-un interviu acordat postului american de televiziune NBC.
"Principala mea prioritate rămâne securitatea Statelor Unite. Dar şi securitatea Israelului", a continuat preşedintele, reafirmând preferinţa sa pentru o soluţie diplomatică în conflictul cu Iranul.
"A fost foarte clar, vom face tot posibilul pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară şi să creeze o cursă a înarmării într-o regiune explozivă", a adăugat Barack Obama.
Statele Unite au reafirmat vineri că vor să privilegieze diplomaţia pentru a convinge Teheranul să renunţe la programul său nuclear controversat, cerând Israelului "să lase timp sancţiunilor să îşi producă efectul".
Joi, Washington Post scria într-un editorial că secretarul american al Apărării, Leon Panetta, aprecia că există o "probabilitate mare" ca Israelul să recurgă la o intervenţie militară în primăvară împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.