Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președintele AEP, Toni Greblă: Alegătorii vor primi cinci buletine de vot pe 9 iunie

EXCLUSIV RRA: Interviu cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Președintele AEP, Toni Greblă: Alegătorii vor primi cinci buletine de vot pe 9 iunie
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Foto: Agerpres.

Articol de Petruţa Obrejan, 08 Mai 2024, 16:54

Interviu cu președintele AEP, Toni Greblă.

Interviu cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

De astăzi, candidaturile pentru alegerile locale vor rămâne definitive. Cetățenii care vor să se informeze mai mult pentru a vota în cunoștință de cauză, în data de 9 iunie, de unde își pot lua informațiile oficiale și mă refer la candidații la primării, consilii județene, listele de candidați pentru consiliile locale și județene?

Toni Greblă: Deci, o dată ce rămân definitive candidaturile și pentru alegerile locale, cele europarlamentare au rămas definitive, de vreo 10-12 zile sunt și tipărite buletinele de vot pentru europarlamentare. Pentru alegerile locale, candidaturile rămân definitive de astăzi, de la sfârșitul zilei, respectiv ora 23:59, însă cetățenii trebuie să știe că nu mai pot depune contestații împotriva candidaturilor. Este un termen care se împlinește pentru ca eventualele contestații să fie soluționate în justiție.

Va exista practic un afișaj pe hârtie sau doar pe internet?

Toni Greblă: Mâine vor fi afișate atât la sediul Birourilor Electorale Județene, la sediul Biroului Electoral Central și, pe măsură ce ele vor fi centralizate, vor fi publicate și pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Odată cu tipărirea buletinelor de vot, un specimen al buletinului tipărit va fi și dat publicității, tocmai pentru ca cetățenii să poată să vadă buletinul de vot, să poată să identifice competitorul politic pentru care optează și să voteze în cunoștință de cauză.

Și pentru că am vorbit de candidați, de liste, vreau să ne explicați, pentru că sunt o serie de semne de întrebare venite din partea populației câte buletine de vot va primi un cetățean la alegerile din 9 iunie?

Toni Greblă: Marea majoritate a cetățenilor care vor vota pe data de 9 iunie își vor exprima votul în general, la aceeași secție de votare de acum patru, respectiv cinci ani. Vor vota într-o singură sală, ca de obicei, cu un singur birou electoral de secție și un singur IT-ist care va opera în registru electoral electronic pentru a vedea dacă cetățeanul respectiv are drept de vot, este înscris în lista electorală permanentă ș.a.m.d. În încăpere vor exista cinci urne în care, după ce va vota cetățeanul respectiv separat, va depune buletinele de vot pentru europarlamentare, pentru consiliul județean, pentru președinte al consiliului județean, pentru consiliul local și pentru primarul localității. Deci fiecare secție de votare va fi dotată cu cinci urne în care vor fi depuse cele cinci buletine de vot pe care le va primi fiecare cetățean care are dreptul să voteze în secția respectivă la intrarea în secție.

Domnule președinte, cine are dreptul să voteze?

Toni Greblă: Pentru alegerile europarlamentare există o singură circumscripție electorală la nivelul țării și există o singură listă de candidați pentru alegerile europarlamentare pentru fiecare competitor politic. Deci este un buletin de vot care este identic atât pentru cetățenii care votează în România, cât și pentru cei care votează în străinătate, indiferent unde au domiciliu sau reședința. Important este ca ei să fie cetățenii români cu drept de vot. Deci este un buletin de vot care este identic atât pentru cetățenii care votează în România, cât și pentru cei care votează în străinătate. Indiferent unde au domiciliu sau reședința, important este ca ei să fie cetățeni români cu drept de vot.

Care sunt, practic, regulile de vot pentru românii din diaspora, pentru cei care au dublă cetățenie, pentru cei care, să zicem, în data de 9 iunie, poate se vor afla într-o excursie în afara țării și, într-adevăr, vor să își exercite acest drept constituțional?

