Ultimele dorinţe ale lui Muammar Gaddafi
Fostul lider libian dorea să fie îngropat în cimitirul din Sirte aproape de familie şi rude, după ritualurile musulmane, în hainele pe care le purta în momentul morţii iar corpul său să nu fie spălat.
Articol de Răzvan Stancu, 23 Octombrie 2011, 17:21
Conform unui document pe care l-ar fi scris înainte de moarte, fostul lider libian dorea ca familia sa, "în special femeile şi copiii", să fie tratată bine după moartea sa.
Muammar Gaddafi scria că dorește să moară ca un musulman, să fie îngropat în cimitirul din Sirte aproape de familie şi rude, după ritualurile musulmane, în hainele pe care le purta în momentul morţii iar corpul său să nu fie spălat, informează BBC.
În documentul publicat pe siteul Seven Days News, Muammar Gaddafi mai scria că voia ca poporul să îşi protejeze identitatea, realizările, istoria şi imaginea onorabilă a strămoşilor şi eroilor săi.
Documentul ar fi fost înmânat la trei din rudele dictatorului, dintre care una a fost ucisă, a doua arestată şi a treia a reuşit să scape din luptele din Sirte, potrivit BBC.
Susţinătorilor săi le cere să continue rezistenţa, să lupte împotriva oricărui agresor străin împotriva Libiei, "astăzi, mâine şi întotdeauna".
Moarte "prin împușcare"
Potrivit Reuters, medicii legişti au descoperit un glonţ în cap şi un altul în abdomenul fostului dictator libian Muammar Gaddaf, în urma autopsiei efectuată duminică la o morgă din Misrata.
Acest fapt a fost constatat şi de un doctor care a participat la efectuarea autopsiei în noaptea de sâmbătă spre duminică şi care a declarat agenţiei Reuters că Gaddafi a murit din cauza unei răni provocate prin împuşcare.
--fb1"Există răni multiple. Există un glonţ în abdomen şi în creier", a declarat sursa medicală.
După autopsie, cadavrul lui Gaddafi a fost readus în camera frigorifică din centrul comercial al oraşului Misrata unde fusese expus înainte de autopsie pentru a fi văzut de public.
Guvernul de tranziție libian a proclamat eliberarea națiunii de sub regimul Gaddafi în fața unei mulțimi euforice, adunată la Benghazi, oraşul de unde a pornit revolta împotriva colonelului.
Zeci de mii de persoane s-au adunat în Piaţa Libertăţii pentru a-l asculta pe liderul Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdul Jalil.