Stare de urgenţă după dezastrul ecologic din Ungaria
UPDATE: Bilanţul morţilor în urma dezastrului ecologic din Ungaria a ajuns la patru. Dintre aceştia, doi sunt copii, unul în vârstă de trei luni.
Articol de Sorin Solomon, 05 Octombrie 2010, 10:39
În urma accidentului ecologic din Ungaria patru persoane au murit.
Printre cei peste 120 de răniţi se numără opt pompieri şi un ofiţer de poliţie, care au suferit arsuri chimice în timpul operaţiunilor de salvare, au declarat autorităţile, transmite corespondentul România Actualităţi, Emil Groza.
Video: Filmare amator (sursă youtube)
Autorităţile au anunţat că în afară de cei doi adulţi decedaţi în cursul zilei de ieri, au fost descoperite şi trupurile a doi copii, printre care unul în vârstă de doar 3 luni.
Toate victimele sunt din satul Kolontar.
Patru persoane sunt în continuare dispărute.
Guvernul ungar a declarat stare de urgenţă în trei judeţe din vestul ţării, afectate de revărsarea unei cantităţi mari de reziduuri chimice de la o fabrică de alumină.
Potrivit autorităţilor de la Budapesta, aproximativ un milion de metri cubi de nămol conţinând reziduuri chimice s-au scurs până în prezent.
Secretarul de stat responsabil cu protecţia mediului a anunţat că se încearcă stoparea unor noi scurgeri din bazin.
Totodată, într-un râu din zonă sunt vărsate substanţe care să neutralizeze reziduurile chimice astfel încât să fie preîntâmpinată o eventuală poluare a Dunării, transmite corespondentul România Actualităţi, Emil Groza.
Persoanele rănite au fost transportate la spitalele din Gyor, Ajka, Veszprem şi Budapesta.
Totodată au fost înfiinţate adăposturi temporare cu o capacitate de 500 de persoane în satul Kolontar, pentru primirea persoanelor evacuate, a explicat purtătoarea de cuvânt a autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, Gyorgyi Tottos.
Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a vizitat satul Devecser unde, potrivit oficialilor din cadrul departamentului de gestionare a dezastrelor, şapte persoane sunt declarate dispărute.
Aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice, scurse dintr-un rezervor avariat, au inundat luni satul Kolontar, în vestul Ungariei, potrivit autorităţii pentru gestionarea dezastrelor.
Ministerul Apărării a anunţat că vehicule militare şi soldaţi au fost trimişi să ofere ajutor în cadrul operaţiunilor de salvare.
Două elicoptere efectuează o misiune de recunoaştere deasupra zonei, pentru a afla unde este nevoie de mai mult ajutor.
Ministrul Apărării, Csaba Hende, a vizitat luni seara zona afectată de dezastru.
Evacuaţi cu tractoarele
Reziduurile au inundat 400 de clădiri, respectiv o treime din satul Devecser, a declarat primarul Tamas Toldi.
Serviciile de pompieri le-au cerut locuitorilor să părăsească zona şi oamenii au fost salvaţi cu tractoare.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Laszlo Kovacs, a declarat că reziduurile chimice s-au scurs în râul Torna şi vor reprezenta o ameninţare la adresa satelor aflate de-a lungul apei, în comitatele Gyor-Moson-Sopron şi Vas.
Pinter a declarat că poluarea poate ajunge în râul Moson, afluent al Dunării, iar experţii au fost puşi în alertă.
Pentru moment nu a fost declarată situaţie de urgenţă, dar operaţiunile de salvare au continuat toată noaptea, a adăugat el.
Directorul serviciilor de ambulanţă din Slovacia, Sandor Berek, a declarat că echipele de salvare se îndreaptă către zonele afectate.
Crucea Roşie din Ungaria şi organizaţia Ajutor Ecumenic au trimis, de asemenea, echipe pentru a contribui la eforturile de salvare, potrivit purtătorilor de cuvânt ai celor două organizaţii.
Poliţia din Veszprem a declarat că a lansat o investigaţie în baza suspiciunilor de neglijenţă la locul de muncă.
Pinter a declarat că proprietarul rezervorului, Mal Zrt, va fi cercetat, iar poliţia desfăşoară deja verificări la sediul companiei, unde a confiscat mai multe documente pentru a stabili dacă acesta a fost construit şi folosit în conformitate cu normele în vigoare.
Nu există în prezent pericol de poluare a sectorului românesc al Dunării
Potrivit ministerului român al mediului, în următoarele 24 de ore nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi pe teritoriul României.
Ministrul László Borbély a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei, acestea confirmând că la această oră nu există pericol de poluare a Dunării, pe teritoriul României.