Toni Greblă: Deci toți cetățenii români, indiferent dacă mai au sau nu mai au o altă cetățenie, indiferent de domiciliu pe care îl au, indiferent de reședință, dacă au dreptul de vot și nu le-au fost interzise drepturile electorale, pot să voteze oriunde în România și oriunde la secțiile - la cele aproximativ 900 de secții de votare - care vor fi deschise în străinătate.

Pentru a fi cât mai clar, persoanele care au și domiciliu, au și reședință, cum pot vota?

Toni Greblă: Cetățenii români cu domiciliul în țară votează numai la secția de votare unde sunt arondați pentru alegerile locale. Pentru alegerile europarlamentare pot să voteze oriunde în țară sau în străinătate. Pentru cetățenii care au reședința în alt loc decât unde sunt înscriși în listele electorale permanente, pot să voteze numai cu condiția ca reședința, viza de flotant, ca să înțeleagă toată lumea, să fi fost făcută cu mai mult de 60 de zile înainte datei de 9 iunie.

Și dacă, să zicem, nu este făcut acest flotant?

Toni Greblă: Ei trebuie să voteze la secția de domiciliu, pentru că domiciliul rămâne același. Trebuie să meargă la secția de domiciliu dacă vor să-și exercite dreptul de vot pentru alegerile locale. Pentru europarlamentare, cetățenii români trebuie să știe că nu pot - chiar dacă au dublă cetățenie, dacă au numai cetățenia română, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate - nu pot să voteze decât o singură dată pentru alegeri europarlamentare, fie pentru lista din România, fie pentru lista din țara de reședință, dar nu pot să voteze și pentru una și pentru cealaltă. Legislația română sancționează inclusiv cu închisoarea votul multiplu, adică mai mult de o dată. Fiecare cetățean are dreptul să-și exercite un singur drept de vot pentru europarlamentare și un singur vot pentru alegerile locale.

Legat de afișajul electoral, pentru că am observat bannerele imense în tot felul de locuri, aș vrea să precizați unde pot fi dispuse, pentru a respecta legea, imaginile și sloganurile competitorilor?

Toni Greblă: Mai întâi trebuie știut faptul că pe 10 mai, nu mâine-poimâine, la ora 7:00 începe campania electorală. Până pe data de 9 inclusiv la ora 24:00 trebuie îndepărtate toate materialele de propagandă politică pe care le-au /.../ competitorii politici, sub sancțiuni contravenționale. De pe data de 10, competitorii politici mă refer la candidații independenți, candidați ai unor partide politice, candidați ai alianței electorale sau a organizațiilor aparținând minorităților naționale pot să afișeze o fotografie într-un format de aproximativ 0.50 metri pe 0.35, respectiv 0.45 la locurile de afișaj care sunt anume destinate, montate acolo de primăriile din fiecare localitate a țării. Și acolo pot să pună numai două fotografii cu dimensiunile pe care vi le-am spus. În rest, ei pot să desfășoare întâlniri cu alegătorii, să pună afișe în legătură cu viitoarele întâlniri cu alegătorii pe același panou de publicitate politică pus la dispoziție de către primării, pot să distribuie flyere, broșuri cu caracter electoral, calendare cu caracter electoral, alte tipărituri, însă în același scop. În afară de acestea și de întâlnirile electorale cu simpatizanți, cu membri ai formațiunii politice respective, aproape nicio altă activitate. Pot, evident, să-și facă publicitate online, în condițiile legii și, de asemenea, prin posturile de radio și de televiziune, respectând prevederile legale.

Domnule președinte, dacă unii candidați nu doresc să respecte legea, cine îi sancționează?

Toni Greblă: În ceea ce privește afișajul electoral, spre exemplu, sau încălcarea dispozițiilor legale sancțiunile sunt aplicate de Biroul Electoral Central, de Birourile Electorale Județene, de Poliția Locală și de Poliția Comunitară. De asemenea, pe o anumită modalitate de cheltuire a banilor în campania electorală, și Autoritatea Electorală Permanentă poate să intervină, aplicând sancțiunile contravenționale prevăzute de lege.

Știu că există locuri înscrise în lege în care este interzis cu totul candidaților să organizeze acțiuni specifice campaniei electorale.

Toni Greblă: Da, este vorba în primul rând de școli, alte asemenea așezăminte, spitale ș.a.m.d. unde propaganda politică este interzisă în varianta pe care ați descris-o dumneavoastră înainte.

Spuneați că pe 10 mai începe campania electorală. Aveți vreun mesaj pentru cei care se vor confrunta în competiția asta electorală?

Toni Greblă: Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, alături de alte instituții, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, cu ajutorul Birourilor Electorale constituite la nivelul țării, a organizat, din punct de vedere tehnic, desfășurarea alegerilor exact așa cum este prevăzut în lege. Sigur că apelul meu este ca să existe dezbatere publică, îndemn toți competitorii politici să își facă cunoscute programele politice în variantele prevăzute de lege și, de asemenea, invit cetățenii să aibă încredere în faptul că votul lor va fi respectat și se va regăsi în rezultatul final al alegerilor. Astfel încât noi suntem pregătiți spre exemplu, am tipărit aproape 21 de milioane de buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, care vor fi distribuite în timp util la toate secțiile de vot din țară și din străinătate. Și, repet, în străinătate, pentru prima dată vor fi organizate peste 900 de secții de votare, acolo unde cetățenii români au solicitat misiunilor permanente, oficiilor diplomatice și consulare organizarea secțiilor de votare, evident, unde s-au strâns cel puțin 100 de cetățeni care doresc să-și exercite votul în străinătate.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat
Politică 14 Mai 2024, 08:42

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat şi se va...

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a asigurat cetăţenii că votul lor va fi respectat
VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel
Politică 14 Mai 2024, 08:14

VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni, marți dimineaţă, într-o şedinţă solemnă comună, consacrată Zilei Solidarităţii...

VIDEO: Ședinţă la Parlament consacrată Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel
915 secţii de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare
Politică 12 Mai 2024, 09:17

915 secţii de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare

Este un număr aproape dublu față de alegerile europene din 2019, potrivit Ministerului de Externe.

915 secţii de votare în străinătate pentru alegerile europarlamentare
Rachetele pentru înzestrarea avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române, „parte a unui efort de modernizare mai mare”
Politică 10 Mai 2024, 10:19

Rachetele pentru înzestrarea avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române, „parte a unui efort de modernizare mai mare”

Ministerul Apărării Naţionale salută anunţul Statelor Unite ale Americii, care aprobă vânzarea către România de rachete...

Rachetele pentru înzestrarea avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române, „parte a unui efort de modernizare mai mare”
Mâine dimineaţă va începe oficial campania electorală pentru scrutinul din 9 mai
Politică 09 Mai 2024, 14:48

Mâine dimineaţă va începe oficial campania electorală pentru scrutinul din 9 mai

Peste exact o lună, în România vor fi organizate primele alegeri din acest an.

Mâine dimineaţă va începe oficial campania electorală pentru scrutinul din 9 mai
Vineri va începe oficial campania pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie.
Politică 09 Mai 2024, 07:14

Vineri va începe oficial campania pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie.

Peste exact o lună, românii sunt aşteptaţi la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi viitorii...

Vineri va începe oficial campania pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie.
Preşedintele Klaus Iohannis, premiul pentru conducere internaţională remarcabilă pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA
Politică 08 Mai 2024, 19:04

Preşedintele Klaus Iohannis, premiul pentru conducere internaţională remarcabilă pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA

Preşedintele Klaus Iohannis va primi astăzi premiul pentru conducere internaţională remarcabilă pentru anul 2024, acordat de...

Preşedintele Klaus Iohannis, premiul pentru conducere internaţională remarcabilă pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA
Primarul municipiului Botoşani, trimis în judecată de procurorii DNA
Politică 08 Mai 2024, 16:09

Primarul municipiului Botoşani, trimis în judecată de procurorii DNA

Cosmin Andrei şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Botoşani din partea PSD.

Primarul municipiului Botoşani, trimis în judecată de procurorii DNA